Nu dachten Gemeenten en Vakbonden op dinsdag een akkoord te hebben gesloten over (o.m.) de Functionele Levensloop Regeling, worden veel brandweerlieden alsnog onpasselijk. En zo dreigde er een brandje te ontstaan in onze hoofdstad dat door burgemeester Cohen vervolgens adequaat werd opgepakt. Toch?
In de discussie rondom de Functionele Levensloop Regeling (FLO) onderscheidt Cohen zichzelf momenteel als een door de wol geverfd brandweerman. Er ontstaat een situatie die Belangrijk & ook nog eens Urgent is en daarop neem je vervolgens, in uiterlijke rust, je maatregelen; crisimanagement in optima forma. Je kunt je afvragen wat zijn hobby is, maar dat terzijde.
De FLO is een verworven recht, brandweerlieden (maar o.m. ook ambulancebroeders en zusters) zijn op enige leeftijd niet meer voldoende goed inzetbaar en hebben dan recht op een, in vergelijking met de overige Nederlanders , vroegtijdig vertrek (nb: met een goede regeling, maar dat is hier en nu minder belangrijk). Het is voor mij overigens nog maar de vraag of dat zij op dat moment 'aan het einde van hun Latijn zijn'. Het FLO is en blijft echter dat verworven recht en daarvan doet niemand graag afstand. Da's nog begrijpelijk ook, maar verstandig? De regeling die nu getroffen is door de Gemeenten, in goed overleg met de vakbonden(!), kost de Gemeenten en dus de burgerij geld, meer dan nu. De brandweerlieden is aangeboden dat hun FLO gehandhaafd blijft maar dat zij vervolgens een 'passende baan' krijgen aangeboden, bij voorkeur binnen hun Gemeente. Door blijven werken dus, en dat kan tegenvallen als je andere plannen had. Tot het moment van het FLO dienen de Gemeenten zichzelf in te spannen voor het (her)plaatsbaar maken van al die brandweermannen en - vrouwen die op enig leeftijd op de andere arbeidsmarkt komen. Dat verklaart de inspanning, ook financieel, die de Gemeenten namens hun burgerij dienen te doen. Voorzover het FLO 'in a (really small) nutshell'.
Nu Cohen, is zijn besluit om militairen in te zetten als min of meer vrijwillige brandweer te veroordelen? Zijn de militairen met hun inzet nu stakingsbrekers? Als het ambulancepersoneel zichzelf vandaag ook massaal ziek meldt, want dat is wat er bij de brandweerlieden gebeurde, is het dan een probleem dat zij door ambulancepersoneel van particuliere instanties worden vervangen? Ik vind van niet. Iedere organisatie zal, bij een in omvang toenemende griep van haar medewerkers op zoek gaan naar al dan niet tijdelijke & passende vervanging. Continïteitswaarborging, z.s.m. terug naar 'business as usual', en: denken aan Klanten Tevredenheid! Voor mij ligt bij dit laatste de crux: een burgervader is verantwoordelijk voor de inwoners van zijn plaats, zijn/haar Primo Taak! Cohen en zijn collegae kunnen het zich niet veroorloven dat er vandaag of morgen doden vallen bij een brand en alleen al daarom is zijn actie en die van de verantwoordelijke militairen te begrijpen. Crisimanagement in optima forma.
Maar is het allemaal verstandig, die hele commotie? Dat vind ik niet. Deze hele discussie kan wat mij betreft zo worden opgenomen in de reclamecampagne van de Overheid: "Kort Lontje", want waar hebben we (feitelijk zij) het nu eigenlijk over?
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro