"Nu ongeveer 100 miljoen fabrieksarbeiders terugkeren naar de Chinese automobiel-, consumentenelektronica- en smartphonefabrikanten, zal een duidelijke impact op langere termijn zijn de nadruk die nu wordt gelegd op robotica en automatisering. Robotica kan de arbeidskosten verlagen, de productiviteit verhogen en, in dit kader nog belangrijker, herhaling van toekomstige fabriekssluitingen voorkomen." The rush to deploy robots in China amid the coronavirus outbreak
"De Chinese robotfabrikant Youibot creëerde binnen 14 dagen een sterilisatierobot. In een door het coronavirus besmette omgeving wordt technologische innovatie in China getest en opnieuw bedacht op een nieuw, disruptief niveau."Drones. Disinfecting robots. Supercomputers. The coronavirus outbreak is a test for China's tech industry.
“China is becoming the largest testing ground to demonstrate how emerging technologies can be harnessed to improve epidemic management and minimize the economic impact of the coronavirus outbreak.” Coronavirus response growing from robotics companies.
Thuiswerken ipv op kantoor, virtueel werken, en krijgt teleconferencing opeens de aandacht die het al geruime tijd verdient, geen sociaal contact opzoeken wordt de Brabanders geadviseerd, scholen zonder leerkrachten, publieksevenementen en wedstrijden worden steeds vaker geannuleerd of publiek wordt geweigerd. Het zijn voorbeelden van maatregelen die Nederland, die de EU neemt om de gevolgen van het zich onverwacht snel verspreidende COVID-19, het coronavirus dat bedrijven en o.m. distributeurs momenteel in bedwang houdt en processen verstoort, in te dammen.
De gevolgen zijn, in de ruimste zin van het woord, groot maar ook nog nauwelijks te overzien. Of, bijv., de ziekenhuizen in staat zullen zijn voldoende quarantaine plekken te kunnen aanbieden, is nog maar zéér de vraag. Er wordt al nagedacht over ´triage´ c.q. het beoordelen van slachtoffers op het hebben van de grootste overlevingskansen. Die maatschappelijke discussie hierover, 'waarom opa niet?', zou best eens te laat kunnen komen....
Ook China c.q. de Chinese bevolking bevindt zich midden in de virusangst v.w.b. COVID-19. Maar daar gebeurt nog iets interessants: zo wordt nu in rap tempo de Chinese samenleving in de richting van autonoom transport gestuurd en krijgt de disruptieve toekomst van distributie daarmee een onverwachte groei; niet alleen voor China, ook wereldwijd. Eenvoudig gezegd: van een bezorger kun je een virus oplopen (en de bezorger van jou), van een robot niet: die hoest niet. Chinese wet- en regelgeving v.w.b. autonome distributie, een drone distribueert ook, zijn in versneld tempo aangepast. Op YouTube vind je verschillende recente toepassingen van autonome distributie in China variërend van het in een ziekenhuis rondbrengen van medicijnen en voedsel naar patiënten in quarantaine, tot aan het bezorgen van maaltijden naar de woningen in inmiddels door voetgangers en auto's verlaten steden. Driverless Delivery Van Startup Sees Demand Surge Amid Outbreak.
Overigens, binnen deze zelfde ziekenhuizen zien we dat robotica steeds vaker in de eerste lijn wordt ingezet bij de behandeling van met het coronavirus besmette patiënten. De volgende bedrijfstak waarin disruptie wordt geïmplementeerd is dan logischer wijze het onderwijs. Als leraren afwezig zijn, als scholen voor mogelijk zelfs onbepaalde tijd gaan sluiten, dan is leren-op-afstand voor je kinderen een alternatief. Remote learning with Khan Academy during school closures.
De economische gevolgen van het coronavirus zijn nog niet te overzien maar ook daarop wil de Chinese regering niet wachten. China liep al voorop v.w.b. de implementatie van robotica, kunstmatige intelligentie, machine leren. Dat tempo van investeren in deze disruptieve technologieën neemt nu rap toe. Naast een, naar nu al blijkt, hiermee meer efficiënte en effectieve benadering van de bestrijding van het coronavirus, biedt deze kennis en ervaring de Chinese economie een enorme basis om vervolgens robotica e.d. wereldwijd uit te rollen. COVID-19: je kan je hiervoor bijna geen betere testcase (sic) voorstellen.....
"China lijkt zich in de vroege stadia van een economisch herstel te bevinden, volgens onze analyse van hoogfrequente gegevens over proxy's voor het verkeer van mensen en goederen, productie en vertrouwen. Hoewel dit herstel kwetsbaar zou kunnen zijn als er een nieuwe golf van lokale infecties zou ontstaan, zijn veel Chinese bedrijven al voorbij de crisisreactie op weg naar herstel en verdere planning na dat herstel. (….) In een zich snel veranderende, volatiele wereld moet een dergelijke adaptieve aanpak breder worden toegepast dan uitsluitend met crisisbeheersing." How Chinese Companies Have Responded to Coronavirus (100320).
Als je er even over nadenkt dan besef je, of dat kun je op z'n minst, dat de wereld na het COVID-19 virus, niet meer dezelfde zal of op z'n minst kan zijn. Dat niet alleen v.w.b. de slachtoffers maar ook v.w.b. implementatie van kunstmatige intelligentie, machine leren, robotica in bedrijfsleven en samenleving: 'Dit nooit meer.'
Willem E.A.J. Scheepers, organisatie ontwikkelaar en docent SHRRM; auteur van o.m. ‘De Visie van de Organisatie, een Arbeidsmarkt met Mens en Robot, Leiderschap binnen een Uitdagende Toekomst‘.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Vraag: wat zou dit kunnen betekenen voor bijv het gevangeniswezen en jeugdbescherming? Ook een versnelling van gerobotiseerd staatstoezicht?
En wat betekent het voor Europa? Heeft Europa überhaupt nog iets in te brengen...?
V.w.b. gevangenissen e.d.: zowel in China als in de VS, private complexen, worden disruptieve technologieën al ingezet om iedereen binnen c.q. in de gaten te kunnen houden.
V.w.b. Europa en disruptieve technologieën: de EU beschikt zeker over hoog technologische bedrijven, denk in ons land aan ASML, en wetenschappers/universiteiten die zich kunnen meten met de besten. Alleen blijkt de laatste decennia dat China, met een andere cultuur en een ander politiek systeem, met reuzenstappen door de geschiedenis gaat en niet alleen de EU maar ook de VS in rap tempo achter zich laat v.w.b. zowel ontwikkeling als implementatie van disruptieve technologieën als robotica, machine leren, kunstmatige intelligentie.
In januari formuleerde de CEO van VW Group het als: 'Der Sturm geht jetzt erst los': https://www.managementpro.nl/strategie-bestuur/van-autofabrikant-naar-digitale-technologie-groep/