De Tafel raakt aardig vol!

6.500.000.000 Wereldburgers en 'still going strong!' In 2050 zijn we met naar verwachting 10 miljard wereldburgers, dan zijn we in 150 jaar tijd toch met een aantal van 9 miljard gegroeid. Werkelijk een prestatie waar menig zoogdier jaloers op zou zijn (sic.)! De vraag is daarbij reeël: wat kunnen we aan? Wat kan deze aardbol 'trekken' en ons zo allemaal blijven voorzien van onze levensbehoeften? Niet alleen een uitdaging voor Overheden maar ook voor organisaties.
De Aarde raakt aardig vol, zo lijkt het. Het VARA tv-programma 'Nieuwslicht' besteedde vrijdagavond, kort, aandacht aan dit 'fenomeen'. Aan het woord kwam Nico van Nimwegen, adjunct directeur van het 'Netherlands Interdisciplinary Demographic Institute'; het NIDI (Missie: 'Het vergroten van het inzicht in demografische ontwikkelingen en maatschappelijke en beleidsvraagstukken die daarmee samenhangen in zowel nationaal als internationaal verband.') Al is er nog geen haast geboden, onze Aarde kan naar schatting tussen 10 miljard en 20 miljard wereldburgers 'aan', toch en omdat dit zo ruim is zien Van Nimwegen c.s. 3 mogelijke initiatieven:

  • => M.b.v. (nieuwe) technologie in staat zijn om meer te produceren.
  • => Minder mensen aan de tafel; o.m. door geboorte beperking.
  • => Verbeter de omstandigheden; 'alles er uit halen wat er in zit'. 

De 'omstandigheden verbeteren', het blijkt dat er momenteel sprake is van diverse vormen van corruptie die zijn oorsprong kent in de ongelijke verdeling van de rijkdom op deze aardbol. Eenvoudig gezegd: niet alles komt daardoor op de bestemde plek terecht. Aanpakken dus. 'Geboortebeperking'; het is een feit dat landen met een hogere welvaart nagenoeg automatisch komen tot enige vorm van geboortebeperking. Beide eersten gaan, hoewel beïnvloedbaar, voor een deel(!) buiten de invloedssfeer van organisaties om 'Nieuwe technologie' echter biedt mogelijkheden aan organisaties.

Wat die mogelijkheden zijn m.b.t. optimale voedselvoorziening, dat kunnen de profs binnen organisaties waarschijnlijk het best door ontwikkelen. Dat er echter 'iets' dient te gebeuren, dat mag duidelijk zijn. Dat de mogelijkheden/uitdagingen daarbij ruim zijn, is een ander feit. Zo zijn randvoorwaarden belangrijk zoals een Globale af- en overeenstemming. Nu werken de diverse betrokken organisaties elkaar eerder tegen dan met elkaar samen. In dat opzicht kan bijvoorbeeld 'communicatie' ook een bijdrage leveren. Wat de mogelijkheden, uitdagingen ook zijn voor uw organisatie daarover kunt u waarschijnlijk samen met uw team eens over 'brainstormen' en je kunt daar dan niet vroeg genoeg mee beginnen. Continuïteit waarborgen, niet waar.

Laten we deze uitdaging nu aan ons voorbij gaan dan is er misschien nog niets overboord want de kans acht ik groot dat de natuur dan zichzelf hersteld. Of toch, zoals Darwin al stelde: 'Het zijn niet de sterksten en niet de slimsten die overleven maar degenen die zich het beste aan de veranderende omstandigheden kunnen aanpassen.' Succes!

 

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro