"Mijn grootvader had een droom dat zijn vier kleine kinderen niet zouden worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom dat genoeg is genoeg en dat dit een wereld moet zijn zonder wapens. Punt!" 9 jarige Yolanda Renee King, kleindochter van de legendarische Martin Luther King jr., tijdens de March of Our Lives. "Wilt u deze woorden alstublieft na mij herhalen?" vroeg Yolanda de menigte. "Vertel het door, heb je het gehoord? Over het hele land zullen wij een geweldige generatie worden."
Yolanda is pas 9 op het moment dat zij, onbevangen, deze korte toespraak hield. Zij leek daarmee op 24 maart jl. iig al een stuk rustiger dan haar grootvader. Tijdens zijn fameuze 'I have a Dream' speech, de speech die Yolanda aanhaalt, riep gospel zangeres Mahalia Jackson naar King “tell ‘em about the ‘dream.”. Had Mahalia dat niet gedaan, en had King zijn droom in nervositeit mogelijk vergeten, hadden wij wellicht nooit meer gehoord over deze speech.
Los daarvan: leiderschap, heb je dat van nature of ontstaat het door je persoonlijke ontwikkeling? Komt bij me op als ik Yolanda hoor & zie.
Yolanda lijkt mij, mogelijk hoogbegaafd of niet, nog iets te jong om het scala aan boeken en wetenschappelijke onderzoeken (volg hier de rubriek resp. de tag leiderschap en lees o.m. over Goleman, George, Kets de Vries en vele, vele anderen) te hebben bestudeerd. Vraag is ook of Martin Luther King jr. een leider avant la lettre was of eerder een begenadigd spreker? Dat laatste, een bevlogen redenaar, was King zeker. Dat het een leider helpt, spreekvaardigheid, mag duidelijk zijn. We weten het niet maar mogelijk dat King zijn kennis over de retorica opdeed uit de Institutio Oratoria, het lijvige standaardwerk van de Romein Quintilianus. Het (letterlijk) gewichtige boek is iig een aanrader voor Yolanda.
"Terwijl duizenden medestanders wachten om de mars (voor burgerrechten; WS) te beginnen, wordt King door een racist opgebeld die dreigt hem te zullen vermoorden. Toen King ophing was hij bevangen door angst en paniek. Hij beseft dat hij zolang hij in de greep van deze angst was, hij geen leiding kon geven.. De mensen zouden merken hoe hij zich voelde, en onzeker worden. Hij moest moed, enthousiasme en vertrouwen uitstralen." Robert E. Quinn in Verander de Wereld, hoe gewone mensen buitengewone prestaties kunnen leveren. Martin L. King jr, een 'gewoon' mens zoals ieder ander.
In 2012 verscheen bij het Britse University College London het onderzoek met de titel Born to lead? A twin design and genetic association study of leadership role occupancy. Vrij vertaald: (ben je) Geboren om te Leiden(?). "We have identified a genotype, called rs4950, which appears to be associated with the passing of leadership ability down through generations." Breng daar maar eens iets tegen in... Wat je kan doen d.i. nagaan of jij ook beschikt over het genotype rs4950 zeker als je vader, of je moeder, een duidelijke leiderschapsstijl laat zien, zo'n 'beetje' als King.
De UCL onderzoekers voorzagen kritiek op hun onderzoek en merkten op: "Hoewel leiderschap nog steeds overwegend moet worden beschouwd als een te ontwikkelen vaardigheid." Petra Wilton van het Chartered Management Institute stelde: "Het is net als met fietsen. De meeste mensen kunnen fietsen, maar niet iedereen kan een olympische winnaar zijn. Dat geldt ook voor management en leiderschap." Als dat zo is dan zou de zin kunnen zijn: "De meeste mensen zouden in staat dienen te zijn om te managen en te leiden, maar niet iedereen bereikt daarmee de top." Dat vraag ik me dus af, dat 'de meeste (niet iedereen, maar dan nog) mensen' in staat dienen te zijn te managen, te leiden (NB; 2 verschillende 'activiteiten'!).
Dat je van de natuur uit een ouder bent, wil nog niet zeggen dat je daarmee een succesvol 'leider' van je kinderen, laat staan van je medewerkers, bent. Het lijkt er dan ook soms (vaak?) op dat juist het niet beschikken over management- resp. leiderschapsvaardigheden een aangeboren eigenschap is.....
Wilton lijkt zich in het interview n.a.v. het rapport te corrigeren: "Sometimes what you actually need is more of an anti-hero. For instance, entrepreneurs often have innovative ideas and charismatic personalities, but don't necessarily always combine that with the management skills to grow successful businesses."
Misschien gaat dat vandaag, op zijn 50e sterfdag, ook op voor M.L. King jr.: een anti held en zullen we later, veel later, pas onderkennen dat zijn nazaat Yolanda Renee King de échte leider is. Zij beschikt op dat moment over eigenschappen, deels via natuurlijke selectie overgekregen van haar grootvader en deels zichzelf aangeleerd m.b.v. een kritische selectie uit het over aanbod van wetenschappelijke onderzoeken en dito boeken waaronder (zeker) dat wat haar grootvader in de vorm van verschillende media haar en ons naliet.
Yolanda for President? Wie weet......
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>