Politiemensen in Parijs hanteren deze dagen de harde Franse slag, zo hard dat zelfs de burgemeester van Parijs hier van geschrokken is. De motivatie van de politie: de studenten weer terugkrijgen waar ze thuishoren! Het rare is nu dat de studenten daar al zitten, in de Sorbonne. Wat is nu eigenlijk de oorzaak van deze rellen? Komt het misschien omdat de Franse Overheid de Franse slag hanteerde? En is het 'iets' voor onze Overheid om dit idee over te nemen?
Recent voerde de Franse Overheid een nieuwe wet in met als doel de jeugdwerkeloosheid aan te pakken. Jeugdwerkeloosheid is dus niet alleen een Nederlands maar ook een Europees probleem. Deze nieuwe Franse wet, een 'banenplan', heeft als achterliggende gedachte dat werkgevers eerder bereid zullen zijn jongeren in dienst te nemen als zij hen ook weer eenvoudig kunnen ontslaan. Op zich een aardige gedachte deze flexibele arbeidswet zeker als je beseft dat recent is aangetoond dat rigide arbeidswetten, dus o.m. met veel bescherming van de rechten van de werknemer, een belangrijke bijdrage leveren aan Mis Management. (Zie ook mijn entry: 'Uw goede manager levert resultaat op!'). En: Mis Management staat vervolgens aan de basis van een te geringe economische productiviteit, dus voldoende redenen om in te grijpen met deze nieuwe wet! Helaas, voor de Franse Overheid, denken de Franse studenten hierover toch iets anders. Zij zijn juist bang dat deze nieuwe wet zal leiden tot veel onzekerheid bij de afgestudeerden, de starters op de arbeidsmarkt. Hebben ze een nieuwe baan, kunnen ze bij het minste of geringste 'griepje' van hun nieuwe werkgever als 1e weer worden ontslagen. Reden genoeg voor de studenten om terug te keren naar de collegebanken en de Sorbonne te bezetten. (NB: Cynici merken nu op dat de laatste keer dat de colleges zo goed werden bezocht in 1968 was.....). Zo'n bezetting, dat is nu weer niet wat de lokale Parijse politie in gedachten had en zo rollen bollen de Fransen weer door de Parijse straten, voor de stad Parijs niets nieuws (en voor een toerist is dit alles toch vooral 'couleur locale').
Wat kunnen wij er mee, met dit voorbeeld? Op zich is er niets mis mee dat de Nederlandse Overheid onze wetten op dit gebied ook weer eens tegen het licht houdt. Het zou mij niet verbazen dat wijzigingen dan wenselijk, zelfs noodzakelijk, worden gevonden voor de verbetering van onze nationale economische productiviteit. Of dat deze nieuwe wetten vervolgens in Amsterdam / Den Haag tot studentenprotesten zullen leiden zoals in Parijs, dat betwijfel ik. Dergelijke manier van protesteren zit de Fransen in de genen, en dito de manier van reageren daarop door de Overheid. Doen dus, die wetswijziging? Ja, maar toch nog één waarschuwing.
Neem de Franse wet niet met de Franse slag over! Het is voor mij namelijk nog maar de vraag of dat het verstandig is voor een organisatie om nieuwe instroom zo snel weer te lozen. Om zojuist afgestudeerden, jonge mensen die enthousiast aan een nieuwe periode in hun leven beginnen, weer zo snel te ontslaan als het de organisatie even tegen zit. Nieuwe instroom brengt namelijk ook nieuwe ideeën, nieuwe inzichten, nieuwe impulsen met zich mee. Een organisatie kan daarvan nog veel leren. Het inwerken van nieuwe mensen is dan ook een noodzakelijke voorwaarde én ook nog eens 2-richtingsverkeer. Zadel ik u, uw organisatie nu met dit advies met een probleem op? Want: 'wie nu te ontslaan?' Ik denk het niet: het aannemen van personeel betekent toch (ook) dat je groeiverwachtingen hebt? Nu houdt die studenten, die nieuwe instroom, dan in dienst en zet uw organisatie aan tot die groei, tot die hogere economische productiviteit! En Parijs? Dat is een prachtige stad om een paar dagen als toerist te verblijven, een aanrader!
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro