BARCLAY AMRO

Momenteel staat de koers van ABN AMRO alweer 3% in de plus en op de London Stock Exchange krijgt de koers van BARCLAYS er ook 3% bij! Je zou denken dat de beleggers/investeerders positief reageren op de fusieplannen van BARCLAYS en ABN AMRO; een € 100 miljard fusie.

Dat zou kunnen. Mij lijkt het eerder een goed moment om afscheid te nemen van uw ABN AMRO aandelen, want u weet waarschijnlijk: 70% van de Mergers and Acquisitions wordt géén succes......
Het schijnt dat ABN AMRO's Willem J. Rijkman Groenink en BARCLAY's Marcus Agius elkaar enkele dagen geleden informeel spraken in London's gerenommeerde Allium restaurant. Het schijnt, maar dat nagenoeg alle fusies beginnen tijdens een lunch dat is inmiddels een vast staand feit. De bestuursvoorzitters van de beoogd fusiepartners tasten elkaar af, besnuffelen elkaar tijdens dat gezellige samenzijn en beslissen of er voor hen beiden nog hoop is in de post-fusie fase. Eenvoudig gezegd: de posities en taken worden verdeeld zodra zij samen op 1 verdieping zitten. Nu 'de rest' nog!

Zodra zij weer terug zijn op het hoofdkantoor worden er Heavy Strategic Teams in stelling gebracht en is er geen tijd meer voor de dagelijkse gang van zaken. Zo berichten ons vandaag ook in dit geval de media: het '2e echelon' van zowel ABN AMRO als BARCLAY hebben nu de uitvoerende macht in handen, 'als dat maar goed gaat!' zou je denken. Nu de koers ontwikkelingen van de beide aandelen stelt hen, dit 2e echelon, voorlopig in het gelijk: 'Toen wij de macht in handen hadden steeg ons aandeel toch maar mooi 10% en meer!'.

Wordt deze fusie een succes? Dat kun je jezelf afvragen. De nu beoogd 2e bank van Europa, heeft die kans van slagen? Om volledig in de wed-stijl van de Britten te blijven: the odds are against them. 70% van de fusies en overnames, Mergers and Acquisitions, behaalt uiteindelijk niet het vooraf beoogd (vooral: efficiency)voordeel, dat getal is inmiddels al ruimschoots duidelijk door de vele, vele onderzoeken die er plaatsvonden naar M&A.

Oorzaken voor dit mislukken zijn toch vooral: - cultuurverschillen tussen de partners en - gebrek aan goed leiderschap in de nieuwe organisatie. Een organisatie leiden van 105.000 medewerkers is toch iets anders dan een organisatie (kunnen) leiden van 250.000 medewerkers. 'Dan komt er verdorie dat cultuurprobleem ook nog eens bij! Wanneer kunnen we hier weer eens gewoon zaken gaan doen?' Verzucht menig ceo van de fusie-organisatie. Leest u o.m. ook eens 'The Leadership Challenges of M&A.'.

Nee, ik heb er een hard een hoofd in. ABN AMRO mag nu dan gered lijken uit de handen van hedge funds (nb: in de burelen van TCI zal men toch verbaasd zijn over dat wat zij los wisten te maken; overigens, zou TCI misschien bankieren bij BARCLAY?) maar of daarmee ook de toekomst van dit van oorsprong oer-Hollandse bedrijf gewaarborgd is? Dat mag worden betwijfeld. 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro