http://www.youtube.com/watch?v=u2-rOOUIhaU
OK, voor een enkeling mag 'Het Nieuwe Werken' nu wellicht nog 'nieuw, nieuw, nieuw' zijn maar dat is het niet meer, al lang niet meer. Voor het in ons land in dit kader veel aangehaalde INTERPOLIS bestaat HNW al 15 jaar. & De Associates van W.L. GORE weten niet beter, zij praktizeren 'HNW' al 50 jaar! (NB; 'Microsoft' is een voorbeeld van één van de vele derivaten van 'Gore'.)
Nee, op Strategisch HR gebied zijn we inmiddels een stap verder met High Performance Working; ook alweer enige tijd, trouwens.
November 2009 kwam uit een onderzoek van het Britse Department for Business Innovation and Skills naar voren dat 'er geen automatisch verband is tussen de vaardigheden, waarover medewerkers en managers beschikken, en de productiviteit van de organisatie. Van essentieel belang is de manier waarop de organisatie werkelijk gebruik maakt van de vaardigheden van het personeelsbestand en hoe zij dit toepassen in combinatie met andere aanjagers van productiviteit zoals investeringen, innovatie en ondernemingszin.'
Het is niet ongebruikelijk te veronderstellen dat goed opgeleide medewerkers (bijna) automatisch leiden tot een hogere productiviteit maar da's dus een ernstige misvatting. Daar is meer voor nodig & dan bedoel ik niet: meer opleiden.
Slechts het optimaal gebruik maken van de bestaande én de nieuwe vaardigheden van je personeelsbestand draagt bij aan het maximaliseren van de prestaties van de organisatie!
De definitie van High Performance Working (HPW) is: "Een algemene benadering in het managen van organisaties die gericht is op een meer effectieve betrokkenheid en commitment van medewerkers en managers met als doel het bereiken van hogere prestatieniveaus."
HPW is een benadering om ondernemingen aan te moedigen tot:
- => het opklimmen in de waardeketen;
- => het aanpassen van bestaande werkmethoden;
- => het verhogen van vereiste vaardigheden;
- => het investeren in het personeelsbestand;
- => en, door dit te doen, het volledig benutten van de verbeterde vaardigheden op de werkplek én een verbetering van de totale prestatie van de organisatie.
Er is meer te melden over High Performance Working & de voordelen die dit je organisatie oplevert. Deze entry is een begin, een 1e aanzet, er volgt hier dus zeker nog meer over HPW. In de tussentijd vind je meer info over HPW in Raising the Standard, een uitgave van IiPUK (pagina's 10 - 11).
Dat jouw organisatie HPW vervolgens combineert met HNW dat kan, daar is niets mis mee. & Dat van die overuren, da's een grapje. :-)
=============================
Het onderwerp leeft, blijkbaar. Daarom: meer info over HPW? Een presentatie, een workshop, een dialoog met het MT? Dat kan, laat het me maar weten: willem@willemscheepers.nl / 06 511 760 97 ;-)
Er volgen uiteraard meerdere delen over dit, toch interessante, 'fenomeen' (momenteel, 2011, zijn dat 6 delen; gebruik de tags hieronder, de zoekfunctie of de links hiernaast). Volg hieronder de tag 'het nieuwe werken' resp. 'high performance working' & volg ons intussen ook op twitter http://twitter.com/managementpro #HNW en #HPW.
200712
V/m KPN CEO Ad Scheepbouwer laat zich in het Financieel Dagblad uit over 'Het Nieuwe Werken is Uit'. In zijn teneur kan ik meegaan. De opmerking over 'carrièrevrouwen' die hij maakt lijkt echter niet zo handig. Ben benieuwd wat zijn dochter in 'The Big Apple' daarvan vindt....
Bron: Het Financieele Dagblad 200712
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
In deze paragraaf ligt het probleem besloten. Vanuit het streven naar efficientie (het optimaal gebruik maken van ...) wordt georganiseerd op specialisme wat dan weer leidt tot verkokering en eilandvorming.
Dit gaat dan weer onvermijdelijk ten koste van effectiviteit, zoals bijvoorbeeld Lean (6S), TPS en ToC aantonen.
Nico, de door jou aangehaalde onderzoeken ken ik niet. Een zaak van 2 kanten bekijken is altijd goed, ik nodig je dan ook uit om er een gastcolumn aan te besteden. Ben benieuwd.
@ Gert-Jan, interessant in dit kader is nog dat de v/m 'moeder' van Interpolis, RABOBANK momenteel een 2-tal kantoorkolossen realiseert in Utrecht. Vraag is dan: hebben zij iets geleerd van HNW bij de 'dochter'?
Kan iemand me meer details vertellen zodat ik het kan vinden?
'Ik wil graag flexwerken maar blijkbaar wordt van mij verwacht dat ik in die gebouwen verschijn....'
Is daarmee rekening gehouden?
Mijn indruk is dat het Nieuwe Werken, al het gepraat erover ten spijt, nog maar zeer beperkt wordt toegepast; zeker in verhouding tot wat het organisaties en de groeiende community van zelfstandige professionals te bieden heeft, in de zich nu pas echt ontwikkelende netwerkeconomie.
Voorzover ik het kan beoordelen "bijten" het Nieuwe Werken en High Performance Working elkaar op geen enkele manier; integendeel. Dat ook HPW ongetwijfeld merites heeft, betekent dus allerminst dat het Nieuwe Werken nu ineens heeft afgedaan.
Ik denk dat de afkorting misschien eerder moet staan voor Het Nieuwe Werkgeverschap, want daar verandert behoorlijk wat in.