Leiding geven bij zelforganisatie

Cover stories

Je wilt meer loslaten, minder er boven op zitten, maar hoe houdt je dan overzicht? Nieuw leiderschap betekent ruimte en eigenaarschap geven aan collega’s, maar hoe biedt je support en ondersteuning als het niet goed loopt? Het is zoeken en balanceren. Leiderschap van de toekomst is minder zenden, oplossen, plannen maken en druk doen. Maar meer luisteren, creativiteit, collectieve wijsheid benutten en verbindingen maken met de wereld om je heen. Hoe je dat in de praktijk kunt doen, lees je hier.

Op het podium

Leiding geven betekent dat je je collega’s het podium geeft, want je wilt dat zij als professional schitteren. Je maakt mogelijk dat anderen goed presteren, je faciliteert en ondersteunt. Jij bent niet meer de ster, waar alles om draait en die alles weet. Dat is misschien een beet...

Theo van Houten
Pro-lid
Ik begrijp dat de voorgestelde leiderschapsstijl bedoeld is in geval van 'zelforganisatie'. Het artikel roept bij mij een aantal vragen op. Ten eerste: wanneer is zelforganisatie geschikt? Vast niet in alle gevallen. Ten tweede: is er bij het voorbeeld van ABN Amro nu inderdaad sprake van zelforganisatie of zijn taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden gewoon lager in de organisatie gelegd - wat toch niet hetzelfde is als zelforganisatie? En verder: is de aanpak effectief? Neem het voorbeeld van de provincie Zuid-Holland. Daar vraagt de concerndirecteur nooit naar de voortgang van projecten, begrijp ik. Het is voldoende om te vragen hoe het met een betrokken persoon zelf gaat. Ik lees op internet dat alleen al door de zogenaamde 'stikstofuitspraak' in Zuid-Holland ruim 3.300 projecten in de knel zijn gekomen (https://www.omroepwest.nl/nieuws/3899435/Ruim-3300-projecten-in-Zuid-Holland-in-de-knel-door-stikstof-uitspraak), waaronder projecten op het gebied van energietransitie, woningbouw en dijkversterking. Je zou toch verwachten dat er binnen het hoogste echelon van de provincie wel enige belangstelling is voor de problemen die daardoor ontstaan en dat ze mee willen denken met het vinden van oplossingen. Of vertrouwen ze inderdaad alleen in de persoonlijke groei van een individuele medewerker in een dergelijke situatie?
Toon Franken
Auteur
Beste Th van Houten,
dank voor je reactie. Ik heb inderdaad ingezoemd op: hoe geef je leiding bij vormen van zelforganisatie, wat vraagt het van je als manager als je meer verantwoordelijkheden in de teams legt. Dan gaat het erom dat je op een andere manier je eindverantwoordelijkheid invult. Daar heb ik diverse interviews van in mijn boek https://www.corechange.nl/in-10-stappen-naar-nieuw-leiderschap/ opgenomen. In deze blog staan daar korte fragmenten van. Zo zegt Jan van Ginkel ook nog: ik heb heel competente directeuren in mijn directieteam, die zich met de inhoud bezig houden, dus dat hoef ik niet over te doen. Interessant is hoe je dan je ''eindverantwoordelijkheid'' invult, dat is nog een hele puzzel. In elk geval gaat het over 'vasthouden meer op afstand'' dan je gewend bent. In mijn boek werk ik dat verder nog uit.

Meer over Sturen op verantwoordelijkheid