Weinigen zullen het weten maar DOW JONES, dé DOW JONES, is een familiebedrijf! Samen met The Wall Street Journal is DOW JONES voor 64% in handen van de BANCROFT Family.
Nu was de band binnen de Bancroft Family al niet zo sterk als die binnen de MULLIEZ famille maar nu media tycoon Rupert Murdoch vorige maand een bod van $ 5.000.000.000,- uitbracht op DOW JONES en WSJ is de knuppel echt in het Bancroft familie-hoenderhok gegooid.
Interessante lesstof, wie weet zet dit u bij de overdracht van uw (familie)bedrijf ook nog eens aan het denken......
De DOW JONES, het 1e wat veel Europeanen, aan het einde van de dag toch doen is met Grote Ogen kijken naar de opening van de DOW JONES: 'Door hoe staan we er voor?' (nb: 'Door' staat dan voor DJ.) Stel u gerust: Amerikanen, Aziaten, zelfs een redelijke groep Afrikanen en overige Wereldburgers doen hetzelfde. Nog niet zo heel lang geleden besteedde zelfs het NOS TV-Journaal dagelijks aandacht aan opening- en slotkoersen. Hoezo rustig slapen?
Hetzelfde gaat nu op voor de Bancroft Family, de laatste maand slapen zij weinig. De Bancrofts zijn eigenaren van zowel The Wall Street Journal als DOW JONES. Daarnaast beschikken zij nog over 'overige beleggingen'. 'Nothing to worry about' zou je zeggen, helaas is niets minder waar. De Bancrofts stonden in de tabbloids al bekend als een familie die het niet altijd met elkaar eens was als het ging over, laten we zeggen, een beleggingsstrategie en nu Rupert Murdoch vorige maand een bod uitbracht op WSJ en DJ is de hel helemaal uitgebroken.
Het is niet voor het eerst dat strapatsen van Murdoch bij de andere partij leiden tot 'constipatie, oprispingen, hoge koorts e.d.' Murdoch weet van dit soort situaties altijd dankbaar gebruik te maken. Zo ook nu weer. Eén van de leden van de Bancroft Family, Mrs. Leslie Hill tevens 1 van de WSJ directeuren, kreeg hij informeel zo ver om haar familie tot een gesprek met Murdoch te bewegen en dat gesprek vond gisteren plaats. Het gesprek was, aldus Murdoch, zeer constructief. Natuurlijk houden de Bancrofts vandaag nog 'een slag om de arm' want: 'de belangen van werknemers en de journalistiek etische belangen dienen na de overname gewaarborgd te zijn'. Toch is te zien dat de overname voor betrokkenen al een feit is. Wat wil je bij zo'n mooi bod, een bod dat allerlei family issues direct (& mede) uit de wereld helpt.....
Waar het aan te zien is dat de overname al redelijk rond is? Aan 2 webpagina's: - het bericht over het gesprek op de WSJ site, waarin de redactie (natuurlijk) redelijk vriendelijk is voor hun nieuwe eigenaar, - het bericht op de BARRON's site, belangrijk media-eigendom van Murdoch, dat letterlijk verwijst naar WSJ, als vriendendienst zo gezegd. (nb: hoe anders het recente verleden).
Maar: er is in dit soort zaken altijd het spreekwoordelijke 'addertje onder het gras' (nb: STORK, ABN AMRO e.a. weten er alles van....), zo ook nu: The Board of Directors van DOW JONES maakt haar voorbehoud! Als er dan toch geboden mag worden, dan mogen anderen naar hun mening ook meedoen. Dit kan natuurlijk, weer, tot onrust bij de Bancroft's leiden maar toch vergist de Board zich in 1 ding: familieleden handelen 'iets' anders dan aandeelhouders.
Het blijft interessante, en vaak onderschatte, stof zo'n overname van een familiebedrijf.......
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro