Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Leuk stuk Manu.
Mensen willen ergens bij horen en mensen willen uniek zijn.
Altijd op zoek naar de balans tussen zelfstandig en afhankelijk.
Laten we niet vergeten dat we allemaal worden betaald om een bijdrage te leveren aan het behalen van de doelstellingen van de organisatie.
* alleen inspanning als er eigen belang te vinden is
* hecht is ongelijk aan divers
Ik betwijfel dat.
Ik ben getrouwd en er kwamen drie kinderen.
Ik zie een gezin als een team. In mijn ogen zijn we zeer verschillend, felle discussies etc. Ik beschouw het als een hechte eenheid.
In mijn werkteam zie ik vooral inzet als er eigen belang te vinden is, maar ook inzet als een ander daarom vraagt. "Geen zin" heb ik daarin (nog) niet als werkbaar beginsel ervaren.
Verder deed het artikel mij denken aan de insteek van Adam Smith.
Als ieder nou maar doet waar hij goed in is (of wat hij/zij leuk vindt?) dan zorgt de Invisible hand" voor de positieve finale uitkomst.
Persoonlijk zie ik meer in dienstbaarheid (aan datgene waarvoor de organisatie bestaat) en de offerkracht om te kunnen afzien van je eigen belang.
Hans
Gelukkig worden de technologische mogelijkheden om dat soort samenwerking te organiseren en in praktijk te brengen steeds groter. Social Media voor generation Y (lees eens Macowikinomics, of iets anders van Don Tapscott) en Collaborative Decision Management (CDM) voor de babyboomers, die best wel willen, maar toch liever in een wat veilger omgeving. Omdat "samen" leidt tot betere beslissingen en minder verspilde (gefrustreerde) talenten.
Ook de instrumenten van team building zoals feedback geven worden verengd tot fijne vertrouwde dingen voor op de hei, maar niet werkend in de praktijk. Simpelweg omdat de reden voor feedback de teambuilding was. Waarbij de auteur een onduidelijke cocktail maakt van oorzaak en gevolg, aanleiding en doel.
Zelfs na enkele keren herlezen twijfel ik nog steeds aan de bedoelingen van de auteur. Meent hij echt wat hij zegt, of probeert hij de lezer met onzin op het verkeerde been te zetten? Gelukkig geeft de auteur in zijn reactie op de reacties helderheid: ´…de essentie van waar ik in geloof komt toch ook goed naar voren. “Valuing differences” en het stilstaan bij en rechtdoen aan ‘what’s in it for me?’ is volgens mij essentieel bij team ontwikkeling". Dat komt in de goede richting, maar klinkt nog steeds wat zuinigjes.
Mijns inziens is het bouwen aan groepen een essentieel onderdeel van goed management. Natuurlijk altijd vertrekkend vanuit wat de organisatie wil en moet (missie, visie) en hoe ze dat wil bereiken (strategie, tactiek, operationele praktijk). Dat is het startpunt voor de ontwikkeling van elke groep, waarvan de leden als het goed is werden geworven en/of gekozen met dat startpunt in het achterhoofd.
Teambuilding is dan uitsluitend een antwoord op de vraag: hoe vormt de groep zichzelf om tot een effectief team dat in staat is het beoogde wat en hoe efficiënt te bereiken? Met elk lid van het team op de juiste plaats, die dingen doende waar hij/zij het best in is. Met kennis van en begrip voor elkaars sterkere en zwakkere kanten. Die dan door de andere teamleden maximaal worden gebruikt respectievelijk gecompenseerd. Om dat van elkaar te weten te komen is regelmatige teambuilding een goed instrument. Met of zonder vlotten bouwen in de Ardennen.
1. een hecht team moet zelfs divers zijn. als iedereen het met elkaar eens is veranderd er niets en wordt er niet geleerd. Conflicten zijn voorwaarde voor goed teamwork. Mits het team in staat is om consensus te bereiken. Ik durf te stellen dat een team zonder diversiteit en conflicten geen hecht team is maar een vernisje
2. Waarom zou je in een team geen tijd voor jezelf mogen hebben? Teamplayer zijn is toch niet iets wat je 24*7 moet doen?
3. In een echt hecht team durven de teamleden elkaar aan te spreken op (ontduik) gedrag en zijn er geen onbespreekbare manier.
Ben er wel mee eens dat een duidelijk teamdoel voorwaarde is om teamwork tot stand te laten komen. Maar de strekking van dit artikel geeft mij de indruk dat teamwork te moeilijk is dus laten we het maar niet meer proberen