http://www.youtube.com/watch?v=mGoYn513-VQ
'To give back to the society what we received from it has been the constant endeavor.' lezen we op de site van HCL Technologies. Gebruik je op de site van SHELL de zoekterm 'corporate social responsibility' dan krijg je de melding 'No pages found'. Wellicht begrijpelijk dat we (nu) niets vinden want SHELL heeft de handen vol aan een olielekkage in Nigeria.
Dat laatste is dan ook (waarschijnlijk) niet wat de Majesteit bedoelde met haar Kersttoespraak: "Allen moeten kunnen méé-delen in welvaart zodat het menselijk welzijn steeds wordt verbonden met het algemeen belang. Bovendien moet in elke besluitvorming de kwaliteit van de toekomst meetellen." 'In elke besluitvorming', dat vraag dus om een CSR Strategie.
"An increasing number of employers view Corporate Social Responsibility as key to long term success. A CSR strategy can influence almost everything an organisation does, and everyone with whom it has contact, including its own people, customers and suppliers." (bron IiPUK)
Met vervolgens je commitment aan de (CSR)Strategie van je organisatie kan dit Beleid ook écht duurzaam (= blijvend) zijn & daarmee dus tevens een Goed Voornemen voor 2012. :-)
Of je op de site van jouw organisatie nu wel of niet 'iets' vindt met de zoekterm 'corporate social responsibility', 'zaak' is dat je als managers & medewerkers van diezelfde organisatie 'het' dan ook praktizeert, dat CSR méér is dan mooie woorden meer is dan window dressing.
Wat een organisatie als HCL Technologies doet (nb; 'een' er zijn er, gelukkig, meer; wereldwijd misschien niet heel veel, maar toch) valt het ook onder Cradle to Cradle principe: toekomstige generaties krijgen ook een kans! Niet alleen (potentiële) medewerkers voelen zich hierdoor gemotiveerd, ook je (potentiële) klanten weten dit te waarderen. Het A'damse Trendwatching.com noemt deze marketingtrend ECO-CYCOLOGY= "Een stap verder dan recycling? Merken die al hun producten terugnemen (en die dan ook nog verwantwoord en innovatief hergebruiken)."
CSR is (zeker) niet nieuw. Zo publiceerde Strateeg M.E. Porter er (veel) eerder over. Hij gaf CEO's 4 'rechtvaardigingen' om binnen hun organisaties een Corporate Social Responsibility Beleid in te voeren (nb; sommige eindverantwoordelijken hebben inderdaad een 'rechtvaardiging' nodig voordat zij tot Nieuw Beleid kunnen komen....)
"There are 4 Prevailing Justifications for Corporate Social Responsibility:
1. Moral Obligation
2. Sustainability
3. License to Operate
4. Reputation."
Op de één of andere manier is het met die 'rechtvaardiging' toch nog niet goed gekomen, helaas. (te) Veel organisaties blijven nog hangen in 'duurzaamheid' zoals in: 'het gebruik maken van schone energie' of 'efficiënter omgaan met afval'. Zo scoort '(ernstige) milieuverontreining' voor (bijv.) het ERASMUS Commissarispanel als aandachtspunt hoger (nb; 100%) dan het 'gebruikmaken van kinderarbeid' (93%) c.q. 'hinder voor direct omwonenden' (85%). Overigens, vindt de milieuveronteiniging plaats in het buitenland, dan is het belang nog 'maar' 95%.... (Bron Het FD). CSR-gedachten houden we graag dicht bij onze eigen woning, blijkbaar. :-o
In de SAFE special 'De Toekomst van Onze Energie', een special die ROBECO vandaag bezorgt, antwoordt Duurzaamheid professor Herman Wijffels op de vraag 'Wat is het belangrijkste agendapunt voor de toekomst?' met: 'Als mensheid hebben we de niet geringe opdracht om een gezamenlijke strategie en cultuur te ontwikkelen die ons in staat stelt om straks negen miljard mensen op een behoorlijke manier te laten samenleven op deze planeet.'
Op deze manier, op een behoorlijk manier (kunnen) samenleven, kan een Corporate Social Responsibility Beleid voor je organisatie in 2012 méér zijn dan een Goed Voornemen, véél meer zelfs: nl. duurzaam ......
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
CSR moet verankerd liggen in de bestuursvorm van de onderneming. Ik zou graag in de gelegenheid gesteld worden om mijn ideeën en voorstellen daaromtrent nader toe te lichten teneinde een bijdrage te leveren aan de terechte door U gedane oproep tot CSR.
Met vriendelijke groeten, Dr.ir. P.K.Joustra
Ik nodig je graag uit om van je bevindingen hier een gastcolumn te plaatsen, het mogen er ook meerdere zijn zeker als je ons veel over CSR te melden hebt (nb; neem de andere gastcolumns als een voorbeeld).
Het kan al een goed begin zijn voor 2012!
Vriendelijke groet,
Willem Scheepers