http://www.youtube.com/watch?v=3k9POlsos1E
"We zijn zeer geschokt door het nieuws van het overlijden van Moritz Erhardt. Hij was populair bij zijn collega's, hij was ijverig en had uitzicht op een glansrijke carrière." Maar zover is het helaas niet mogen komen. Of de dood van Moritz Erhardt daadwerkelijk te wijten is aan 'extreme werkomstandigheden' is overigens nog de vraag.
Voorgaande verklaring is vrijdag afgegeven door Bank of America Merrill Lynch nadat eerder vorige week het plotseling overlijden bekend werd van de 21 jaar oude, uit Duitsland afkomstige, Moritz Erhardt. Erhardt was in de London City één van de vele zomer-stagiaires, een m.n. in de Angelsaksische landen bekend fenomeen: als jonge studenten ga je je schoolvakantie niet doorbrengen in ledigheid, maar stort je jezelf in het vak waarin je je toekomst ziet: de summer intern....
De onverwachte dood van Erhardt heeft in het VK, de VS en Duitsland 'nog al wat losgemaakt'. Volgens eerste berichten zou Erhardt zich 3 lange dagen en nachten achtereen hebben ingezet voor een merger assignment. Deze ijver heeft hem persoonlijk niets gebracht.....
"The first thing that becomes clear is that successful professionals are working harder than ever. The 40-hour workweek, it seems, is a thing of the past. Even the 60-hour workweek, once the path to the top, is now practically considered part-time." We schrijven 2006, dus niet 2013, als Sylvia Ann Hewlett en Carolyn Buck Luce hun artikel schrijven met de titel: Extreme Jobs: The Dangerous Allure of the 70-Hour Workweek. Het artikel maakt duidelijk dat extreme werkomstandigheden niet beperkt blijven tot de London City, tot Wall Street, tot de financiële dienstverlening. Extreme werkomstandigheden komen voor in diverse, zo niet alle (.....), sectoren. (nb; wat te denken van de Zorgsector, of all places).
Of Moritz Erhardt aangezet werd door zijn meerdere(n) om 3 dagen achtereen te werken, of het nu zijn persoonlijke (over)enthousiasme was, of de werkomstandigheden de oorzaak zijn van zijn vroegtijdig overlijden dan wel een nog niet eerder bij hem ontdekte kwaal, dat zal in de komende tijd wellicht duidelijk worden. Feit is wel dat je als (potentieel) werkgever over het algemeen niet graag wordt geconfronteerd met de media aandacht wanneer een medewerker in het (werk)harnas sterft.....
Al zou je als baas de indruk hebben dat het aloude "Hard Werken, dat trekt ons door de crisis!" nu de boventoon mag voeren, juist het tegenovergestelde blijkt waar. Werkomstandigheden creëren waarin Gezondheid en Welzijn van de medewerkers centraal staat, legt je als werkgever geen windeieren. In januari 2012 werd tijdens het World Economic Forum van dat jaar het rapport 'Workplace Welness' gepresenteerd: een Beleid gericht op Gezondheid en Welzijn leverde een werkgever gemiddeld € 550/medewerker op. Voor sommige bedrijfstakken mogelijk niet 'hemelschokkend', maar toch. (NB; er zijn er overigens die met nog hogere bedragen komen als rendement op het Investeren in het Welzijn van je medewerkers, zoals een resultaat van $ 10.000+!)
Nog een jaar eerder, 2011, kwam de Boston Consulting Group met het publicatie 'The High Performance Manufacturing Organization’. Nu is HPO zo'n begrip dat je al snel kan verleiden naar (nog) harder werken. Toch adviseert BCG (ook) de HPO organisatie "In addition to cost or quality performance e.g., managers could be rewarded for such factors as service levels, sharing of best practices and the health and safety of their people."
Wat kunnen stagiaires en medewerkers intussen doen? Eenvoudig: Say 'no' to extreme work culture.
===========
081013
De vader van Moritz Erhardt roept (niet alleen) de Britse Overheid op met wetgeving te komen zodat excessieve werktijden kunnen worden voorkomen. Father of dead banking intern calls for employment law overhaul.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro