Doorwerken na je Pensioen?! Proficiat!!

De Majesteit wordt vandaag 68 en is 'still going strong'. Ondanks een lichte handicap momenteel, zit zij nog stevig in het (werk)zadel en zij is daarmee op afstand de langst werkzame (excusez le môt) ambtenaar in functie!! Hiermee is de Majesteit, alweer, een lichtend voorbeeld. Dat vraagt om een felicitatie! Bij dezen.
Er is een hele discussie gaande (alweer 1?!....) over de noodzaak van het al dan niet langer doorwerken van onze beroepsbevolking. Is er nu wel of niet een VUT? Stoppen we nu wel of niet op ons 65e? 'Kan ik nog wel varen op de MIddellandse Zee als ik ouder ben dan 62?',  'Krijg ik wel alles vergoed als ik straks in Griekenland woon?', Hoe gaat het 'straks' eigenlijk met onze economie? etc. etc. Allemaal vragen die van levensbelang zijn (sic.) zeker als je denkt dat je leven pas begint zodra je met pensioen bent, maar (zeker) dit laatste is een persoonlijke beschouwing (ach ja daar is een blog voor, niet waar?)

Dan onze Majesteit! Die hoor je niet klagen, werkt straf door met een meer dan volle agenda. Ontvangt (blijkbaar) geen enkele uitkering uit AOW en WIA, weet op de juiste momenten op de juiste plaats te zijn (meest navrant bleek dat te zijn tijdens de storm die enkele jaren geleden uitbrak op onze Bovenwindse eilanden, juist toen zij die met haar man bezocht), weet haar bevolking troost te schenken in moeilijke tijden etc. etc. En ook vandaag is zij weer dat lichtend voorbeeld: 68 en hoezo stoppen? En de bevolking? Die moppert intussen vrolijk door, zoals dat al eeuwen gebeurt: de normale 'strubbelingen' tussen een monarchie en het plebs. Raar is alleen dat het nu juist een positief onderscheid is....

Hoe anders dus de normale man in loondienst: gisteravond op het Duitse WDR. De journalist bracht een bezoek aan een (Duitse) staalfabriek. Aanleiding: binnen die bedrijfstak gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 68 (toevallig? nee  hoor). Nu, de medewerkers in die fabriek, van jong (ca. 30) tot oud (ca. 60) waren het er niet mee eens! 'Hoe moet dat nu met de werkelozen?', 'Wie kan er nog dit werk doen als hij zo oud is?' etc. etc. Een situatie c.q. regelgeving én reacties niet uniek voor Duitsland en dus 1 die de komende tijd in Nederland ook te verwachten is. (nb: wat betreft het antwoord op hun vragen: deze worden  wellicht allemaal evolutionair opgelost: de arbeidsmarkt komt binnenkort onder druk te staan en ARBO c.s. zullen voorwaarden creëren waaronder ook oudere werknemers met staal kunnen werken.)

Vandaag wordt Alexandrina van Donkelaar Vink 111 jaar. Ook een prestatie, zij is daarmee de oudste inwoner van Nederland. Dit betekent ook dat zij al 46 jaar van haar AOW geniet.... Feit is dat in de komende jaren, dankzij onze goede gezondheidszorg en niet te vergeten onze centrale verwarming(!) steeds meer inwoners deze mijlpaal ruimschoots gaan halen, dan is er toch niets mis mee dat je, net als de Majesteit, wat langer doorwerkt??

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Bote Jong
Lid sinds 2019
Decennia geleden werd de term "de nieuwe vrijgestelden" geintroduceerd - ik meen door Herman Vuijsje in HP, maar het kan ook elders en door iemand anders geweest zijn. Deze nieuwe vrijgestelden vormen inmiddels de mediane beroepsbevolking van ons land: vrijgesteld van fysiek belastend werk, opgenomen in contract- en pensioenplanvoorzieningen, doorgaans deel uitmakend van YUP-, DINK- of andere sociografische luxegroepen - het soort dat volgens Balkenende c.s. moeiteloos tot zijn 67e doorwerkt, tenzij de stress, de rat-race en de knokpartij om de macht hen voortijdig met een acute hartstilstand opzadelt. Een groep die zich luid en duidelijk roert in de discussie rond VUT en doorwerken: de toon verraadt de mate waarin elk een hekel heeft aan of tevreden is met zijn of haar positie. "Letzten endes" gaat het altijd over de vraag hoe lang je moet willen werken voor een riant salaris, of hoe riant het pensioen mag zijn waar je niet voor hoeft te werken.

Wie daarin niet gehoord worden zijn de mensen in de distributiecentra (zoals die van Laurus), de mensen die in hoogovens, verpakkingsindustrie, havens, noem maar op werken. Op grond van de Arbo-wet mogen ze niet meer door hun rug gaan, en gaan ze er toch door dan moeten ze een niet bestaande (maar minder belastende baan) in een andere tak van industrie accepteren - in plaats van magazijnmedewerker die geen dozen meer kan sjouwen (en vervangen is door een goedkopere en betrouwbaardere robotkraan) tot kassamedewerker in een supermarkt (inmiddels vervangen door een klant-doe-het-zelf-scan-en-PIN-systeem). Of ze worden weggesaneerd, maar kunnen straks misschien gelukkig een baan vinden tegen 70 % van hun vorige salaris in de poolse metaalindustrie.

De discussie wordt uiteindelijk gevoerd door degenen die vertrouwd zijn met de discussietoolkit, en wie daar niet mee heeft leren werken mag zich tevreden stellen met het resultaat van die discussie. In dat licht bezien is het misschien maar beter dat er niet te veel aandacht besteed wordt aan onderricht en informatie - de mensen onderin zouden eens kunnen gaan begrijpen dat werken voor hen iets heel anders is dan voor de mensen die praten over werken. En die au fond niets anders doen dan anderen aan het werk zetten (dat heet delegeren, leiding geven of managen, en schijnt zeer moeilijk, belastend, gevaarlijk en verantwoordelijk te zijn - als je degenen die zich daarmee onledig houden mag geloven of mag afgaan op de honoraria die zij daarmee toucheren).
Roy Mierop
Lid sinds 2019
Nog niet zo heel lang geleden was het adagium dat "ouderen" plaats moeten maken voor "jongeren" in het arbeidsproces. Op deze manier kregen jongeren de kans op betaalde arbeid en kon de economie profiteren van hun nieuwe kennis. "Oud" is in deze opvatting synoniem aan "achterhhaald" en "langzaam". "Jong" staat voor "fris" en "snel". Deze boodschap is op vele manieren gecommuniceerd, niet in de laatse plaats in de reclame-uitingen die elke dag nog over ons uit worden gestort. Het is dus helemaal niet zo verwonderlijk dat de oudere beroepsbevolking er naar is gaan uitkijken om met pensioen te gaan. Daar lonkte immers het "zwitserleven gevoel".

Een feit is dat veel waardevolle ervaringskennis verloren gaat als mensen met pensioen gaan en geheel uit het arbeidsproces stappen. Dat klemt te meer nu we in een economische situatie zijn gekomen van sterke en toenemende
concurrentie en de noodzaak zich heeft aangediend om al het kennispotentieel in de samenleving effectief te benutten.
De kennismaatschappij is een feit. Daarin is geen plaats meer voor het onderscheid tussen "oud" en "jong" in het arbeidsproces. Van werkelijk belang is welke bijdrage iemand kan leveren in de vorm van kennis en ideeen aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.
De opgave is om zo snel mogelijk af te komen van de opvatting dat alleen mensen met een lage leeftijd beschikken over waardevolle kennis en mensen met een hoge leeftijd niet. Deze omslag in denken zou wel eens meer mensen ertoe kunnen brengen om aan het arbeidsproces te blijven deelnemen dan het projecteren van rekensommen over een groeiende pensioenlast.
Willem E.A.J. Scheepers
Auteur
Hoog- of Laaggeschoold, staan dicht bij 'Visie en Missie' van de organisatie of juist veraf, zoals hiervoor wordt opgemerkt: iedere werknemer beschikt over (vaak unieke) Kennis en Kunde. Beiden zijn Kapitaalgoederen en vormen ook de Kerncompetentie van een organisatie. Voor veel organisaties is het nog belangrijk om dit te beseffen.
Medewerkers, 'in alle soorten en maten', die gecommitteerd zijn aan hun organisatie zijn dan ook waardevol.
Het feit dat je als medewerker vervolgens ook waardevol wordt gevonden bepaald je inzet en je succes, en zo ook het succes van je organsatie.
Leeftijd (bijvoorbeeld!) wordt dan een veel minder belangrijk argument bij het nemen van besluiten.