Deloitte levert nieuwe fiscalisten!

Het Ministerie van Financiën heeft sinds gisteren haar vacaturestop voor de Belastingdienst opgeheven. Dit betekent dat de Dienst nu op zoek kan gaan naar 600(!) nieuwe collegae. Nu zou je verwachten dat dit een 'hels karwei' wordt maar waarschijnlijk is niets minder waar: Accountant Deloitte staat momenteel zo in het nieuws dat 'hot shots' binnen die organisatie wel eens onrustig kunnen worden. Zijn zij dan de nieuwe fiscalisten?
Blijkbaar hebben Minister Zalm c.s. vóór 1 april zoveel IB aangiften e.d. van u en de uwen terugontvangen dat het nu 'alle hands aan deck is' om toch vooral z.s.m. de beschikbare middelen, die dit ongetwijfeld de Overheid gaat opleveren, te kunnen ontvangen.  De revenuen worden zo hoog ingeschat dat het binnenhalen daarvan ook wel 'wat' mag gaan kosten. Dus worden er niet 10, niet 100, niet 250 maar 600(!) nieuwe medewerkers geworven; da's niet niks. Zeker niet als je als Dienst gaat werven in een P-markt die momenteel toch al niet overloopt van het aanbod. Aan het aantrekken van een beperkt aantal zojuist afgestudeerden valt niet te ontkomen maar dit aantal dient, zoals gezegd, beperkt te blijven. Deze nieuwe en nog werk-onervaren intreders vragen om een aangepast inwerkprogramma en dat kost tijd én is noodzakelijk als je wil dat zij over in ieder geval een jaar optimaal kunnen presteren. (Overigens, ook met nieuwe medewerkers die ervaring opdeden in andere sectoren, ontkom je niet aan een inwerkprogramma, je organisatie is teslotte uniek; doen dus(!), maar dit 'terzijde'.) Is er dan voor de Dienst geen of op zijn minst onvoldoende aanbod te verwachten? Dient de Dienst alle registers, en dan m.n. financiële, open te trekken om het tekort te gaan vullen? Ik denk het niet, zeker niet als de Dienst het slim speelt; het zou mij namelijk niet verbazen als nu relatief veel Deloitte accountants kiezen voor een nieuwe carriére bij de Overheid.......

Motivatie: De AHOLD rechtszaak biedt zo langzamerhand steeds meer interessante wendingen. Zo voelt nu AHOLD huisaccountant Deloitte zich geschoffeerd door de manier waarop zij door deskundigen en het Openbaar Ministerie is neergezet in de diverse uitingen tijdens deze rechtszaak. Dat schreeuwt binnen de burelen van Deloitte om actie en zo overweegt men nu, men dreigt zelfs volgens de media, met een 'gang naar de rechter'. Of dat laatste verstandig is, dat betwijfel ik. Nu heb ik, gelukkig, geen inzage in de stukken van de rechtszaak maar op zijn minst kun je toch vraagtekens stellen bij alles wat er gebeurd is in het 'onderhavige geval'; dat kan Deloitte dus zelf ook doen, vraagtekens stellen. Daarnaast: er is door de rechter nog geen uitspraak gedaan! Dus is het wel zo verstandig dat je nu al gaat dreigen? Wie weet wordt je cliënt, en jij, juist vrijgesproken en gevrijwaard! (Overigens, dat dreigen duidt er op dat je daar zelf weinig vertrouwen in hebt......)

Al die acties, al dan niet terecht, leiden tot onrust, zeker binnen je organisatie. De afgelopen jaren zijn er voldoende, internationale, voorbeelden (wat te denken van Arthur Andersen bijv.) van accountants firma's die samen met hun cliënt ten onder gingen. Medewerkers willen juist & vaak niet ten onder gaan met hun werkgever, zij kiezen dan allereerst voor zichzelf en voor degenen die hen lief zijn: voor zekerheid en continuïteit. Dat zou Deloitte hen nu wel eens minder kunnen bieden dan de (overheids)Dienst. Kun je hen dat besluit kwalijk nemen? Ik denk het niet, menig manager is wat dat betreft zelf ook een werknemer en zou het zelfde doen c.q. doet dat (al).

Mijn advies zou hier zijn: Deloitte heroverweeg je stappen en bewaar rust in de tent want een, eventuele, uitloop naar de Dienst kun je nu zeker niet gebruiken! (maar de Dienst wel....)

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro