“There’s no “I” in T-E-A-M!” Allemaal naar de Ardennen, vlotten bouwen en dan dat soort kreten. Nee dank je. Een hechter team worden en de neuzen dezelfde kant op krijgen is in veel organisaties een soort vanzelfsprekend doel. Een mooie, heilige graal in managementvisies die je nog wel eens tegenkomt: voor de klant opereren wij als één team, met één gezicht en werkwijze.
Waarom ik niet geloof in hechte teams? Ten eerste logica. Ik geloof dat het Bill Gates was die tegen zijn managementteam zei dat hij liever discussie en onenigheid had. Anders betaalde hij “zes keer een salaris, voor één idee.” Daar zit wat in. Onderzoek naar teamontwikkeling gaat nog verder dan deze anekdote. Meredith Belbin, bekend van de Belbin teamrollen, deed tientallen jaren onderzoek naar effectiviteit van managemen...
Leuk stuk Manu.
Mensen willen ergens bij horen en mensen willen uniek zijn.
Altijd op zoek naar de balans tussen zelfstandig en afhankelijk.
Laten we niet vergeten dat we allemaal worden betaald om een bijdrage te leveren aan het behalen van de doelstellingen van de organisatie.
* alleen inspanning als er eigen belang te vinden is
* hecht is ongelijk aan divers
Ik betwijfel dat.
Ik ben getrouwd en er kwamen drie kinderen.
Ik zie een gezin als een team. In mijn ogen zijn we zeer verschillend, felle discussies etc. Ik beschouw het als een hechte eenheid.
In mijn werkteam zie ik vooral inzet als er eigen belang te vinden is, maar ook inzet als een ander daarom vraagt. "Geen zin" heb ik daarin (nog) niet als werkbaar beginsel ervaren.
Verder deed het artikel mij denken aan de insteek van Adam Smith.
Als ieder nou maar doet waar hij goed in is (of wat hij/zij leuk vindt?) dan zorgt de Invisible hand" voor de positieve finale uitkomst.
Persoonlijk zie ik meer in dienstbaarheid (aan datgene waarvoor de organisatie bestaat) en de offerkracht om te kunnen afzien van je eigen belang.
Hans
Gelukkig worden de technologische mogelijkheden om dat soort samenwerking te organiseren en in praktijk te brengen steeds groter. Social Media voor generation Y (lees eens Macowikinomics, of iets anders van Don Tapscott) en Collaborative Decision Management (CDM) voor de babyboomers, die best wel willen, maar toch liever in een wat veilger omgeving. Omdat "samen" leidt tot betere beslissingen en minder verspilde (gefrustreerde) talenten.
Ook de instrumenten van team building zoals feedback geven worden verengd tot fijne vertrouwde dingen voor op de hei, maar niet werkend in de praktijk. Simpelweg omdat de reden voor feedback de teambuilding was. Waarbij de auteur een onduidelijke cocktail maakt van oorzaak en gevolg, aanleiding en doel.
Zelfs na enkele keren herlezen twijfel ik nog steeds aan de bedoelingen van de auteur. Meent hij echt wat hij zegt, of probeert hij de lezer met onzin op het verkeerde been te zetten? Gelukkig geeft de auteur in zijn reactie op de reacties helderheid: ´…de essentie van waar ik in geloof komt toch ook goed naar voren. “Valuing differences” en het stilstaan bij en rechtdoen aan ‘what’s in it for me?’ is volgens mij essentieel bij team ontwikkeling". Dat komt in de goede richting, maar klinkt nog steeds wat zuinigjes.
Mijns inziens is het bouwen aan groepen een essentieel onderdeel van goed management. Natuurlijk altijd vertrekkend vanuit wat de organisatie wil en moet (missie, visie) en hoe ze dat wil bereiken (strategie, tactiek, operationele praktijk). Dat is het startpunt voor de ontwikkeling van elke groep, waarvan de leden als het goed is werden geworven en/of gekozen met dat startpunt in het achterhoofd.
Teambuilding is dan uitsluitend een antwoord op de vraag: hoe vormt de groep zichzelf om tot een effectief team dat in staat is het beoogde wat en hoe efficiënt te bereiken? Met elk lid van het team op de juiste plaats, die dingen doende waar hij/zij het best in is. Met kennis van en begrip voor elkaars sterkere en zwakkere kanten. Die dan door de andere teamleden maximaal worden gebruikt respectievelijk gecompenseerd. Om dat van elkaar te weten te komen is regelmatige teambuilding een goed instrument. Met of zonder vlotten bouwen in de Ardennen.
1. een hecht team moet zelfs divers zijn. als iedereen het met elkaar eens is veranderd er niets en wordt er niet geleerd. Conflicten zijn voorwaarde voor goed teamwork. Mits het team in staat is om consensus te bereiken. Ik durf te stellen dat een team zonder diversiteit en conflicten geen hecht team is maar een vernisje
2. Waarom zou je in een team geen tijd voor jezelf mogen hebben? Teamplayer zijn is toch niet iets wat je 24*7 moet doen?
3. In een echt hecht team durven de teamleden elkaar aan te spreken op (ontduik) gedrag en zijn er geen onbespreekbare manier.
Ben er wel mee eens dat een duidelijk teamdoel voorwaarde is om teamwork tot stand te laten komen. Maar de strekking van dit artikel geeft mij de indruk dat teamwork te moeilijk is dus laten we het maar niet meer proberen