http://www.youtube.com/watch?v=c1ELrEbr4ME
'Er is één crisis waar niemand het over heeft terwijl hij bepalend is voor de toekomst van ons land.' Zo opent VPRO's meest recente TEGENLICHT-uitzending 'Nederland buiten Kennis'. De crisis waaraan de uitzending aandacht besteed is de crisis van de kenniseconomie.
Oorzaak van deze crisis is het tekort aan de belangrijkste grondstof namelijk 'Kennis'. Investeer je nu in kennis, dan investeer je in de toekomst. Zo heeft de mens 20 jaar later (nog) een plaats in een, ongetwijfeld opnieuw sterk, veranderde economische omgeving. FME/CWM voorzitter Jan Kamminga gaat in de uitzending op bezoek bij 'paradepaardjes' als Van der Lande Industries en ASML. Kamminga's cri de coeur is 'Hoe komen wij aan vakbekwaam personeel?'
Je kan ook stellen: 'Hoe komen we tot een meer effectieve en efficiënte productie 'al was het maar' om aan de klantvraag te voldoen?' Het Taiwanese FOXCONN stond ook voor deze vraag, zij besloten hun in China gevestigde productielocaties volledig te robotiseren. Daarmee is tevens de (nb; juist in dit gebied 'goedkope') mens overbodig gemaakt...
De TEGENLICHT uitzending komt op het moment dat Martin Ford wereldwijd het artikel To the Jobless Economy publiceert. Ford: "As improvements in computers, robotic technologies, and other forms of job automation continue to accelerate, more workers are certain to be displaced, and job creation will become even more challenging."
Het is ook het moment dat het boek 'Race Against the Machine' verschijnt: "Faster, cheaper computers and increasingly clever software, the authors say, are giving machines capabilities that were once thought to be distinctively human, like understanding speech, translating from one language to another and recognizing patterns. So automation is rapidly moving beyond factories to jobs in call centers, marketing and sales — parts of the services sector, which provides most jobs in the economy." Deze ontwikkeling maakt de keuzes voor ondernemers/bestuurders/managers inderdaad tot een lastige: mens of machine?
Je vindt deze trends ook terug in The SH/FT van Lynda Gratton etc. etc. Zo kwam in 2009 business school INSEAD met het rapport “Who Cares? Who Dares? Providing the Skills for an Innovative and Sustainable Europe.“. Jan Kamminga stelt in TEGENLICHT: ´Overal waar ik kom met het thema kenniseconomie geeft men mij gelijk, maar men doet niets.´ (nb; zijn slotzinnen in deze doc. zijn wat dat betreft ook veelzeggend....) Zo komt Kamminga dus in een 'mooi' (sic.) rijtje.
Maar zoals de ondernemers in het programma opmerken: 'Het is al bijna te laat.' Alleen beperken zij zich daarbij nog tot de kennis-tegenstelling EU <-> BRICS. De managers/ondernemers waarschuwen voor de mentailiteit van mensen in de opkomende economieën, hun enthousiasme om zich te ontwikkelen maar ook voor de kopieerkracht van de concurrentie. Dat is inderdaad zo, maar het zijn waarschuwingen terwijl de volgende 'ploeg' er al aan komt: de robot..... Da's pas een Uitdaging voor iedere organisatie op deze planeet: 'Het Nieuwe Werken', laten we dat uitvoeren door mens of door machine?
Vrijdag sta ook ik op het programma van de SEFA Conference 'War for Talent'. Mijn uitdaging is het de talentvolle studenten 'een Hart onder Riem te steken' want voor het (liefst continue) Investeren in Talenten, in Mensen is het nooit te laat, toch?
Ik hoop 't i.i.g. ..... :-o
============================
100512
'I don't mean to alarm you, but 17 million robots are at large in the world, parking cars, fetching inventory, exploring planets. Their population is doubling every 2.5 years. At that rate, by 2032 robots will outnumber humans.' Dat is de reactie van HBR's editor Andrea Ovens op het artikel waarin duidelijk wordt dat Silicon Valley deze keer eens niet voorop loopt, nu het om de introductie van robotica gaat..... When It Comes to Robotics, Silicon Valley is a Follower, Not a Leader.
290612
FT.Com meldt vandaag: Robots take lessons in body language. Nu wordt het leuk. ;-) Je mag ook zeggen 'interssant'. We zijn rap op weg naar Strategic Human Resources and Robotica Management (& dat terwijl de meeste organisaties nog niets eens een SHRM Beleid hebben....)
010812
KURATAS, The First Gigantic Boardable Robot, is een volgende stap in de tred van robotisering op de werkvloer.
080812
Intrigerend: hoe lang duurt het nog voordat robots lesgeven op de basisschool? Waarschijnlijk niet lang meer: How Soon Until Robots Teach Elementary School?
Er is 'iets' voor te zeggen: kinderen die moeite hebben met leren & leerkrachten die daardoor gefrustreerd raken, dan kan een robot van pas komen.
190812
In The New York Times verschijnt dit weekeinde het artikel Skilled Work, Without the Worker: Kenniswerk zonder de werker. Eenvoudig gezegd: de kunstmatige intelligentie van de robot neemt toe, er kunnen tijdens het werk door de robot al eenvoudige ‘conclusies’ worden getrokken en vervolgens ‘hersteloperaties’ worden uitgevoerd, wat de robot ‘opeens’ tot een interessant alternatief maakt. (nb; er zijn nog werknemers die bij een geconstateerd gebrek in het werk, wachten op de actie van hun leidinggevende….) ‘Tel daarbij op’ dat de terugverdientijd voor een robot steeds korter wordt & je businessmodel krijgt een nieuwe dimensie......
221212
De website Innovation Excellence draagt het boek Race Against the Machine voor als The Book of the Year 2012:
"The book stands out for several reasons. Firstly, it is simply the best summary of how technology is affecting business and the economy yet. Second, it was Brynjolfson who first coined the term productivity paradox, so now that he is writing about the challenges of the enormous productivity that technology is unleashing is notable. Finally, it is a mere 76, easily readable pages."
Dat kunnen inderdaad meer dan voldoende redenen zijn om het boek Boek van het (management)Jaar te maken.
231212
BCG komt met een interessant rapport over de ontwikkelingen in de TMT sector (nb; TMT = technology, media, telecom): de sector zal in 2013 worden getroffen door een tsunami aan veranderingen (wat te denken bijv. van het feit dat in 2012 voor het eerst de verkoop van pc's gedaald c.q. de nieuwe toetreders op deze markt die ook nog eens veel & vaak ook nog eens GRATIS apps aanbieden; wat te denken bijv. van zoiets eenvoudigs als de ManPro android app).
Bron: Changing Engines in Midflight: The 2012 TMT Value Creators Report. Je motor tijdens de vlucht vervangen, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen....
260113
De optie van robotica op de werkvloer komt steeds dichterbij. De Franse kunstenaar Gael Langevin heeft een model ontwikkeld dat je zelf kan printen met je 3D printer. Op zijn begeleidende weblog legt hij uit hoe je je nieuwe 'medewerker' assembleert & dat alles voor de 'standaardversie' voor nog geen $ 1.000! (er van uitgaande dat je de 3D printer nu inzet voor nog meer 'medewerkers')
270213
Om de robot in het juiste perspectief te plaatsen, schreef Stanley Bing deze leuke entry I, Robot? Wat kan een robot wel & wat kan 'ie' niet? Van beiden veel, zo blijkt.....
250513
The Economist komt met de 'Schumpeter' The age of smart machines. Citaat:
"Intelligent machines have reached a new social frontier: knowledge workers are now in the eye of the storm, much as stocking-weavers were in the days of Ned Ludd, the original Luddite. Bank clerks and travel agents have already been consigned to the dustbin by the thousand; teachers, researchers and writers are next.' Toch is er nog hoop. ;-)
240913
Robots May Revolutionize China's Electronics Manufacturing meldt The Wall Street Journal 'A new worker's revolution is rising in China and it doesn't involve humans.' De loonkosten stijgen ook in China nu de welvaart, langzaam maar toch continue, toeneemt. Steeds vaker lijkt daarmee het break even point te worden bereikt waardoor de menselijke werknemer wordt vervangen door robotica; wie volgt?
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>