http://www.youtube.com/watch?v=-MfUkjLmpmo
"In 2005 ontwikkelden we een Organisatie Ontwikkel Plan.", "Je hebt state of the art goed opgeleide medewerkers nodig. Je hebt dan ook goede kennis van het elektrotechniek vak nodig voordat je in je werk optimaal kan functioneren.", "Elektrotechniek is een vak van een Leven Lang Leren. We willen de medewerkers een baangarantie tot hun 67e jaar bieden." Dit zei Cees Smit, CEO van het in Rotterdam gevestigde Croon Elektrotechniek, tijdens een interview met Frits Huffnagel voor het radioprogramma BNR Zakendoen Met maandagmiddag jl. de 21e.
Een dag later verscheen in Het Financieele Dagblad het bericht 'Gebrek aan ingenieurs drijft hightechbedrijven over de grens'. Minister Kamp bezocht diezelfde maandag dat Smit zijn interview gaf ondernemingen in de regio Eindhoven. De Eindhovense ondernemers meldden de Minister dat zij door het dramatisch tekort aan technisch personeel productiemogelijkheden onderzochten in het buitenland. Uiteraard (....) zei de Minster toe dat er 'nu iets gaat gebeuren!'.
Tijdens zijn interview met Smit memoreerde Huffnagel dat Croon ook een vestiging heeft op Curaçao & vroeg zich af of Croon plannen had de vestiging daar uit te breiden? Volgens Smit werd hem dit vaker gevraagd, toch bestaan er geen plannen in die richting.
Dat mensen bij Cees Smit informeren naar uitbreiding van de vestigingmogelijkheden op Curaçao heeft waarschijnlijk met het lokale klimaat te maken. ;-) Toch is er i.i.g. vanuit het zichtpunt van de Eindhovense ondernemers 'iets' voor te zeggen: gevestigd in dat Caraïbisch gebied zit je dicht in de buurt van talenten afkomstig uit zowel Noord- als Zuid-Amerika!
Hoe verschillend kan een reactie zijn: Croon met 2.000 medewerkers toch steeds op zoek naar talent, zoekt eerst een invulling voor de vele vacatures die zij hebben in eigen land (hierover later meer). Andere ondernemingen dreigen de Minister met vertrek...... ‘Er is al genoeg geleuterd over het tekort aan technisch personeel.’ memoreert FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Inderdaad, al lang genoeg (nb; het recente, waarschuwende, rapport van de Universiteit van Maastricht is er één in een lange rij van waarschuwingen & zal dan ook zeker niet het laatste zijn; verwacht ik).
In het artikel in Het FD wordt nog eens duidelijk dat de Politiek op deze ontwikkeling onvoldoende heeft geanticipeerd & dat is op de één of andere manier (nb; partij-politieke belangen) nog te begrijpen (sic.). Maar dat ondernemers & hun vertegenwoordigers dit tekort niet hadden zien aankomen of er op zijn minst niet vroegtijdig op hebben gereageerd, is een veeg teken. Het is met deze achtergrond dan ook niet waarschijnlijk dat een 'vlucht over de grens' hun houdbaarheidsdatum nu ineens ingrijpend zal verlengen......
Het is makkelijk gezegd dat je naar het buitenland wil gaan om daarmee je tekort aan technische talenten op te willen lossen, maar zoals je eerder voorbijging aan de ontwikkelingen in onze maatschappij & ons onderwijssysteem, ga je nu voorbij aan internationale ontwikkelingen. Want: waar wil je dan heen?
Zo is het tekort aan technisch talent een Europees probleem. Het EU-orgaan voor vaktechnische opleidingen CEDEFOP signaleert al geruime tijd dat dit tekort voor de EU in de miljoenen (nb; ook talenten) gaat lopen. Eind vorig jaar publiceerde de McKinsey Quarterly het artikel Talent tensions ahead: A CEO briefing. Dat was voor hen ook niet voor het eerst. De manier waarop de economie groeit in landen als Brazilië en China zorgt dat regio's als Azië en Zuid-Amerika nu al over onvoldoende geschoold talent beschikken om aan de vraag van deze banenmotoren te kunnen voldoen; zie BCG's When Growth Outstrips Talent.
Last but not least is daar de VS: als er (nog steeds) één regio is waar men een goede focus heeft op innovatief onderwijs dan is het daar. Alleen, wat meldde President Obama tijdens zijn inaugural speech (nb; ook al op de 21e....): dat zijn Regering in de komende jaren een focus gaat leggen op innovatie en ontwikkeling w.o. alternatieve vormen van energie. Daarvoor zijn, je raadt het al: technische talenten m/v nodig.
Volgende vraag wordt dan: als je een dramatisch tekort aan talent hebt & je besluit dan toch maar om niet weg te gaan, is dan het alternatief dat je buitenlandse talenten aantrekt? & Zo ja, hoe doe je dat dan wetende dat die talenten de komende tijd meer dan voldoende uitdagingen c.q. aanbod in eigen land / eigen regio kennen. Wat maakt jouw organisatie dan tot die (unieke) preferred employer?......
In zijn interview van maandagmiddag merkte Cees Smit nog op dat zijn organisatie een samenwerking is aangegaan met de TU Delft. Als (potentieel) werkgever hoopte Croon een 15-tal WO-ers geïnteresseerd te krijgen in een baan. Dat zijn er nu al 60, talenten die geïnteresseerd zijn in een uitdaging bij Croon. Let op: aannemen is één, hen vervolgens boeien & binden is twee. Daarvoor heeft Croon in 2005 dat Ontwikkelplan gemaakt mede gebaseerd op de principes van het Investors in People Model.....
Croon is niet de enige werkgever in deze sector die het tekort technisch personeel op eigen kracht oppakt. Het in Helmond gevestigde Kuijpers is een ander voorbeeld van een organisatie die zich de komende jaren wil gaan onderscheiden als werkgever voor technisch talent, met beleid maar ook hier m.b.v. de PUB-cyclus van het Investor in People Model. Een Brits voorbeeld (nb; want het VK kent ook al dezelfde uitdagingen) als Vauxhall laat zien dat het kan.
Let wel: in 2000 (.....) kon ik je hier al melden dat 'Investors in People geen Haarlemmerolie' is. Wellicht zit 'm de oplossing voor je tekort dan ook niet in kwaliteit (dus échte talenten) maar in kwantiteit ('handjes') & zou in dat laatste geval een robot 'zo maar' een goed alternatief voor je organisatie kunnen zijn.
IiP of niet: mensenmanagement, het is mooi. :-)
http://willemscheeperss.wordpress.com/
*VID, intussen 'op Curaçao'...
=======
260113
Het hiervoor genoemde EU orgaan CEDEFOP komt met het (uitgebreide) rapport 'The skill mismatch challenge in Europe'. Het bevestigt, op een bijna pijnlijke manier, nog eens het voorgaande: "Skill mismatch in the EU is increasing. It negatively affects economic competitiveness and growth, increases unemployment, undermines social inclusion and generates significant economic and social costs. In order to make effective use of its talent and to prevent the waste of its human capital, the EU has to overcome any skill mismatch."
Prima voornemen om o.m.(!) het tekort technisch personeel aan te pakken maar als je daar als vooruitstrevende organisatie met, mogelijk, grootse plannen op wil wachten dan kan het uiteindelijk eindresultaat van CEDEFOP's plan voor het effectief realiseren van je plannen weleens te laat zijn......
140213
Intermediair komt met het bericht Nederland heeft over drie jaar 155.000 extra technici nodig. Nu was er nog niet eens zo heel lang geleden de waarschuwing dat rond deze tijd de Zorgsector met ernstige personeelstekorten te maken zou krijgen. Overheidsmaatregelen dragen er aan bij dat het er nu echter op lijkt dat we in de sector te maken hebben met een overschot....
Het geeft aan dat voorspellen lastig is. 63.000 of 155.000, voor mij is het niet onmogelijk dat tegen die tijd robotica ook (of zeker) op de werkvloer van de techniek een plek heeft gevonden 'nood breekt wet'.....
100513
Als er te weinig technici zijn, dan zet je toch zelf gratis onderwijs op, dacht entrepreneur Xavier Niel.
Het tekort aan technisch personeel in de EU is dramatisch, ook in Frankrijk. Dat leidt er toe dat ondernemer Xavier Niel € 70 mio investeert in een school waar hij in het 1e jaar 42 studenten toelaat voor een voor hen gratis opleiding. Nu is 42 nieuwe technici wellicht weinig, maar een trend lijkt geboren. Lees er meer over in het artikel van The Economist 'Bangalore-sur-Seine?' (nb; de titel zegt al veel....)
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro