Verantwoordelijkheid en vertrouwen geven, loslaten, verbondenheid en veiligheid creëren. Het zijn de principes van leiderschap en bijna alle goeroes (of deskundigen) schrijven en praten er dan ook al decennia over. In de praktijk blijken maar weinig organisaties dit werkelijk door te voeren. Ricardo Semler, wereldberoemde Braziliaanse ondernemer, voert als één van de weinige genoemde principes met veel succes werkelijk toe in de praktijk. Bij zijn medewerkers ligt de meeste macht; zij bedenken veel regels, brengen de meeste ideeën in en bepalen zelfs hun eigen salaris.
De interessante vraag is: waarom volgen bedrijven hem niet op terwijl hij er bewezen succesvol mee is? Waarom blijven die mooie principes waarschijnlijk nog decennialang op de agenda van managementgoeroes staan?
Persoonlijk vind in VERTROUWEN en loslaten de belangrijkste woorden van de toekomst. Je moet eens zien wat een vitaliteit er ontstaat als je je mensen vertrouwen geeft. Managers en bedrijven die deze (onomkeerbare) ontwikkeling begrijpen hebben de toekomst. Verder noem ik altijd de volgende trends en ontwikkelingen:
Dienend (Servant), Nieuw en Toekomstgericht Leiderschap.
1: van het hoofd naar het hart
2: van denken naar voelen
3: van power leaders naar servant-leaders
4: van controle naar vertrouwen
5: van management naar (nieuw) leiderschap***
6: van shareholders naar stakeholders
7: van Angelsaksisch naar Rijnlands denken
***Van management naar (NIEUW) leiderschap vindt zijn grondslag in het “Handvest nieuw Leiderschap”.
Zij wisten in tijden van crisis, die met name de bouwsector trof zo hard te groeien, dat zelfs andere bouwbedrijven (bv. hoofdaannemer) ook met de Semco-stijl aan de slag willen gaan.
Dit is de tijd, dat heel erg veel organisaties beginnen te begrijpen wat loslaten en vertrouwen geven echt op kan leveren voor winstgevendheid, kostenreducering en omzetverhoging. Vaak tegen alle verwachtingen in.
Overigens is het wel zo dat het loslaten niet betekent dat je de werknemers een grote sprong in het duister laat maken. Je voedt ze met kennis en informatie over je kosten, over benchmarking, over omzet etc. zodat zij daarmee ook werkelijk goed beslagen ten ijs komen en zo beter in staat zijn afgewogen beslissingen te nemen. Dan is het loslaten ook een stuk minder griezelig.
Dus ondernemers ga ervoor! De goede resultaten van degenen die jullie zijn voorgegaan laten zien dat het kan.