'Kennis weg uit familiefirma'

'Kennis weg uit familiefirma' meldde De Telegraaf zaterdag n.a.v. het rapport met de titel  "Over loslaten en vastpakken van het estafettestokje" dat BDO c.s. morgen aanbieden aan Minister Van der Hoeven. 

DTG: "Bij een op de vier familiebedrijven wordt informatie bij een bedrijfsopvolging onvoldoende overgedragen aan de nieuwe directie. Daarmee gaat belangrijke kennis verloren en komt de concurrentiepositie van deze bedrijven op de tocht te staan. Als familiebedrijven de overdracht niet beter regelen, krijgt de Nederlandse economie een tik."

& : "Duurzame bedrijfsvoering komt op de tocht te staan als de kennisoverdracht niet soepel verloopt. Bij familiebedrijven zit veel kennis 'in het hoofd' van de directeur of de familieleden, die lang niet altijd wordt doorgegeven aan de volgende generatie." Een waar woord, 1 waarover we het hier ook al eerder hadden.

Een oplossing die wordt geboden is het 'Familiestatuut', een document dat zijn oorsprong kent in de al in 2005 verschenen 'Code Buysse'. Deze Code is een meer dan interessant document waarmee in Nl. helaas nog weinig is gedaan. Wie weet met het BDO rapport in de hand, nu wel. (Nb; moet de overdrager wel ff meewerken om zijn/haar kennis ook écht los te laten.....)

Overigens, DTG meldt dat "In Nederland 200.000 familiebedrijven actief zijn. De komende jaren zullen jaarlijks 18.000 bedrijven van leiding wisselen." 200.000 als ruim de 1/2 van het aantal bedrijven. Volgens andere cijfers zijn dit er echter veel meer en dat zou de mogelijke schade alleen maar groter maken....

Ben benieuwd naar de inhoud van het rapport.  

----------------------------------------

03/11/08 'De Standaard': "60 procent van de Familiebedrijven zegt de Code Buysse te kennen en daarvan noemt 80 procent de Code een meerwaarde." Het bericht meldt ook dat de Code wordt herzien/verbeterd.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Maurits Bruel
De oorsprong van het familiestatuut is niet de Code Buysse. Het concept is al veel ouder en bekend onder verschillende namen zoals familiestatuut, familieprotocol of familiehandvest. De Code Buysse is nog behoorlijk "onaf" en daarom in andere landen, maar ook in België zelf, nog niet vergelijkbaar met de code Tabaksblat of code Lippens (België) voor beursgenoteerde fondsen. In Nederland is tot nu toe expliciet gekozen om géén code te maken, omdat de diversiteit van de doelgroep te groot is. Wel is er een alternatief in de vorm van 10 principes voor goed bestuur in het boek "Uitblinken als familiebedrijf", dat in samenwerking met het Nationaal Register voor Commissarissen en toezichthouders en de Nederlandse vereniging voor Familiebedrijven FBNed tot stand kwam.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Dank voor je aanvulling Maurits. 
Bij de genoemde codes is er sprake van verschillende doelgroepen, dat klopt. Ook klopt het dat er al geruime tijd sprake is van ´familiestatuten´, zelfs het oudste familiebedrijf <a href="../ho-shi-de-code-buysse/" rel="nofollow">het Japanse Ho-Shi</a> kende er al 1 en dat in een vroegtijdig stadium.
Buysse bouwde op dergelijke uitgangspunten voort en kwam met een Code die voor veel familiebedrijven goed hanteerbaar is en aanpasbaar aan de eigen, toch vaak unieke, situatie.