Tot voor kort dachten we dat het hanteren van flexibele werkplekken en het werken van huis uit het ‘Nieuwe Werken’ was maar dat blijkt voor de meeste organisaties toch vooral een goede mogelijkheid te zijn om bedrijfsgebouwen zo optimaal mogelijk te gebruiken. Daar is niets mis mee, maar het is daarmee nog geen ‘Nieuw Werken’.
Momenteel staat het ‘Nieuwe Werken’ in het middelpunt van de belangstelling. (bijna) Dagelijks gaan er sites & blogs de lucht in onder het mom van 'het Nieuwe Werken'; zoals bij onze collegae van Innovatief Organiseren. Omdat het een trend is levert ook ManPro zijn bijdrage. ;-)
Dat doen we met de mededeling dat het Nieuwe Werken al bestaat! Het is er al & het is er zelfs al 50 jaar. Waar je dat Nieuwe Werken vindt? Bij W.L. Gore & Associates. Gary Hamel laat ons zien wat dat Nieuwe Werken betekent voor Gore's 9.000 associates.
Thema’s als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, ‘corporate governance’, ‘globalisering’, ‘kenniseconomie’, ‘vergrijzing’, ‘talentmanagement’, ‘lerende organisatie’ e.a. vragen om een ‘andere kijk’ op ‘het werk’. Deze thema's liggen dan ook ten grondslag aan 'Het Nieuwe Werken'.
W.L. Gore & Associates werkt al vanaf de oprichting met deze thema's. Gore kent zo dus al vanaf de oprichting het ‘Nieuwe Werken’ en met succes: 50 jaar achter elkaar winstgevend, aantoonbare groei en al 13 jaar achter elkaar een preferred employer.
In maart 2010 bracht een nieuwsgierige managementguru, Gary Hamel, een bezoek aan Gore Associates. Hij interviewde Gore's CEO Terri Kelly 'She got the job in 2005 in a peer-driven process.'
Daarmee duiken we al direct in Gore's diepe het 'peer-driven process': niemand wordt direct na aanstelling benoemd in een leidinggevende positie. Pas op het moment dat je volgers hebt, dat je mede-associates hebt die jou 'de moeite waarde vinden' om aan hen optimaal leiding te kunnen geven, word je ook daadwerkelijk in die leidinggevende rol benoemd.
'Als je een vergadering organiseert maar niemand komt vervolgens opdagen, dan is dat een goede lakmoesproef voor je leidinggevende ambities.', is een stelregel binnen Gore.
Bij Gore gaan ze nog een stap verder: je beloning wordt ook vastgesteld door de waardering die je peers aan jou geven. Dus niet een salarisschema dat vast staat als een huis en waarbinnen men zich nauwelijks hoeft in te spannen om toch een riante beloning te ontvangen, 'op basis van je jaren c.q. je functie'; niet bij Gore.
De associates hebben een grote vrijheid van handelen, zij zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen ambities en doelstellingen. Wat Gore, beter nog: wat je collegae associates van je verwachten dat je jezelf commiteert. Je krijgt er de tijd voor, voor je commitment maar vervolgens is dat commitment niet vrijblijvend.
Kelly: "But once you’ve made your commitment as an associate, there’s an expectation that you’ll deliver. So there are two sides to the coin: freedom to decide and a commitment to deliver on your promises."
W.L. Gore & Associates is al geruime tijd een preffered employer en een succesvolle organisatie. Ondanks een scala aan wetenschappelijke studies naar dat succes kent het managament model van Gore nauwelijks navolging. Ra ra hoe kan dat?
Terri: "I should say that we’re still evolving. We haven’t figured it all out. But what I’d tell another CEO is this. You have to look at the values that are embedded in your company: what behaviors have been rewarded and reinforced over the decades? Is it a culture that really believes in and encourages individuals? Does it foster a collaborative spirit? Does it encourage knowledge sharing? You have to tackle this first. One of the biggest mistakes an organization can make is to articulate all these great values but then not live up to them—then people get cynical, because the values are out of synch with what they experience every day from their leaders."
Kortom: 'het Nieuwe Werken', meer dan mooie woorden, meer dan een hype, eerder een krachtmeting & een cultuurverandering!
Bron: Gary Hamel's Management 2.0.
NB: ook solliciteren bij 'Het Nieuwe Werken' doe je niet 'zo maar ff'.....
===============
231012
Op MIXTV heeft Gary Hamel enkele interviews met Terri Kelly.
Lees ook: 'We geloven sterk in de voordelen van Diversiteit maar vertrouwen daarbij niet op Quota.’
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Een heel helder verhaal dat alle perspectieven in zich heeft en goed past bij de nog wat onbekende methodiek Stellar.
Goed om de HNW hype wat door te prikken.
In aanvulling.. al in 1936 voorzag Ronald Coase in zijn paper 'The Nature of the Firm' wat nu gebeurt: internet en sociale- en online media verlagen dermate de transactiekosten dat 'de hierarchie' vervangen wordt door samenwerkingsverbanden tussen mensen en tussen (kleinschalige) projectorganisaties. In 1991 heeft Coase voor zijn toen 50 jaar oude paper de Nobelprijs voor de economie ontvangen. En nu gebeurt het.
Ik zie Het Nieuwe Werken in 'enge zin' als het optimaliseren van werkprocessen binnen bestaande organisatiecontext en 'in ruime zin' als het echt totaal anders organiseren van werk. Over dit laatste aspect lees en hoor ik te weinig. HNW wordt steeds maar weer in corporate context geplaatst terwijl daar de echte vernieuwing niet zit. Die zit naar mijn smaak wel bij innovatieve ondernemers die in team,- project- en netwerkverband samenwerken waarbij ze geinspireerde mensen voorzien van goede online technologie en misschien nog een toefje structuur. Organisatiegrenzen doen er in ieder geval niet meer toe!
Ik ben het dus met je eens dat Het Nieuwe Werken veel meer kan omvatten dan 'meer mensen per m2 in een hip kantoor'.
Eigenlijk zijn we continu bezig om ons ''werken'' te vernieuwen. Doen we dat niet, dan worden we ingehaald door de werkelijkheid. Er zullen nl altijd mensen zijn die zaken beter weten te organiseren, beter weten in te spelen op wat er ''nu'' wordt verlangd. In die zin sluit ik me aan bij Sam van Buuren die stelt dat ''corporates'' meestal niet vernieuwend zijn. Sterker nog, de vernieuwing komt al jaren van ''kleine'' organisaties. Dat zijn de motoren van groei!
Toch is het niet slecht dat er nu een HNW trend/hype is. Het zorgt er ook voor dat een brede laag van de bevolking zich nog meer bewust (kan) wordt(en) van de noodzaak tot nadenken over hoe het ook anders kan. En wellicht beter.
@ Ben; goede tip, die film met Kelly!
@ Nico, we kunnen het Eckart niet meer vragen, helaas, maar het schijnt zo te zijn dat hij een bezoek bracht aan Gore, zich daardoor liet inspireren maar het model vervolgens naar eigen inzicht, en wellicht passend aan de Nl. cultuur, aanpaste.
Mooi en interessant artikel. Wat mij betreft is de term HNW al meer dan besmet geraakt, zeg maar 'de hype voorbij'. Volgens mij om soortgelijke redenen als jij in jouw artikel aangeeft. Het wordt veelal ingezet met als leidend doel: kostenreductie (lees: winstmaximalisatie). Dat moet dan worden gerealiseerd door kunstmatig op passende 'sfeer' gebrachte en vooral efficiënter ingerichte vierkante meters kantoorruimte en door het inzetten van slimme informatie- en communicatietechnologie (lees: tooltjes).
Maar de grootste verandering zit feitelijk tussen de oren... het afleren van slechte gewoontes! Gedrag dat gezien de 'nieuwe' omstandigheden c.q. leefomgeving, niet het meest effectieve gedrag is. Vorig jaar zomer heb ik een artikel gewijd aan de door 'andere' belangen en gevolgen gedreven verandering in management (lees: kostenbesparing, crisis, files, etc.) - http://bit.ly/holistische-bedrijfsvoering
Een meer natuurlijke en democratische manier van organiseren zou beter passen bij de hedendaagse praktijk, een praktijk die complexer is geworden en daardoor uit de te strakke kaders begint te barsten. We staan op een soort Y-splitsing in de tijd, waar het 'doorgaande verkeer' naar rechts kan door jakkeren, of kan voorsorteren voor een nieuwe koers via de linker afslag.
De naam Eckart Wintzen werd hierboven al genoemd en ook de naam Ricardo Semler zouden we aan het rijtje kunnen toevoegen. Er zijn nogal wat tegenstellingen in hun aanpak, mede ingegeven door het doel c.q. het type organisatie waar zij voor stonden, maar er zijn ook zeker grote overeenkomsten. Een meer natuurlijke en daarmee humane of misschien wel een soort democratische manier van organiseren. Een manier van organiseren waarmee grootse doelen kunnen worden bereikt, wat resulteert in continuïteit van een onderneming - <a href="http://bit.ly/ka-plus" rel="nofollow">http://bit.ly/ka-plus</a>
Groeten,
Maik van Rossum
http://twitter.com/maikr
Dit getal ligt dicht bij het 'dunbar-number' (130, zie wikipedia),
dicht bij wat in 1973 al in Small is beautiful stond mbt organiseren op menselijke maat.
Het lijkt op cellen- en Buurtzorg-structuur, in de zin van autonome eenheden met eigen verantwoordlijkheid, maar wel een maatje groter vanwege de schaal waarop je de Gore-producten moet maken.
Voor de geïnteresseerden, je vindt het 'dunbar nr' en de betekenis daarvan voor Gore c.s. in deze entry: <a href="http://whatsthepont.com/2011/12/15/employee-engagement-is-150-the-magic-number-plus-something-else/" rel="nofollow">Employee Engagement – is 150 the Magic Number, plus something else?</a>