Douchen voortaan wettelijk verplicht, mooi maar wie doucht mij? (+poll)

http://www.youtube.com/watch?v=ORKIIJVuV98

Sinds 2008 kennen we de 'Zeven Rechten voor Cliënten in de Zorg'. Aanvullend daarop wil het Kabinet de 'concrete' rechten van de patiënt/cliënt opnemen in 'Beginselenwet Zorg'. 'Geconcretiseerd' betekent dat dan, bijvoorbeeld: "In de Beginselenwet komt het recht op dagelijkse lichamelijke hygiëne zoals een dagelijkse douchebeurt."

Mooi inititiatief, passend bij een weldenkend land, een land waarin het welzijn van de burger centraal staat. Ik ben het er dan ook helemaal mee eens met dit initiatief vraag is dan alleen nog: wie doucht mij als het zover is?

De beginselenwet lijkt in ernstige mate voorbij te gaan aan het schreeuwend tekort aan medewerkers nu in de komende jaren. Aan de andere kant biedt dit de mogelijkheid om innovatie in de Zorg in versnelde vorm in te voeren. De volgende vraag is dan: komt er ook een 'Beginselenwet' voor de rechten van de consument-in-algemene-zin?Mooie wet maar opmerkelijk blijft het dat een welvarend/weldenkend land iets dat je als 'gewoon' veronderstelt wettelijk dient te regelen. Je hebt als zorgvrager pas recht op een douchebeurt zodra e.e.a. wettelijk is geregeld..... Zou het met deze wet in de praktijk net zo gaan als met de wet op de snelheidsbeperking? De wet is er, de overtreders ook.

& Dan is daar ook nog het 'Zorg Zwaarte Pakket', vraag is hoe het douchen e.a. aandacht voor de cliënt daarin past: 'Uw zorgzwaartepakket beschrijft het aantal uur en het soort zorg die u nodig heeft in een zorginstelling.' Dat worden er nu dus meer, uren.

De 'Zeven Rechten voor de Cliënten in de Zorg' zijn:

  1. Het recht op beschikbare en bereikbare zorg.
  2. Het recht op keuze en op keuze-informatie.
  3. Het recht op kwaliteit en veiligheid.
  4. Het recht op informatie, toestemming, dossiervorming en privacy.
  5. Het recht op afstemming tussen zorgverleners.
  6. Het recht op een effectieve, laagdrempelige klacht- en geschillenbehandeling.
  7. Het recht op medezeggenschap en goed bestuur.

Deze rechten zijn samengevat onder de noemer 'Investeren in de Zorgrelatie'; mooie term. Praktisch zien we al veel van deze rechten terug in (het gehakketak om) het elektronisch patiëntendossier.

In de brief van v/m Minister Klink aan de Tweede Kamer dd 23/05/08 waarin dit Investeren in de Zorgrelatie wordt genoemd, wordt nog geen melding gemaakt over het douchen. Berichten in de media over het 'droogwassen' van cliënten in-de-race-tegen-de-klok, zullen hieraan ongetwijfeld hebben bijgedragen.

Het Kabinet over deze nieuwe 'Beginselenwet': "Achtergrond van de Beginselenwet is het uitgangspunt in het regeer- en het gedoogakkoord dat de zorg voor mensen die afhankelijk zijn van zorg ook daadwerkelijk goed gewaarborgd wordt. Het kabinet stelt daarom voor om in een Beginselenwet concrete rechten op te nemen voor bewoners van zorginstellingen.

Het belangrijkste recht is het recht op de regie over het eigen leven. De cliënt heeft zelf invloed op de kwaliteit van leven. De cliënt geeft zelf sturing aan de contacten met familie en vrienden. Alle andere rechten die in de Beginselenwet worden opgenomen staan in het teken hiervan."

Mooie tekst toch krijg ik bij de laatste alinea op de één of andere manier het gevoel dat er een overeenkomst is met een nieuwe wet van de Chinese regering: het verplicht bezoeken van je ouders. Zou dat het 1e amendement zijn op deze nieuwe wet? Het zou mij trouwens niets verbazen als het ''t.z.t." toch vooral onze kinderen zijn die ons gaan verzorgen.

Ergo: jammer dat e.e.a. in een wet dient te worden geregeld, douchen & zo, maar als het helpt bij ons welzijn dan dienen we het niet na te laten: Investeren in Mensen, want dat is 't. Mijn voorstel aan het Kabinet is nu: Investeer ook in (Zorg)Medewerkers & Investeer ook in (Zorg)Innovatie. Het worden interessante tijden.....

Uitnodiging voor de LI poll 'Nieuwe Beginselwet Zorg, mooi maar door wie wil jij als Zorgcliënt worden gewassen?'

Bookmark and Share

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Wet- & Regelgeving als oplossing voor Arbeidsmarktperikelen? « Willem Scheepers over het Investeren in Mensen.
[...] toe te kunnen komen daarom heeft onze Regering nu het idee om dat recht, want dat is feitelijk, dan maar wettelijk vast te leggen: je dwingt zo zorginstellingen, feitelijk de medewerkers tot het uitvoeren van die e.a. [...]