http://www.youtube.com/watch?v=PC4sWmwuA58
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is mooi (toch?), maar hoe meet je nu het effect van je investering in MVO?
In tijden van 'crisis' buigen we ons meer dan anders over de 'zin & onzin' van onze (bedrijfsmatige) investeringen. Da's een goed zaak: de vrijblijvendheid er uit! Sommige investeringen zijn echter beter te meten dan anderen. Zo weet je wat je spaargeld oplevert, weet je wat & hoever een 16-wieler je brengt en weet je wat een nieuw product/dienst toevoegt (toch?).
Maar weet je dat ook met 'iets' zachts als je investering in MVO?
Was het eerst bon ton om dat te doen, nu is MVO een onderdeel van een bedrijfsmatig proces: je stopt er iets in & je wil er iets uit. Er zijn middelen om dat te meten.
Tijdens het recente ESAA symposium Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Van ambitie naar impact presenteerde Dr. Karen Maas, directeur opleidingsprogramma CSR ESAA een 'Resultatenmeting'. Maas had interessante voorbeelden van investeringen die op het 1e oog 'Maatschappelijk Verantwoord' lijken maar dat, bij nader inzien, toch niet zijn.
Zo is daar het, vaker voorkomend, voorbeeld van de geslaagd ondernemer die samen met zijn (haar kan ook) partner een bezoek brengt aan een armere regio op onze Globe. Vanuit een gevoel van betrokkenheid besluit het echtpaar bij thuiskomst om in dat arme dorp dat zij zojuist bezochten een school/ziekenhuis te plaatsen!
'Mooi initiatief!', zou je zeggen. Toch blijkt in de praktijk dat in de meeste van deze, op zich bewonderenswaardige, gevallen na enkele jaren al & dus vroegtijdig de geldstroom stopt. De redenen daarvoor kunnen divers zijn: zo kan de ondernemer plots niet meer zo succesvol zijn; maar ook: zijn erfgenamen hebben andere plannen met de school c.q. het ziekenhuis ('geen', dus).
Ander voorbeeld van Maas, meer aansprekend wellicht want direct zichtbaar, citaat: "Een van de trends binnen MVO is duurzaam bouwen. Graag bouwt men CO2 zuinige of zelfs CO2 neutrale gebouwen.
Zo heeft het bedrijf Exact een mooi nieuw kantoor neergezet langs de A13, tussen Delft en Rotterdam. Het gebouw is energiezuinig en heeft dan ook een A-label gekregen. Mooi resultaat echter er zijn ook wat indirecte en onbedoelde bijeffecten.
Zo laat Exact een leeg kantoorpand achter 500 meter verderop gelegen, en dit terwijl in Nederland zo een 6 miljoen m2 kantoorruimte leegstaat. Het gebouw is neergezet in een van de laatste groene en landelijke stroken langs de A13.
In plaats van schaapjes die grazen staan er nu levensgrote plastic koeien, die als ludieke actie zijn neergezet. De lokatie van het kantoor, naast de snelweg, stimuleert het auto gebruik." Mmm. niet zo geslaagd dus, achteraf.
Nu zijn dit soort voorbeelden niet altijd te voorkomen, zelfs of ook niet m.b.v. Impact Meet Methoden toch zijn die meetmethoden daarmee niet minder interessant.
- BoP Impact Assessment Framework
- Measuring Impact Framework
- Ongoing Assessment of Social Impacts
- Participatory (Social) Impact Assessment
- Robin Hood Foundation Benefit-Cost Ratio
- Social Costs-Benefit Analysis
- Social Impact Assessment
- Social Return on Investment
Deze Impact Meet Methoden zijn voor een belangrijk deel ook soft c.q. meten ze vooral beleving van betrokkenen. Ook niet onbelangrijk, prestaties meten is vaak een combi tussen hard & soft, daarom voeg ik er nog 1 aan toe:
9. de MVO Module binnen het Investors in People Model.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen verdient 't dat 't meer Strategisch & (dus) meer duurzaam (nb; zowel letterlijk als figuurlijk) plaatsvindt! & Dat je organisatie nu toch maar veel mag "MVO-en"! We hebben het nodig, met z'n allen!
NB; 'interessant in dit verband' is het recente artikel in The New Yorker 'As The Worlds Burns' of: hoe de kans voor de VS om klimaatverandering écht tot een issue of political statement te maken, om zeep werd geholpen.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro