Vandaag, tijdens het jaarlijkse AWVN Congres (nb: Algemene Werkgeversvereniging Nederland) staat de Arbeidsmarkt prominent op de agenda. Directeur Hans van der Steen meldt daar een andere kijk op de verkrappende arbeidsmarkt.
"Noem het flexibilisering van de vraag naar arbeid. Eenvoudig gesteld: kritische vragen stellen bij de eigen wensen. Moet die vacature écht vervuld worden door opnieuw een medewerker voor 38 uur en van 9 tot 5? Of kan het door 2 deeltijders? Kan de functie niet helemaal opgeknipt worden en de stukken herschikt? Kan de functie deels met thuiswerken worden vervuld zodat een potentiële kandidaat werk en privé beter kan combineren?"
Door flexibeler te zijn in de vraag naar arbeid boren ondernemingen volgens werkgeversorganisatie AWVN een breder arbeidspotentieel aan.
Da's interessant want het waren juist lange tijd de werkgevers die op zagen tegen dat fenomeen: 'Thuiswerken!'
Toeval of niet: laat nu net vandaag RABO bestuurder Piet van Schijndel zijn licht schijnen over 'Thuiswerken': 'Geef ze Vrijheid, Technisch kan het!' zo luidt de kop in Het FD. Klinkt goed.
RABO bestuurder Van Schijndel in Het FD:
'We moeten minder denken in uren van aanwezigheid en meer in geleverde output, dat mensen prestaties leveren wanneer zij dat willen, ingepast in hun privéleven. Die grotere vrijheid, daar moeten we in investeren. Het is technisch al mogelijk. (nb: thuis werken, dus)'
Prima! Uitstekend zelfs & dus helemaal mee eens. Toch ziet Van Schijndel ook al wat bedenkelijke gezichten bij zijn collegae:
'Er zijn leidinggevenden die zich comfortabel voelen als ze op kantoor hun mensen zien werken, maar we bevinden ons mentaal in een ommezwaai van de 20ste naar de 21ste eeuw. Fabrieken en kantoren zijn nog vaak op Tayloriaanse manier georganiseerd, zelfs met prikklokken. Hoe vaak ik al niet heb gehoord: "Hoe weet u nu of ze thuis werken?" Dat is een vraag uit de vorige eeuw! Ik heb telefoontjes gehad van partners: "Piet, kan het netwerk op de zaak zondag uit, dan wordt er die dag tenminste niet thuis gewerkt." Want in beginsel hebben mensen hart voor hun bedrijf.' Ook al mee eens, met dat laatste, commitment heet dat!
Van Schijndel sluit af: 'Een ding weet ik zeker. Het wordt allemaal nog spannender dan we nu kunnen bedenken!' Mooi, alleen verwacht ik dat Van Schijndel voor dat het zo ver is toch nog 'wat' werk dient te verzetten binnen zijn organisatie want met dat vertrouwen van hun medewerkers daarmee zijn nog niet alle managers vertrouwd, zo bleek mij recent nog.....
Hoe dan ook SUCCES heer Van Schijndel & andere managers, want dat (arbeids)tijden gaan veranderen da's zeker.
Vorig jaar hebben we voor een organisatie een (aanzienlijke) besparing kunnen realiseren door hen te wijzen op en te begeleiden bij het werken met & op 'virtuele locaties'. De verbouwing van het bedrijfspand kan nog even 'in de koelkast'.
(nb: deze entry is vandaag ook geplaatst in het 'Investeren in Mensen'-blog.)
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro