Uw kleine prins(es) als uw opvolger, is dat wel zo'n verstandige keuze? Dat vraagt de oude & wijze man op de foto hiernaast zichzelf ook af: 'Zal ik mijn bedrijf overlaten aan mijn kinderen, is de toekomst daarmee goed gewaarborgd? En dan niet alleen de toekomst van mijn kinderen en mijn kindskinderen maar ook die van mijn bedrijf. En is daarmee mijn pensioen voldoende gewaarborgd?' Nu, het ziet er naar uit dat dit niet het geval is!
U kent die uitspraak ongetwijfeld: (o)pa bouwt op, zoon zet voort en kleinzoon bouwt af. Overigens: u mag hier ook de vrouwelijke vorm voor invullen. Ondanks deze 'wijsheid' kiezen de meeste eigenaren / ondernemers van familiebedrijven er tóch voor om hun bedrijf in de familie te houden (nb: zie ook eerdere entries in deze rubriek). Daar is op zich niets mis mee want een familiebedrijf is over het algemeen een goed & een sterk bedrijf, niet alleen voor de familie maar o.m. ook voor de regio.
Bij de keuze voor een opvolging in de naaste familie kunnen fiscale, financiële en erfrechtelijke motieven een rol spelen, toch zijn het vooral emotionele redenen die de doorslag geven. En of het pensioen daarmee wel of niet gewaarborgd is, dat speelt een minder belangrijke rol want: - DGA's hebben dit vaak al goed geregeld, aldus een recent onderzoek van het EIM, én: - 'Als mijn bedrijf in de familie blijft dan kan ik hiervoor altijd nog ingrijpen!'. Menig voormalig ondernemer doet dit dan ook nog met verve vanuit het verzorgingsappartement.....
Maar wat die opvolging betreft: overweegt u toch maar eens om die opvolging nu juist buiten de familie te houden! Internationaal onderzoek van McKinsey laat zien dat in ieder geval uw bedrijf daarmee het meest gediend is: 'Family owned companies run by outsiders appear to be better managed than other companies, a study finds, while family-owned companies run by eldest sons tend to be managed relatively poorly.' Ze maken er een zooitje van, die zoons van u! (& dochters) Natuurlijk hoor ik u nu zeggen 'Zo is mijn dochter/zoon niet, die heeft een goede opleiding gevolgd en toont volledige betrokkenheid bij het bedrijf.' Nu, volgens McKinsey zijn die dochters & zoons toch slechts zéér sporadisch te vinden; maar wie weet heeft u er 1. Ben er zuining op!
Overigens, u hoeft ze nu ook weer niet weg te sturen die kinderen van u het beste advies is namelijk: 'The combination of family ownership and professional management provides the best of both worlds. Family ownership can enable managers to take a long-term view in decision making, with less pressure to produce quarterly results for investors or to achieve earnings targets. Family members also have a greater direct interest in the outcome of decisions than others do. But recruiting executives from outside the family allows businesses to cast a wide net for talent. What's more, the closely held nature of such a company makes it easier for family owners to take an active part in guiding and managing it and to scrutinize the actions of managers to make them accountable. In this way, a family-owned company can control the conflicts of interest that might otherwise arise between managers and its shareholders—the so-called agency problem.'
Eén van de mooie voorbeelden van dit model vind ik nog wel FIAT; de nazaten van Gianni Agnelli werken stevig, vlot & modieus (de familieleden tenminste) samen met professionele managers én met succes! Én dit gebeurde ook nog eens op tijd! Want het had eind vorige eeuw niet veel gescheeld of de FIAT Groep was niet meer wat het was & nu toch weer is.
Het slotadvies van McKinsey is: 'The mandate for family-owned companies, then, is simple: pay particular attention to succession planning. Although family ownership is no worse, and often better, than other forms of ownership, choosing family members—especially the eldest son—to run the business isn't always the best answer.'
Denkt u er eens over na, zou ik zeggen.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
De inleiding is:
"Of het bekendste cliché over familiebedrijven hier opgeld doet, zullen we nooit weten. De tweede en derde generatie Van Seumeren aan het hoofd van hijs- en transportbedrijf Mammoet hebben besloten ruim een kwart van het veertig jaar oude bedrijf te verkopen aan SHV van de familie Fentener van Vlissingen. Daarmee verliezen de Van Seumerens de controle over de Schiedamse onderneming."
De rest van het artikel is ook interessant, zowel voor prinsen als prinsessen, maar jawel de familie Van Seumeren blijft tóch betrokken!