Het 'Nieuwe' Werken, wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie? Robotica...

http://www.youtube.com/watch?v=c1ELrEbr4ME

'Er is één crisis waar niemand het over heeft terwijl hij bepalend is voor de toekomst van ons land.' Zo opent VPRO's meest recente TEGENLICHT-uitzending 'Nederland buiten Kennis'. De crisis waaraan de uitzending aandacht besteed is de crisis van de kenniseconomie.

Oorzaak van deze crisis is het tekort aan de belangrijkste grondstof namelijk 'Kennis'. Investeer je nu in kennis, dan investeer je in de toekomst. Zo heeft de mens 20 jaar later (nog) een plaats in een, ongetwijfeld opnieuw sterk, veranderde economische omgeving. FME/CWM voorzitter Jan Kamminga gaat in de uitzending op bezoek bij 'paradepaardjes' als Van der Lande Industries en ASML. Kamminga's cri de coeur is 'Hoe komen wij aan vakbekwaam personeel?'

Je kan ook stellen: 'Hoe komen we tot een meer effectieve en efficiënte productie 'al was het maar' om aan de klantvraag te voldoen?' Het Taiwanese FOXCONN stond ook voor deze vraag, zij besloten hun in China gevestigde productielocaties volledig te robotiseren. Daarmee is tevens de (nb; juist in dit gebied 'goedkope') mens overbodig gemaakt...

De TEGENLICHT uitzending komt op het moment dat Martin Ford wereldwijd het artikel To the Jobless Economy publiceert. Ford: "As improvements in computers, robotic technologies, and other forms of job automation continue to accelerate, more workers are certain to be displaced, and job creation will become even more challenging."

Het is ook het moment dat het boek 'Race Against the Machine' verschijnt: "Faster, cheaper computers and increasingly clever software, the authors say, are giving machines capabilities that were once thought to be distinctively human, like understanding speech, translating from one language to another and recognizing patterns. So automation is rapidly moving beyond factories to jobs in call centers, marketing and sales — parts of the services sector, which provides most jobs in the economy." Deze ontwikkeling maakt de keuzes voor ondernemers/bestuurders/managers inderdaad tot een lastige: mens of machine?

Je vindt deze trends ook terug in The SH/FT van Lynda Gratton etc. etc. Zo kwam in 2009 business school INSEAD met het rapport Who Cares? Who Dares? Providing the Skills for an Innovative and Sustainable Europe.“. Jan Kamminga stelt in TEGENLICHT: ´Overal waar ik kom met het thema kenniseconomie geeft men mij gelijk, maar men doet niets.´ (nb; zijn slotzinnen in deze doc. zijn wat dat betreft ook veelzeggend....) Zo komt Kamminga dus in een 'mooi' (sic.) rijtje.

Maar zoals de ondernemers in het programma opmerken: 'Het is al bijna te laat.' Alleen beperken zij zich daarbij nog tot de kennis-tegenstelling EU <-> BRICS. De managers/ondernemers waarschuwen voor de mentailiteit van mensen in de opkomende economieën, hun enthousiasme om zich te ontwikkelen maar ook voor de kopieerkracht van de concurrentie. Dat is inderdaad zo, maar het zijn waarschuwingen terwijl de volgende 'ploeg' er al aan komt: de robot..... Da's pas een Uitdaging voor iedere organisatie op deze planeet: 'Het Nieuwe Werken', laten we dat uitvoeren door mens of door machine?

Vrijdag sta ook ik op het programma van de SEFA Conference 'War for Talent'. Mijn uitdaging is het de talentvolle studenten 'een Hart onder Riem te steken' want voor het (liefst continue) Investeren in Talenten, in Mensen is het nooit te laat, toch?

Ik hoop 't i.i.g. ..... :-o

============================

100512

'I don't mean to alarm you, but 17 million robots are at large in the world, parking cars, fetching inventory, exploring planets. Their population is doubling every 2.5 years. At that rate, by 2032 robots will outnumber humans.'  Dat is de reactie van  HBR's editor Andrea Ovens op het artikel waarin duidelijk wordt dat Silicon Valley deze keer eens niet voorop loopt, nu het om de introductie van robotica gaat..... When It Comes to Robotics, Silicon Valley is a Follower, Not a Leader.

290612

FT.Com meldt vandaag: Robots take lessons in body language. Nu wordt het leuk. ;-) Je mag ook zeggen 'interssant'. We zijn rap op weg naar Strategic Human Resources and Robotica Management (& dat terwijl de meeste organisaties nog niets eens een SHRM Beleid hebben....)

010812

KURATAS, The First Gigantic Boardable Robot, is een volgende stap in de tred van robotisering op de werkvloer.

080812

Intrigerend: hoe lang duurt het nog voordat robots lesgeven op de basisschool? Waarschijnlijk niet lang meer: How Soon Until Robots Teach Elementary School?

Er is 'iets' voor te zeggen: kinderen die moeite hebben met leren & leerkrachten die daardoor gefrustreerd raken, dan kan een robot van pas komen.

190812

In The New York Times verschijnt dit weekeinde het artikel Skilled Work, Without the Worker: Kenniswerk zonder de werker. Eenvoudig gezegd: de kunstmatige intelligentie van de robot neemt toe, er kunnen tijdens het werk door de robot al eenvoudige ‘conclusies’ worden getrokken en vervolgens ‘hersteloperaties’ worden uitgevoerd, wat de robot ‘opeens’ tot een interessant alternatief maakt. (nb; er zijn nog werknemers die bij een geconstateerd gebrek in het werk, wachten op de actie van hun leidinggevende….) ‘Tel daarbij op’ dat de terugverdientijd voor een robot steeds korter wordt & je businessmodel krijgt een nieuwe dimensie......

221212

De website Innovation Excellence draagt het boek Race Against the Machine voor als The Book of the Year 2012:

"The book stands out for several reasons. Firstly, it is simply the best summary of how technology is affecting business and the economy yet.  Second, it was Brynjolfson who first coined the term productivity paradox, so now that he is writing about the challenges of the enormous productivity that technology is unleashing is notable.  Finally, it is a mere 76, easily readable pages."

Dat kunnen inderdaad meer dan voldoende redenen zijn om het boek Boek van het (management)Jaar te maken.

231212

BCG komt met een interessant rapport over de ontwikkelingen in de TMT sector (nb; TMT = technology, media, telecom): de sector zal in 2013 worden getroffen door een tsunami aan veranderingen (wat te denken bijv. van het feit dat in 2012 voor het eerst de verkoop van pc's gedaald c.q. de nieuwe toetreders op deze markt die ook nog eens veel & vaak ook nog eens GRATIS apps aanbieden; wat te denken bijv. van zoiets eenvoudigs als de ManPro android app).

Bron: Changing Engines in Midflight: The 2012 TMT Value Creators Report. Je motor tijdens de vlucht vervangen, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen....

260113

De optie van robotica op de werkvloer komt steeds dichterbij. De Franse kunstenaar Gael Langevin heeft een model ontwikkeld dat je zelf kan printen met je 3D printer. Op zijn begeleidende weblog legt hij uit hoe je je nieuwe 'medewerker' assembleert & dat alles voor de 'standaardversie' voor nog geen $ 1.000! (er van uitgaande dat je de 3D printer nu inzet voor nog meer 'medewerkers')

270213

Om de robot in het juiste perspectief te plaatsen, schreef Stanley Bing deze leuke entry I, Robot? Wat kan een robot wel & wat kan 'ie' niet? Van beiden veel, zo blijkt.....

250513

The Economist komt met de 'Schumpeter' The age of smart machines. Citaat:

"Intelligent machines have reached a new social frontier: knowledge workers are now in the eye of the storm, much as stocking-weavers were in the days of Ned Ludd, the original Luddite. Bank clerks and travel agents have already been consigned to the dustbin by the thousand; teachers, researchers and writers are next.' Toch is er nog hoop. ;-)

240913

Robots May Revolutionize China's Electronics Manufacturing meldt The Wall Street Journal 'A new worker's revolution is rising in China and it doesn't involve humans.' De loonkosten stijgen ook in China nu de welvaart, langzaam maar toch continue, toeneemt. Steeds vaker lijkt daarmee het break even point te worden bereikt waardoor de menselijke werknemer wordt vervangen door robotica; wie volgt?

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Het &lsquo;Nieuwe&rsquo; Werken, wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie? - ManagementPro | Maatschappelijke veranderingen | Scoop.it
[...] Het &lsquo;Nieuwe&rsquo; Werken, wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie? - Man... Source: www.managementpro.nl [...]
Albert Willem Knop
Lid sinds 2019
De politiek is sterk in het roepen over innovatie en kennis, maar de daden worden niet bij deze woorden gevoegd. Het onderwijs is er de laatste decennia niet beter op geworden. Steeds grotere scholen bestuurd door managers die vooral kijken naar kosten, efficiency etc leveren veelal geen veilige en stimulerend leeropgeving op. De hiermee verband houdende schandalen in diverse HBO instellingen zijn daar een illustratie van, maar het begint al in het vervolgonderwijs. De besparingen op universiteiten helpen natuurlijk ook niet. Als je op latere leeftijd nog wil gaan studeren, mag je dat allemaal zelf betalen. Er moeten meer mensen Beta studie gaan doen, maar als ze klaar zijn worden ze minder goed betaald dan ekonomen, juristen, marketeers etc. Dat kunnen keuzes zijn (waar ik het niet mee eens ben) maar stop dan met het pretentieuze geleuter over innovatie en een kennisekonomie.
Olie- &amp; Gasindustrie: License to Operate or License to Kill? - ManagementPro
[...] energie in een auto, kan dat dan?&#8217; vraag je? Als je als land over een kenniseconomie beschikt, dan kan alles nou ja: bijna [...]
Menselijk Talent als Cruciale Factor: bedrijven volgen mensen. - ManagementPro
[...] verplaatsten ondernemingen hun productielocaties in Oostelijke richting. (nb; met de a.s. robotisering kan er wat dit betreft mogelijk &#8216;iets&#8217; [...]
Twee voorbeelden van universiteiten met een IiP-accreditatie. &laquo; Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] verplaatsten ondernemingen hun productielocaties in Oostelijke richting. (nb; met de a.s. robotisering kan er wat dit betreft mogelijk &#8216;iets&#8217; [...]
Management Pro: CPB: Ouderen die langer werken dragen bij aan de Werkloosheid; een nieuw paradigma. | HAANTJES GEDRAG
[...] al vast op voorbereid is niet alleen handig wellicht zelfs noodzakelijk. (nb; of je kiest er voor de werkplek te robotiseren, maar zelfs dat vraagt [...]
De Werkloze Economie, Part Deux. (ook over Trends 2012) - ManagementPro
[...] Het &#8216;Nieuwe&#8217; Werken, wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie? [...]
Kan een organisatie met Androïden ook een IiP-er zijn? | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] is niet eens onlogisch dat wat Keen veronderstelt. In de vorige entry over de Werkloze Economie gingen onderzoekers/auteurs Ford, Brynjolffson &amp; McAfee hem al voor. Feit is dat veel [...]
Management Pro: De Werkloze Economie, Part Deux. (ook een Trend 2012&#8230;) | HAANTJES GEDRAG
[...] 08/11 jl. verscheen hier de entry ‘Het ‘Nieuwe’ Werken, wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie?‘, vandaag ‘part [...]
Wateroverlast is niets vergeleken met de nieuwe koopkracht van 3 miljard wereldburgers. - ManagementPro
[...] het dan allemaal kommer &amp; kwel? Als je niets doet (waarbij de kenniseconomie een &#8216;goed&#8217; voorbeeld is&#8230;.) dan wel, maar als je actie onderneemt dan zijn hier zelfs kansen aan [...]
Is je Baas een Mens of een Robot? Een test: de Meest Menselijke Mens. - ManagementPro
[...] ik nu met een mens of heb ik contact met een gedigitaliseerde versie?&#8217;. In een tijd dat de robotisering van arbeid in rap tempo op de werkvloer afkomt, is die vraag zeker [...]
Géén 1 April Grap! Wel Actuele HR Thema&#8217;s. - ManagementPro
[...] Deze entry is &#8216;alweer&#8217; 3 jaar oud. Inmiddels is er op het gebied van &#8216;Actuele HR Thema&#8217;s&#8217; zowel weinig als veel gebeurd. Wat te denken bijv. van: Het ‘Nieuwe’ Werken c.q. wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie&#8217;? [...]
We Take Care of Our Own: we zorgen eerst en vooral voor onszelf. - ManagementPro
[...] is duidelijk geworden dat het geldspel de menselijke vermogens ver te boven gaan. Dit is dan ook één van de 1e activiteiten die volledig gerobotiseerd kunnen worden. Voordeel: robots hoeven niet voor zichzelf te zorgen &amp; kennen nauwelijks [...]
Beste Boele als jij niet meer financiert, wanneer gaan mijn dochters dan het huis uit? - ManagementPro
[...] the Middle is, een tussenpersoon &amp; een dienstverlener. Efficiencyverbetering m.b.v. vergaande automatisering &amp; robotisering (nb; steeds duidelijker wordt dat de mens de beperkende factor is in de dealingrooms van de banken) [...]
Cruciale Vaardigheden voor een Verandermanager: Denk Vooruit, Ondersteun in de Diepte en Leid in de Breedte. - ManagementPro
[...] constatering is terecht: onderwijs, beter nog de Kenniseconomie, is de aanjager van de groei van een land, van een continent zelfs. (nb, wij maar denken dat we al [...]
Is alle Hosanna rondom ASML/INTEL en NEDCAR/VDL/BMW terecht? - ManagementPro
[...] dan zijn we feitelijk al te laat. Het is na alle oproepen die er al jaren worden gedaan voor de NL. kenniseconomie feitelijk nu al te laat. We (b)lijken nu ten onder te gaan aan ons eigen suc6 &amp; nog rap [...]
Tour, Libor, Reorganisatie, RABObank faalt opmerkelijk opzichtig in crisiscommunicatie daarom: enkele tips. - ManagementPro
[...] reorganisatie heeft aangekondigd. Feitelijk een onzinnige reactie omdat, reorganisatie of niet, de trend van het sluiten van bankkantoren al lange tijd terug is ingezet en nu met mobile-bankieren een nieuwe dimensie tegemoet gaat; aldus [...]
P&amp;O, P-functie, HR, HRM, HRD, SHRM&#8230;&#8230; | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] Laat het me maar weten! O ja, de volgende stap in deze ontwikkelcyclus? Dat is Strategic Human Resources and Robotica Management&#8230;.. NB; Er is ook een (gratis) app. beschikbaar van dit blog. [...]
De prijs voor een werknemer en de prijs voor een robot, komen steeds dichter bij elkaar. | Willem Scheepers, IiP Practitioner &amp; Virtual Business Consultant.
[...] Strategisch HRM Beleid van je organisatie wordt binnen korte tijd een Strategisch Human Resources en Robotica Management Beleid. Vanuit een continuïteitsstreven is daar niets mis mee. Maar omdat &#8216;de mens&#8217; nog [...]
Het wordt tijd dat we de Zorg Evalueren maar dan wel met de juiste informatie. - ManagementPro
[...] In zijn rapport memoreert Klink &#8216;evaluatie&#8217; maar dan beperkt tot &#8216;innovatie&#8217;, jammer genoeg. Politiek collega Schippers gelooft op haar beurt nog niet zo in innovatie. Zo is zij er nog van overtuigd dat robots &#8216;duur&#8217; zijn. Die mening komt op het moment dat in The New York Times het artikel verschijnt &#8216;Skilled Work, Without the Worker&#8217;: Kenniswerk zonder de werker. Een artikel waaruit blijkt dat we in diverse sectoren het moment bereiken waarin de investering in een robot de investering in medewerkers dicht benadert en zo een serieuze vervanger wordt op de werkvloer. [...]
Onderzoek: 25% van je medewerkers vindt dat hun vaardigheden sterk zijn verouderd. (nb; 25%!!) - ManagementPro
[...] Laag opgeleide medewerkers en oudere medewerkers zijn de groepen waar dit gevoel van overbodigheid momenteel het sterkst speelt. Maar daar blijft het niet bij. De volgende groep medewerkers die er v.w.b. een gevoel van overbodigheid aan komt, is vele malen groter: dat zijn de mannen &amp; vrouwen van wie het werk nu al of binnen afzienbare tijd wordt beïnvloed door een scala aan technologische ontwikkelingen: &#8220;In the next decade, substantial numbers will work in technologically intensive occupations. All workers will need access to continuing training to keep up with new technologies and changing organisational practices.&#8221; Robotisering als de volgende stap van &#8216;Het Nieuwe Werken&#8217;. [...]
Brief aan de volgende generatie: voorkom dat je vaardigheden overbodig worden. - ManagementPro
[...] arbeidsmarkt &amp; alternatieven voor het werk op de werkvloer nemen ook in rap tempo toe: robotica [...]
Waar vandaan komt het technisch talent voor ASML/INTEL, VDL/BMW en de andere werkgevers in de Slimste Regio? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist &amp; Virtual Business Consultant.
[...] om een tour de force. Maar feitelijk is het na alle oproepen die er al jaren worden gedaan voor de NL. kenniseconomie al te laat. We (b)lijken nu ten onder te gaan aan ons eigen suc6 &amp; nog rap [...]
Het is naief te veronderstellen dat het tekort aan technisch personeel alleen een Nederlands probleem is, laat staan voor de Eindhovense regio. - ManagementPro
[...] (dus échte talenten) maar in kwantiteit (&#8216;handjes&#8217;) &amp; zou in dat laatste geval een robot &#8216;zo maar&#8217; een goed alternatief voor je organisatie kunnen [...]
‘Het is zo goed gegaan met de economie dat zowel de mensen als bedrijven onzorgvuldig omsprongen met investeren in opleiding en ontwikkeling.&#8217; - ManagementPro
[...] computers get smarter, will humans have anything left to do?&#8221;. Het is niet nieuw, deze Race against the Machine, maar o.i.v. technologische ontwikkelingen en gevoed door de economische crisis (nb; [...]
Enorm Tekort aan Technisch Personeel: 63.000 vacatures and counting. Hoe word je nu een preferred employer? | Willem Scheepers, IiP Registered Specialist &amp; Virtual Business Consultant.
[...] dat voorspellen lastig is. 63.000 of 155.000, voor mij is het niet onmogelijk dat tegen die tijd robotica ook (of zeker) op de werkvloer van de techniek een plek heeft gevonden ‘nood breekt [...]
Wil je de Trends op de Arbeidsmarkt kunnen plaatsen binnen je organisatie, dan vraagt dat om investeren in je medewerkers. | Willem Scheepers, Investors in People Registered Specialist, MOOC tutor &amp; Virtual Business Consultant.
[...] het rapport zal de arbeidsproductiviteit vooral toenemen dankzij kunstmatige intelligentie en robotica (nb; dat er hieraan ook nadelen verbonden zijn zoals een &#8216;autonome machinale dominantie over [...]
In de nasleep van de aanslag in Boston wordt de invloed van nieuwe media op onze maatschappij meer dan duidelijk. - ManagementPro
[...] Het &#8216;Nieuwe&#8217; Werken, wordt Nederland een Kenniseconomie of een Werkloze Economie? Roboti... [...]
Disruptieve Technologieën die ons leven, onze organisaties, onze economie ingrijpend gaan veranderen. Het jongste thema binnen de directiekamer. - ManagementPro
[...] Nou&#8230;. Als je wekelijks The Economist leest dan ken je &#8216;Schumpeter&#8217;. Over het rapport van McKinsey merkt de alter ego van Schumpeter in zijn laatste The age of smart machines column op: &#8220;Two things are clear. The first is that smart machines are evolving at breakneck speed. The second is that intelligent machines have reached a new social frontier: knowledge workers are now in the eye of the storm, much as stocking-weavers were in the days of Ned Ludd, the original Luddite.&#8221; (nb; Schumpeter haalt ook nog het 2 jaar geleden verschenen boek &#8216;Race against the Machine&#8217; aan). [...]
Leiderschap en de op afstand bestuurbare kakkerlak: the good, the bad and the ugly&#8230;.. - ManagementPro
[...] hoax of niet, dat technische ontwikkelingen werk en maatschappij ingrijpend gaan beïnvloeden, zoveel is duidelijk: “….out of disturbance and chaos can come great change.&#8221; aldus RPS&#8217;s Helen Gordon [...]