http://www.youtube.com/watch?v=rcPtiG1CMJQ
"De plotselinge toename van de beroepsbevolking is opvallend. Wie zijn de nieuwe aanbieders op de arbeidsmarkt? Dat is deels gissen omdat harde cijfers ontbreken. Het is waarschijnlijk dat verschillende factoren een rol spelen. Het aantal schoolverlaters is groter dan gebruikelijk. Verder betreden meer ouderen de arbeidsmarkt. Zorgen over de pensioenvoorziening kunnen hier een rol spelen." (ook) Dat kunnen we lezen in het vandaag verschenen doc. Decemberraming 2011: economische vooruitzichten 2012 van het CPB.
Dat 'ouderen' langer door willen werken, die trend heeft zich al eerder ingezet, daar helpt geen politieke en vakbondsdiscussie over 'AOW op je 67e!' tegen. Het betekent wel dat werkgevers nu voor een paradigmaverandering komen te staan. Zijn zij net gewend aan het feit dat ze met Generatie Y een (totaal) andere medewerker in huis halen, dienen ze nu ook nog aandacht te besteden aan de productiviteit van de ouderen....
Of zoals de Boston Consulting Group stelt in een rapport dat ook vandaag (.....) verschijnt: "Tapping the full potential of older workers will become increasingly critical." Ga er maar aan staan....
Het CPB voorspelt 'kommer & kwel' voor 2012, essentieel is dat zij bij hun voorspellingen uitgaan van het 'doormodderscenario' (een 'minimum' situatie) en dat terwijl we tot de welvarendste landen van de EU behoren (CBS). Alleen al met dat gegeven zouden we meer kunnen doen.
Zo'n 'doormodderscenario' speelt niet bij de mondiale, demografische vergrijzing; da's nl. een feit. "The world’s population will become increasingly skewed (nb; 'scheef getrokken') toward retirees and senior citizens in the coming decades, a development that will significantly affect labor dynamics, GDP growth, capital availability, and consumer needs. Companies in all major industries must actively prepare for the demographic shifts to come." meldt BCG bij de publicatie van het rapport 'Global Aging, How Companies can Adapt to the New Reality'. Alleen het uitstellen van het toepassen op deze uitdaging van een nieuw paradigma, dat zou 'doormodderen' kunnen worden....
De onderzoekers van BCG adviseren organisaties om de organisatie inrichting (nb; wat meer is dan alleen de werkplek) 'leeftijdvriendelijk' te maken. Je kan wellicht ook adviseren: 'generatievriendelijk'; als je dan toch bezig bent. 'Promote fitness and health consciousness in order to minimize absenteeism and maintain motivation as people advance in their careers.' Gezondheid & Welzijn opnemen dus als deel van de (HR)Strategie van je organisatie.
Als de economie weer aantrekt maar het aanbod van de 'reguliere' arbeidskrachten afneemt, dan wordt die 'oudere', bijna AOW gerechtigde medewerker plots een interessant alternatief. Dat je je organisatie daar nu al vast op voorbereid is niet alleen handig wellicht zelfs noodzakelijk. (nb; of je kiest er voor de werkplek te robotiseren, maar zelfs dat vraagt om Planning...).
Het rapport 'Global Aging, How Companies can Adapt to the New Reality' zet je wellicht aan het denken, da's al vast een mooi begin. Overigens, het rapport is ook een aanrader als je wil weten welke kansen een vergrijzende populatie van klanten je organisatie (toch) kan bieden; kansen dus (ook of zelfs) in tijden van 'crisis'!
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro