Talent I: De Strijd tegen Talent

Terwijl de CRISIS nog een twijfelgeval is, CRISIS:  'Ben ik nu over of ben ik het nog niet?', worden we al overspoeld met congressen die aandacht besteden aan het werven van Talent. In feite terecht, want als je als organisatie gaat voor continuïteit dan is ieder moment een goed moment om plannen te maken & uit te voeren voor het Binden & Boeien van Talent. Wilt u weten waarom? Kijk dan maar eens naar onze bevolkingspyramide.

Vraag alleen is of je al die congressen ook écht nodig hebt als je weet hoeveel informatie nu al beschikbaar is. Het is tenslotte CRISIS, dus je kan maar beter besparen toch? ;-)

Belangrijker nog is de vraag of het nu een 'Strijd voor Talent' is of een 'Strijd tegen Talent'? Dat is een cruciaal verschil: 'Strijd voor Talent' op een krappe arbeidsmarkt wil je je organisatie onderscheiden als een goede werkgever, fijne partner. Bij 'Strijd tegen Talent' ga je (eerst) na of je organisatie wel gereed is om al dat talent te kunnen behouden, om het tot bloei te kunnen laten komen. Wordt er aandacht aan besteed, aan talentmanagement? Staat het op de agenda? Of doet de organisatie niets aan talentmanagement, lijkt de organisatie zelfs tegen Talent?

Zo is daar nu het 2-delig onderzoeksrapport van het Britse Chartered Institute of Personnel and Development. In deze uitgave in hun serie Hot Topics besteden ze aandacht aan dat 2e aspect: 'tegen Talent'. Vandaag aandacht voor het 1e deel van het rapport: THE WAR ON TALENT? Talent management under threat in uncertain times. 'We wanted to find out how important organisations consider talent to be when times get tough.' Een rapport met interessante uitkomsten.

De bron van het CIPD voor dit onderzoek: 'This survey was conducted throughout November 2008 and includes a sample of approximately 705 CIPD members who hold predominantly HR (78%), general management (11%) and operational roles (4%). The respondents were drawn from a mixture of public (27%), private (65%) and not-for-profit organisations (8%) and come from a variety of small (38%), medium (32%) and large enterprises (30%). Fifty-eight per cent of the sample are in senior positions (board directors, senior managers and partners), 34% in middle management and 4% in junior management roles.'

Het CIPD haalde de volgende positieve aspecten uit hun onderzoek naar The War on Talent:

  • de betrokken organisaties richten zich nu meer op het betrekken, motiveren, behouden en volledig benutten van de talenten van hun medewerkers,
  • ze zien voldoende mogelijkheden om talent te werven dat aan de kant is gezet door concurrenten,
  • er wordt meer aandacht besteed aan talentmanagementprocessen en -systemen; enerzijds vanuit een ROI gedachte, anderzijds om juist nu aandacht te besteden aan goede Werving & Selectie en de Opleiding & Ontwikkeling van de medewerkers,
  • door de onzekerheid over de CRISIS is de interne communicatie open, duidelijker en eerlijker geworden, medewerkers worden meer gewezen op de bijdrage die ze leveren,
  • krappere marges leggen een druk op salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, het voordeel is dat hierdoor fouten uit het verleden kunnen worden voorkomen,
  • organisaties gaan creatiever om met non-financiële beloningen, kleine dingen die van groot belang kunnen zijn,
  • meer aandacht is er voor ethisch leiderschap, leiders die in staat zijn om mensen te motiveren en hen te leiden door goede en slechte tijden.

Als minder positief, zelfs negatief werd uit het onderzoek gehaald:

  • het voorspelbaar reageren op de huidige CRISIS door mensen te ontslaan en door kosten te besparen juist op die essentiële zaken die het Grote verschil maken als je organisatie weer vooruit wil,
  • de ontwikkeling van talent, van medewerkers wordt bevroren.

Het advies van CIPD: 'Juist nu is NIET het moment om de ontwikkeling van medewerkers tegen te houden, ook is het NIET het moment  om talentmanagementprocessen te stoppen of zelfs uit te stellen.' Waar lazen we dat advies eerder?

Uiteindelijk is het managen, ontwikkelen en motiveren van medewerkers in tijden van CRISIS nog belangrijker dan het dat al is in 'normale tijden'. Dat kan namelijk juist hét verschil maken voor een organisatie om ervoor te zorgen dat je niet alleen gered bent voor de korte termijn maar ook voorbereid bent op succes op de lange termijn.  

'People and their development are the key to the success of any organisation, no matter what the economic climate...' Zo is 't maar net.

Morgen deel II: 'Terugvechten door middel van de Innovatie van Talent'.

THE WAR ON TALENT? Talent management under threat in uncertain times; PART 1

(her)Kende u dit talent vooraf?

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Bas van de Haterd
Lid sinds 2010
Willem, beetje warrige posting moet ik eerlijk zeggen. Interessant onderwerp, maar ik begrijp nu niet wat er echt uit het onderzoek komt.
Willem Scheepers
Terechte opmerking Bas, ik doe het onderzoek (ernstig) tekort door er 'even' een <em>entry</em> over te schrijven. Daarbij kan de indruk ontstaan dat er door het overschot aan positieve <em>bullet points</em> feitelijk niets aan de hand is met talentmanagement.
Niets is, helaas, minder waar. Het CIPD concludeert dat echte aandacht voor Talent Management nauwelijks op de <em>business</em> agenda staat. Da's niet alleen jammer, het kan ook funest zijn.
Morgenochtend verschijnt een 2e <em>entry</em> n.a.v. het 2e deel van dit onderzoek. Wellicht dat de <em>casestudies</em> daarin meer verheldering kunnen bieden....
Werkzoekende toppers | RecTec
[...] is nu dus talent op de markt beschikbaar. En laat in de strijd om talent dat één ding zijn waar Britse bedrijven in ieder geval naar kijken: het aanwerven van talent dat [...]