De Citroen van Boris.

Boris Dittrich en zijn D'66 halen dit weekeinde breeduit de pers. Chaos en Hoon zijn de kreten die Boris achter zich aankrijgt nu hij (noodgedwongen?) zijn positie ter beschikking stelt. De citroen is zuur maar dient door Boris wel volledig te worden geconsumeerd. Had Boris c.s. hierop niet kunnen anticiperen? Is het onwetenheid of onkunde dat hem nu zover heeft gebracht?
De hele gebeurtenis en het feit dat de Missie vooraf al een beklonken zaak was, doet mij denken aan het verhaal van de bankovervaller Mr. McArthur Wheeler, zoals dit werd opgeschreven door Kruger & Dunning, eind 90-er jaren van de vorige eeuw. Ik wil het u 'ter leringhe ende vermaeck' niet onthouden.

McArthur Wheeler liep op een dag in 1995 in Pittsburgh (VS) 2 banken binnen en beroofden hen van een aanzienlijk bedrag. Opmerkelijk was dat hij geen enkele moeite had gedaan om zich te maskeren. Dus, wat te verwachten was, aan het einde van die dag werd Wheeler (al) gearresteerd kort nadat lokale tv stations beelden van de overvallen uitzonden, gemaakt door bewakingscameras. Wheeler was daarop 'in volle glorie'  te zien. Na zijn arrestatie merkte Wheeler verbaasd op: 'Maar ik had mezelf ingesmeerd met citroensap!'. Wheeler geloofde nog in het sprookje dat als je ondergedoopt bent in citroensap, je dan niet zichtbaar zou zijn op bewakingscameras (.....). Uit deze onfortuinlijke stappen van Wheeler kunnen we 3 dingen halen:

  1. => Veel van wat we doen in het leven, wat ons succes bepaalt en wat ons tevreden stelt, wordt bepaald door onze Kennis, onze Wijsheid e/o door simpel (onbewust) op de hoogte te zijn van 'de Regels van het Spel' c.q. de te hanteren strategieën. Dit gaat niet alleen op voor het plegen van een misdrijf maar ook voor zaken zoals: effectief leiderschap, het opvoeden van kinderen, het volgen van een opleiding, zelfs het leiden van een debat.
  2. => Er zijn grote verschillen tussen de manieren waarop ieder van ons kennis en strategieën in het leven c.q. in de genoemde situaties toepast met even zoveel verschillen in mate van succes (of mislukking). Sommige toepassingen zijn goed, reëel en logisch. Andere toepassingen daarentegen, zoals de citroen van Wheeler, zijn op zijn best niet perfect, worden vaak toch koppig doorgezet, lijken op incompetentie en worden op het hoogtepunt zelfs dysfunctioneel.
  3. => Als mensen nu incompetent zijn in het toepassen van kennis en strategieën om succes en tevredenheid te kunnen realiseren (voor zichzelf of voor anderen en uiteindelijk dan ook weer voor zichzelf), dan dragen zij een dubbele last: Niet alleen trekken zij foute conclusies die vervolgens leiden tot ongelukkige keuzes, maar hun incompetentie (in dezen) berooft hen tegelijkertijd van de mogelijkheid om doelen sowieso te kunnen realiseren. In plaats daarvan blijven zij met de vergissing én de overtuiging achter, net als Wheeler, dat zij het zelf toch héél goed voor elkaar hadden. Dus: hoe kan dit nu zo gebeurd zijn?

Dieptepunt voor Boris was nog wel het debat waarbij collega politicus Jan M. (weer) dankbaar gebruik maakte van de aan hem geboden (media) mogelijkheden.

De oorzaak dat iemand zo ver kan afdwalen c.q. zo weinig heeft geleerd van de aan hem (haar) beschikbare kennis en strategieën (nb: hier Wheeler, om voor Dittrich nu die conclusie te trekken, dat gaat me nog te ver) heeft te maken, zo concluderen Kruger & Dunning met: het feit dat mensen zelden (opbouwende maar vaak door 'de persoon in kwestie' als negatief ervaren) feedback ontvangen van mensen in hun omgeving. Feedback op hun ideëen, kwaliteiten en capaciteiten. Dat bij feedback geven vervolgens 'de toon de muziek maakt', dat beseffen (zelfs) kinderen al in hun vroegste jaren. Zij denken dan over hun ouders:  'Als je niks prettigs te zeggen hebt, zeg dan maar niets.' Voor de ontvanger van de feedback zou het vervolgens toch zo dienen te zijn dat hij/zij openstaat voor die feedback, daar kan je nog wat van leren! Wellicht ontbrak het binnen D'66 aan die feedback. (NB: Wheeler bleek een alleenstaande te zijn.....)

Het blijft lastig, die feedback, maar denkt u bij het ontvangen er van maar aan de woorden van Charles Darwin: 'Zelfvertrouwen ontstaat eerder door onwetendheid dan door het gebruik van de beschikbare kennis.'

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro