EU 80.000; nog maar een bedrag

'Grens van 80.000 euro instellen voor behandeling van patiënten', zo maar een voorstel dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg deze week doet. Als de behandeling van uw ziektepatroon, of dat van 1 van uw geliefden, blijkt meer te gaan kosten dan EU 80.000 dan hebt u in de (zeer) nabije toekomst waarschijnlijk pech gehad..... Het hoge woord is er weer uit: Gezondheidszorg kost handen vol geld en de vraag is dan 'Hoe houden we dat binnen de perken?'. Het antwoord lijkt relatief simpel: als de behandeling voor uw genezing het bedrag van EU 80.000 dreigt te gaan halen dan is behandeling helaas niet meer mogelijk. Om misselijk van te worden, uw medewerkers ook?
Het is natuurlijk wrang: gisteren een entry met een bedrag van EU 969.000 en vandaag een entry met een 12e deel daarvan (80.000), sterker nog: beiden bedragen houden zich ook nog eens op in dezelfde sector: de Gezondheidszorg. Toeval? U mag het zeggen.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg: "is een onafhankelijk adviesorgaan voor parlement en regering. Hij zet zich in voor de gezondheid van de burger en de kwaliteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg. De raad brengt hierover strategische adviezen uit. Durf, visie en realiteitszin kenmerken deze adviezen. Hij stelt zijn kennis beschikbaar aan de zorgsector."  'Durf, visie en realiteitszin', zo lezen we op hun site. Vanuit hun doelstelling is het dan ook meer dan terecht dat de RVZ gedurfde initiatieven toont, zoals: 'Wanneer een behandeling duurder is dan 80.000 euro en het leven van de patiënt wordt er niet langer dan 1 jaar mee gerekt, dan moet die behandeling niet worden betaald.', aldus het voorstel. Zoals gezegd: 'gedurfd' zeker dit voorstel. 'Visie' heeft het ook dat kun je het RVZ niet ontzeggen. Stel namelijk dat er door de beruchte vergrijzing binnenkort 500.000 patiënten, een niet ondenkbaar aantal, in 1 jaar tijd EU 80.000 pp nodig hebben (of meer) voor hun behandeling, dan mag u uitrekenen hoe groot de beschikbare budgetten zijn (dat duurt niet erg lang dus). 'Realiteitszin' dan, da's een lastige want het blijkt nu al dat geen van de politieke partijen echt te porren is voor zo'n bovengrens; draagvlak ontbreekt. Het is ook lastig om kiezers te vinden onder degenen die 'ten dode zijn opgeschreven'. (sic.)

En toch, toch denk ik dat dit voorstel serieuze aandacht verdient, een serieus debat en niet alleen om gezondheidszorg betaalbaar te kunnen houden. Dilemma is 'slechts' dat goede, c.q. volledige, gezondheidszorg vervolgens alleen beschikbaar is voor degenen die het zelf kunnen betalen en dat is iets wat we in Nederland, in Europa nu juist tegen willen gaan: 'Amerikaanse toestanden'. Sociale onrechtvaardigheid? Mmm. dat men zijn spaargeld gebruikt voor zijn gezondheid, dat mag men betrokkene niet aanrekenen; een ander heeft gereisd over de Globe, weer een ander reed haar Porsche en een laatste dronk zijn pilsje tijdens Oranje feesten.

Ook is er het niet te onderschatten etische dilemma: hoeveel invloed kunnen, mogen wij mensen hebben / uitoefenen op menselijk leven? (Maar zijn we die grens al niet lang en in een rap tempo gepasseerd, zijn we zo niet op weg naar een 'open einde'?).

Anderzijds: dankzij onze welvaart leven we nu al langer dan de gemiddelde wereldburger: 'Wealth = Health'. (nb: daarom is het 'Ziekenfonds voor Afrika' initiatief van Hoogervorst c.s. ook zo mooi & goed)

Goede Gezondheidszorg kost geld, veel geld. Hoe meer mensen er binnen een gemeenschap, als de Nederlandse, een kwetsbare gezondheid krijgen, hoe hoger de kosten zullen stijgen. Als u wilt weten wat deze ontwikkelingen in de Gezondheidszorg voor een Westerse samenleving kunnen betekenen dan adviseer ik u om de zéér interessante site van de BBC te bezoeken: http://www.bbc.co.uk/scotland/education/int/ms/health/index.shtml een eye opener voor meningeen, verwacht ik.

Wat kunnen we doen, op managementvlak? Ligt er hier voor u, voor uw organisatie een verantwoordelijkheid? Ik denk het wel en niet alleen als uw organisatie een toeleverancier is van de Gezondheidszorg. Een langdurig ziektepatroon overkomt soms ook medewerkers op een leeftijd die nog ver voor de vergrijzing ligt. Op een leeftijd dat zij met hun Kennis en Kunde van een toegevoegde waarde zijn voor hun, uw organisatie. Het is dan maar de vraag of u één van beiden werkelijk kwijt wilt. Mijn advies: actuarissen binnen uw collectieve ziektekostenverzekeringsmaatschappij kunnen voor u uitrekenen wat uw risico's zijn, tref daarvoor een voorziening. Binnen een relatief korte termijn verwacht ik dat de Fiscus, noodgedwongen wellicht, mee gaat denken. Op dat moment voelen in ieder geval uw medewerkers zich een stuk minder misselijk.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro