'Burberry established 1856' U kent ze ongetwijfeld, die spullen van Burberry variërend van lingerie tot hutkoffers en allemaal voorzien van die zo kenmerkende camel-kleurige ruit. (nb: het schijnt dat zelfs het interieur van de nieuwe Rolls Royce Phantom Drophead Coupé kan worden voorzien van een dito ruit). Nu dat uit het Britse Wales stammende Burberry krijgt te maken met een kopersstaking. Zelfs de Britse Koninklijke familie gaat daar aan mee doen.
De reden? Burberry is voornemens haar productie vanuit Wales te verplaatsen naar China en dan kan, volgens de nu nog enthousiaste consumenten, Burberry geen 'Burberry' meer zijn!
Een kopersstaking; 'ooit' was dat een manier voor de SP om aan de weg te timmeren. The customerstrike sterker nog the customerrevolt is overgewaaid vanuit de VS waar het een handig middel bleek voor kopers/consumenten om een bedrijf in de door hen gewenste richting te krijgen. Zo weten Bill Gates en de familie Walton daar inmiddels alles van, maar zij kunnen daar met resp. MS en Wall Mart redelijk stoïcijns onder blijven. Dit in tegenstelling tot veel van hun, hierin minder succesvolle, collegae. Noord Amerikanen zijn sowieso wat handiger bij het elkaar (zakelijk) te lijf gaan.
In het (ook) zo liefelijke Wales gebeurt nu zo'n kopersstaking. Misschien kan het voor het eerst zijn dat Europese kopers een Europees bedrijf in de door hen gewenste, hier strategische, richting krijgen; wie weet.
Burberry besloot recent, zoals zo veel Europese bedrijven, om haar productie over te brengen naar een goedkoper land, in dit geval China. Nu, dat bericht is dus niet tegen dovenmansoren gericht want het gehele Britse establishment (NB: 'Burberry' is tenslotte geen 'Zeemannetje') het Koningshuis incluis staat op zijn achterste benen. Nimmer zullen zij nog Burberry kopen als dit oer-Britse produkt voortaan gemaakt wordt in China én ook nog eens door Chinese arbeiders die tijdens dat proces worden uitgebuit!! Een Stiff Upper Lip dus.
Da's voor de Welsh weer eens wat anders, die Britse betrokkenheid, nu zij net zelf aan het einde van 2006 de Zuid-Amerikaanse en Aziatische (potentiële) kopers van Corus zo ver hebben gekregen dat ieder van hen na overname de staalproductie tóch in Wales zal handhaven. Om dat voor elkaar te krijgen was er nog 'slechts' sprake van een arbeidersstaking en zeker niet van een kopersstaking. Waarschijnlijk is staal binnen het Britse establishment niet zo'n aansprekend product als dat de Burberry ruit dat is (NB: en de RR dan?) Op zich vind ik dit wel een interessant fenomeen zo'n staking die er op lijkt als doel te hebben om 'Europa' te willen behouden (& misschien behoeden?).
Ook, van oorsprong, Nederlandse organisaties zoals UNILEVER, PHILIPS, SHELL, ABNAMRO e.a. hebben belangrijk(st)e delen van hun operaties in het laatste decennium verplaatst naar 'elders', eerst vooral de VS nu Azië. Zouden wij Nederlanders, desnoods zelfs zonder het Koningshuis, ook bereid zijn om met kopersstakingen deze (oer) Hollandse organisaties hier te houden?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro