Het wordt tijd dat we de Zorg Evalueren maar dan wel met de juiste informatie.

http://www.youtube.com/watch?v=c9rob1RdOsk

'De Zorg' wordt een cruciaal thema op 12/09 a.s. Demissionair Minister Edith Schippers van Volksgezondheid deed vandaag in Het FD daar al een voorzet toe ‘Er is nog veel te besparen als iedereen zich bewuster wordt van de zorgkosten’. Mooi initiatief van Minister Schippers want er valt zeker te besparen op de Zorg. Alleen is het dan wel handig als zij, & niet aleen zij (nb; bij voorkeur ook de andere politieke partijen), zich confirmeert aan de juiste getallen.

In het interview geeft de Minister de indruk dat we binnen afzienbare tijd "de 1/2 van ons inkomen" investeren in het Zorg & Welzijnstelsel van ons land; da's fors. Té fors lijkt het, want volgens het CBS geven we aan Zorg & Welzijn momenteel per hoofd van de bevolking 'nog maar' ca. € 5.500 uit. Da's toch nog ver weg van de helft van het gemiddelde inkomen van de Nederlander, dat bedraagt ca. € 30.000.....

Wellicht wordt het dan ook tijd dat we eerst eens gaan evalueren: "Wat gaat er Goed & Wat kan er Beter?", zelfs of ook in de Zorg.

"Harde Feiten, Gevaarlijke Halve Waarheden en Totale Onzin", Jeffrey Pfeffer en Robert Sutton waarschuwden ons er al voor. M.n. in tijden waarin het spannend wordt, zoals tijdens verkiezingen, dreigen we te worden overspoeld met dergelijke 'Gevaarlijke Halve Waardheden': 'het kan maar het kan ook niet....'.

Schipper was in deze zomerperiode niet de enige met disputabele of op z'n minst onvolledige info. Zo kwam oud-minster Ab Klink met zijn rapport 'Kwaliteit als medicijn’. Conclusie: 'Het tempo waarin de zorgkosten stijgen leidt, als er niets aan wordt gedaan, tot een crisis die qua omvang lijkt op de huidige financiële crisis'..... (nb; de proporties van het LIBORschandaal zijn vele malen groter, 'gelukkig', nl. 12x het wereldwijde BBP; maar da's weer een andere 'uitdaging' voor de politici....). Let overigens op de woorden 'als er niets wordt gedaan'.

De investering in Zorg & Welzijn zal de komende jaren inderdaad fors toenemen. Althans: als er niets gebeurt.

In zijn rapport memoreert Klink 'evaluatie' maar dan beperkt tot 'innovatie', jammer genoeg. Politiek collega Schippers gelooft op haar beurt nog niet zo in innovatie. Zo is zij er nog van overtuigd dat robots 'duur' zijn. Die mening komt op het moment dat in The New York Times het artikel verschijnt 'Skilled Work, Without the Worker': Kenniswerk zonder de werker. Een artikel waaruit blijkt dat we in diverse sectoren het moment bereiken waarin de investering in een robot de investering in medewerkers dicht benadert en zo een serieuze vervanger wordt op de werkvloer.

Maar, het in dit kader wellicht meest interessante artikel verschijnt (ook) dit weekeinde in TNYT: Testing What We Think We Know. H. Gilbert Welch, professor of medicine at the Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice & co-auteur van het boek “Overdiagnosed: Making People Sick in the Pursuit of Health", stelt dat er teveel geld wordt geïnvesteerd in (zorg)onderzoek en te weinig in (zorg)werk. Was dat onderzoek nu optimaal dan zou er nog maar weinig aan de hand zijn maar dat blijkt, voor deze onderzoeker, juist niet het geval te zijn. (nb; Welch geeft voorbeelden van medicijnen die vervolgens leiden tot nieuwe complicaties bij de patiënt').

In zijn land, waar momenteel zelfs $ 8.000 per hoofd van de bevolking wordt uitgegeven aan Zorg & Welzijn, stelt hij voor "Devote 1 percent of health care expenditures to evaluating what the other 99 percent is buying. Distribute the research dollars to match the clinical dollars. Figure out what works and what doesn’t." Prima voorstel.

Te gek voor woorden, eigenlijk, maar het lijkt er ook in ons land sterk op dat er in de Zorg & Welzijnsector nauwelijks wordt geëvalueerd wat er goed gaat & wat er beter kan? Als je dat niet doet, als je geen 'lerende organisatie' bent, hoe kun je dan ooit de noodzakelijke (forse) besparingen realiseren?

VID: in 2010 is deze ook geplaatst bij de entry Als het niet zo realistisch was, was het leuk: Uit Bed, in Bad, op de Plee…..

====================

210812

Leuk in dit verband, nou ja 'leuk' interessant is wellicht een beter woord, is de entry die vandaag verschijnt bij 'betrokkenheidsonderzoeker' GALLUP: Why Hospitals Don't Deliver Great Service.

Inderdaad, die service mag in NL over het algemeen ook wel 'iets' beter. Wie weet wordt De Zorg dan goedkoper (nb; het kan!, het 1 hoeft het ander niet te bijten; lees voorbeelden in dit blog) of: wij zijn bereid meer te betalen voor die Uitstekende (want levensreddend/-verlengend of op z'n minst pijnverzachtend én betrokken) Service!

230812

Lees event. ook de entry: Met de perikelen bij VUmc vraag je jezelf af hoe men nu tot de beste resultaten komt? (tips) De 'tips' brengen je wellicht nog op ideeën.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Het wordt tijd dat we de Zorg Evalueren maar dan wel met de juiste ... | Webartikelen verzorgingsstaat | Scoop.it
[...] Volgens politici gieren de zorgkosten de pan uit. Allerlei doemscenario's duiken op. Wat is nu waar? Wellicht een goed moment voor het Zorg Evalueren!  [...]