Nee, het is niet voldoende om ‘te leren loslaten’. Op zichzelf is dat loslaten al een curieuze opvatting. Alsof je iets vast hebt, dat je naar believen kan laten vieren of aanhalen. En dat je dat loslaten dus moet aanleren, alsof het een behendigheidsspelletje is. Hallo, het zijn mensen!
Als je als topmanagement de besturing van je organisatie ondersteboven wil gooien en de vrijheid en eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers tot onwrikbaar uitgangspunt wil maken, moet je jezelf een stuk serieuzer aan de tand voelen.
Volwassenheid
We praten over het topmanagement in een organisatie die volgens de ideeën van minimal management wil werken. Minimal management is de besturingsfilosofie die zegt dat je een organisatie uitstekend kan runnen met een minimum aan managers, staf en regels en ee...
Natuurlijk mag de topman een vrouw zijn! Kijk maar in de 'subtitel': daar heb ik direct korte metten gemaakt met het onderscheid man/vrouw. Je zult me niet kwalijk nemen dat ik in de column zelf niet steeds de politiek correcte, maar onleesbare tweeslag topman/topvrouw, hij/zij en hem/haar heb aangehouden.
Een andere vraag is of juist vrouwelijke toppers meer tot minimal management geneigd zijn. Ik heb daar geen enkele aanwijzing voor. Sorry. Dat is net zo verontrustend als de houding onder mannelijke toplieden. Maar wel te verwachten: wie nu aan de top staat, heeft een lange 'mars door de instituties' gemaakt en is vergroeid met de status quo. En die is hiërarchisch en gericht op controle. Sexe is minder bepalend dan het carrièrepad. Leuk is anders.
Paul Verburgt
Dank je voor je aardige reactie. Minimal management is geen hogere wiskunde, zelfs niet eens 'gewone' wiskunde. Het is normaal gedrag en daarom kennelijk zo lastig voor wie eenmaal boven de boomgrens is gekomen.
Paul Verburgt
Managers weten nog steeds, geholpen door al die goeroes, masterclasses (management in een dag), volle zalen te trekken. Onbegrijpelijk. Want eenmaal thuis, heb je als toehoorder, niets aan al die statements, laat staan dat je de "adviezen" in praktijk kunt brengen.
Als professional hanteer ik nu "volgerschap" om een beetje tegenwicht te bieden aan "leiderschap", de hype van dit moment.
Het wordt tijd, dat er meer Hollandse nuchterheid insluipt in het managementdenken.