Familiebedrijf verkopen aan Private Equity, is dat een aanrader? Ik vraag het aan GPT-4.

Conclusie: Als ik eigenaar was van het bedrijf, zou ik waarschijnlijk terughoudend zijn om het aan private equity te verkopen, gezien de risico's van controleverlies en mogelijke cultuurverandering. Ik zou eerder neigen naar alternatieve strategieën die kapitaal en groei mogelijk maken zonder de unieke eigenschappen van het familiebedrijf te compromitteren. Het behouden van de langetermijnvisie en cultuur van het bedrijf zou een prioriteit zijn, en ik zou zoeken naar oplossingen die zowel financiële groei als continuïteit ondersteunen.

Aldus ChatGPT-4 nadat ik de chatbot aan het eind van de chat vroeg: 

Wat denk je, als het bedrijf van jou was, zou je het dan nog verkopen aan private equity?

Het artikel in Het FD met de titel ‘Rijkste loodgieter van het VK’ heeft spijt van verkoop aan private equity' triggerde mij. Investeringsmaatschappijen hebben hun ogen laten vallen op de duizenden familiebedrijven in de Verenigde Staten en Europa die werken in woningonderhoud en -renovatie – zoals loodgieters en installateurs, elektriciens, klus- en timmerbedrijven en schilders.

Als zij hun 'standaardaanpak' hanteren* dan valt er 'goud geld' te verdienen aan deze bedrijven om het 'simpele feit' dat families/eigenaren om verschillende redenen, variërend van emoties tot aan financiën, geen beslissingen durven te nemen waarmee, door niet alleen hun kasstroom maar ook door hun scrupuleuze handelen, private equity geen enkele moeite heeft.

*Het FD over deze 'standaardaanpak':

Investeerders zien in deze bedrijfstak met ontelbare veelal kleine (familie)bedrijven een kans op lucratieve rendementen, door ze op te kopen, samen te voegen of af te slanken en door te verkopen.

Interessant is vervolgens dat niet veel later veel verkopende families spijt krijgen als de 'bekende haren op hun hoofd', als die er nog zijn tenminste, en proberen de zaak terug te draaien. Zo ook de Brit Charlie 'rijkste loodgieter van het VK' Mullins die zijn loodgietersbedrijf eind 2021 voor £140 mln verkocht Neighborly, een Amerikaanse franchiseketen van onderhouds- en renovatiebedrijven.

De oude Mullins ruikt inmiddels een kans. ‘Er is een enorm gat in de markt’, zegt hij. In september, als zijn concurrentiebeding afloopt, begint hij een nieuw loodgietersbedrijf, dat WeFix gaat heten.

Mullins zag met lede ogen dat de cultuur(!) van zijn familiebedrijf tot op het bot werd uitgehold door de nieuwe eigenaren. 

Mullin's zoon Scott en kleinzoon Asley bleven na de verkoop nog (even) achter in het bedrijf Het FD:

Scott Mullins was vooral boos dat Neighborly de traditionele kerst-boottocht op de Thames afschafte en ook overwoog te stoppen met de onderscheidende kentekenplaten. ‘Zoals wij het deden was het goed, want wij wilden dat iedereen zich onderdeel van het bedrijf voelde’, zegt hij.

Ashley, Mullins’ 27-jarige kleinzoon, stapte een paar weken na de overname ook uit het bedrijf, omdat vergaderen belangrijker was geworden dan de klanten helpen. ‘Het was verschrikkelijk’, zegt hij.

Eén van de 7 chatbots die ik op OpenAI heb staan, en die je sinds kort ook met de gratis versie van ChatGPT kan raadplegen, is de bot 'Management, Organisatie en Verandering, Structuur aanbrengen in een organisatie gebaseerd op actuele uitdagingen, hoe doe je dat?'. Met behulp van een aantal stappen/vragen helpt de bot je bij het nemen van je beslissingen.

De prompt voor GPT-4:

Het artikel op FD.nl beschrijft hoe familiebedrijven financieel kunnen profiteren van een verkoop aan private equity, maar ook de nadelen hiervan ervaren. Een voorbeeld is de "rijkste loodgieter van het VK" die spijt heeft van zijn verkoop aan private equity. Met jouw expertise in management, organisatie en verandering, laten we alternatieve strategieën voor familiebedrijven onderzoeken op drie thema's: financieel voordeel, bedrijfscontinuïteit en cultuurbehoud.

Vervolgens stelt de bot je enkele vragen en geeft je enkele scenario's, daarin zie je al dat je je nieuwe businessplan in een optimale chat een waardevolle inhoud kan geven. Mijn keuze gaat hier uit naar het 2e idee/2e scenario.

Ik heb een '6.25 durende schermopname voor je, als je de opname (te) snel vindt, weet dan dat de bot slechts enkele seconden nodig heeft.

Wat verstandig(er) is: verkopen of nieuwe initiatieven in je familiebedrijf brengen? De chatbot is daar duidelijk over, zie 1e citaat, als kind opgegroeid in een familiebedrijf is mijn aanvullend advies: overleg met degenen die je dierbaar zijn.

Intussen: Sunny Side Up!

110624

In mijn 'andere blog' plaats in de entry 'Werkgevers nog huiverig voor inzet AI, da’s jammer. Ook daarin vind je een scherpopname van een chat met MOV, de prompt is:

Analyseer bijgaand artikel en kom met voorstellen die niet alleen de huiver voor AI bij werkgevers wegnemen maar hen ook ondersteunen bij het implementeren van AI in hun organisatie, op de werkplek.

130624

Interessant:

De managers van private-equityhuizen ontvingen sinds de eeuwwisseling wereldwijd meer dan $1000 mrd aan bonussen. Een flink deel van dit geld kwam terecht bij een kleine groep investeerders. Bijna honderd investeerders zijn in deze periode miljardair geworden.

Bron: ‘Private equity verdiende meer dan $1000 mrd aan bonussen’ (fd.nl)

Dat bedrag houd je als familie toch het liefst zelf in je zak? 

NB; m.b.v. Lumalabs.AI' Dream Machine is de header nu animated. 

Meer over ChatGPT-4