http://www.youtube.com/watch?v=6c5XjCijmEw
Het overkwam me nog geen 14 dagen geleden. Omdat ik in het weekeinde niet reageerde op een zakelijke mail was men bang dat mij 'iets' was overkomen. Mijn reactie dat ik oog heb voor mijn 'Work - Life Balance' i.c.m. mijn verantwoordelijkheid voor mijn gezin & dat ik daarom in het weekeinde nauwelijks (Nb; zeg nooit, nooit ;-)) mijn mail lees, wekte in deze 21e eeuw verbazing. & Dat verbaast mij dan weer.....
Vandaag lees ik het artikel Nurse reveals the top 5 regrets people make on their deathbed. De uitkomsten van dat wat deze palliatief verpleegkundige opving in de laatste levens minuten van haar patiënten zijn niet verrassend maar kunnen daarentegen voor de gemiddelde ManagementPro wel confronterend zijn (....). De door deze verpleegkundige het vaakst gehoorde hartenkreet luidt: "Ik wou dat ik de moed had gehad een leven te leiden dat dicht bij me lag, niet het leven zoals anderen dat verwachtten van mij (wat ik vervolgens dan ook deed)."
We lijden aan 'Omni-Connectivity', meldt The Economist dit weekeinde: "The constant pinging of electronic devices is driving many people to the end of their tether." Mede daardoor ontstaat er steeds meer interesse in Oosterse mystiek, meer specifiek in Mindfulness.
"Mindfulness of achtzaamheid is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik, waarvan de oorsprong in het boeddhisme ligt.
Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad (in Pali en Sanskriet: atthangika magga) en heet dan sati in Pali of als smṛti in Sanskriet. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van boeddhisme. Deze achtzaamheidstraining vipassana wordt beschouwd als specifiek Boeddhistisch en voert de beoefenaar tot de visie en kennis van het bestaan zoals dit werkelijk is." aldus Wikipedia.
"Het bestaan zoals dit werkelijk is." maar dan natuurlijk wel vanuit de persoonlijke perceptie, vanuit de eigen Weltanschauung. Voor veel stervenden is die, nu het einde nadert, nu (pas?) duidelijk. Terugkijkend op hun leven hadden zij het graag anders gedaan:
- I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.
- I wish I didn’t work so hard.
- I wish I’d had the courage to express my feelings.
- I wish I had stayed in touch with my friends.
- I wish that I had let myself be happier.
Overigens, dit geldt niet voor iedere stervende; gelukkig.... (sic.)
Dat we niet in staat zijn het leven te leiden zoals we dat graag willen, wijt Economist's Schumpeter in 'The Mindfulness Business' naast Omni-Connectivity aan de Rat-Race waarin we ons bevinden (Nb; de Crisis biedt daarin ook weinig soelaas) én aan de business van Mindfulness programma's. Er is zoveel aandacht voor dergelijke programma's dat je als manager, als werkgever de indruk krijgt niet meer zonder te kunnen! (nb; het is zoiets als 'ooit' Het Nieuwe Werken :-o) Zeker als een succes voorbeeld als GOOGLE een scala aan dergelijke programma's inzet voor de effectiviteit van de medewerkers én in de persoon van Chade-Meng Tan zelfs een 'Jolly Good Fellow' in dienst heeft.
Als dan ook nog eens NEWS Corp tycoon Rupert 'no bullshit' Murdoch, of all people, eerder dit jaar getroffen (b)lijkt te zijn door transcendente meditatie. Tja, dan kun je bijna niet meer zonder..... De vraag is dan: draagt mindfulness 'iets' bij? Anders gezegd: is de investering de moeite waard?
Schumpeter: "There is a body of evidence that suggests that some of its techniques can provide significant psychological and physiological benefits. The Duke University School of Medicine has produced research that shows that, in America, an hour of yoga a week reduces stress levels in employees by a third and cuts health-care costs by an average of $2,000 a year." Mooi, héél mooi, maar daarvoor is het wel handig dat de investering in dat wekelijkse uur yoga p.p. jaarlijks onder die 2m blijft.
Tijd voor jezelf nemen, wellicht zelfs: tijdig in de gaten hebben waarvoor je het allemaal doet(?), kan niet alleen bijdragen aan een (mogelijk) meer zinvolle levenswijze, het kan vervolgens ook effect hebben op de prestaties van het team waarmee je samenwerkt, de organisatie én de klanten waarvoor je werkt. Dat alleen al kan het Westers Kapitalisme veranderen.
Dat daarbij/daarvoor Oosterse Mystiek inspirerend is, da's dan mooi meegenomen. ;-)
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro