Loonstop voor de Overheid om jongeren aan het werk te krijgen!

Dinsdagnacht besloten de heren Balkenende en De Geus op het laatste moment om de "Werk Top", gepland voor de daaropvolgende woensdagochtend, niet door te laten gaan. De eisen van de vakbonden waren volgens beiden te hoog om serieus te kunnen "Toppen". Sailant is achteraf dat die zelfde dag de Commissie Dijkstal een voorstel deed aan beiden, en hun collegae, om de vergoedingen die ze ontvangen aanzienlijk te verhogen. Verstandig?
De 'Werk Top' met regering, werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, had als doel om met maatregelen te komen zodat Het Werk in Nederland nu eindelijk eens meer effectief kan plaatsvinden. Uiteindelijk resulteert 'het gezamenlijk in goed overleg bereikte resultaat' dan in een voorspoedige ontwikkeling van de Nederlandse Economie (nb: zéér kort geformuleerd!). De aanzet tot de Top ligt in diverse onderzoeken van RWI, CWI e.a. én in het besef bij regering, werkgevers en werknemers dat er 'nu toch eens echt iets dient te gebeuren!'.

Verwachtingen en eisen liggen weer eens ver uit elkaar zo zweven er 'voor deze veranderingen noodzakelijke bedragen' rond van € 40 mio tot € 150 mio, komen de arbeidsongeschikten weer eens op de agenda etc. etc. Intussen draait de wereld gewoon door, zo ook de Commissie Dijkstal. Dijkstal c.s. vinden het, met het oog op 'de concurrentiepositie van de Overheid op de Arbeidsmarkt', toch wel raadzaam dat de vergoedingen van overheidsdienaren aanmerkelijk worden verhoogd (gemiddeld zo'n 20%). Het ziet er nu al naar uit dat dit voorstel doorgang vindt en dat brengt  dan de gehele, nu inmiddels wat verstomde, discussie over de te hoge vergoedingen van Nederlandse Top Managers, straks in rustiger vaarwater. Hebben we dat ook gehad.

Op zijn zachtst gezegd is 'de combinatie in communicatie van beiden' niet verstandig. Nu lijkt het erop dat 'Werk Top' en 'Dijkstal' los van elkaar staan maar het is op zijn minst niet strategisch om ze tegelijkertijd op de agenda te hebben staan. Sterker nog: beiden hebben toch te maken met Werk! Ze zijn dus afhankelijk van elkaar en dat geldt ook voor de betrokkenen: regering c.q. overheid, werkgevers, werknemers en ook inwoners. De psycholoog Larry Hirschhorn zei het al: 'People are often ashamed of their dependence.' wat vervolgens resulteert in dit soort 'eigengereidheid'. Mijn voorstel is dan ook: bevries voorlopig de overheidssalarissen en zet eerst meer mensen effectief aan het werk. Bij goed resultaat ontvang je dan een verhoging van je vergoeding. Of: zo los je eerst het één op en daarna het ander.

Overigens, gisteren werd óók het voorstel bekend gemaakt om de leerplicht van jongeren te verhogen tot 23 jaar! Op deze wijze hebben jongeren in ieder geval de kans (plicht?) om arbeidskwalificaties op te doen die zowel voor hen de kans op een baan aanmerkelijk verhoogt en voor organisaties de kans op beter gekwalificeerde medewerkers. Onbewust denk je dan 'Wat mag dat nu weer kosten?', maar dat terzijde. Hoe dan ook: het punt om jongeren onder 23 aan het werk te helpen kan nu al van de agenda van de a.s. 'Werk Top' af. Het blijkt maar weer eens: als je maar lang genoeg wacht, dan lost alles zich van zelf op.......

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro