Met betrekking tot het managen van talent en het samenstellen van een succesvol team kunnen ondernemingen veel leren van managers en trainers uit het profvoetbal. Immers, een flexibel reactievermogen, ingekaderd in een spelplan, is de essentie van zowel voetbal als van het moderne bedrijfsleven. Een belangrijke competentie van succesvolle trainers is het managen van de talenten van hun spelers.
In de jaren ’80 en ’90 ontstonden in de topsportontwikkeling grofweg twee stromingen. Met excuus voor de chargering ... de ene zou je kunnen omschrijven als de Oostblokmethode - de drilcoaches, die (eerst afbreken en daarna) precies zeggen hoe het moet, hun pupillen als het ware in generieke trainingsprogramma’s ‘duwen’, hun wil en ideeën aan hun pupillen en het team opleggen. In de andere stroming ...
Naast de meer 'inhoudelijke' kant die managers van sportcoaches kunnen leren, ben ik daarnaast van mening dat ook organisaties, net als de (succesvolle) sportcoaches, hun gehele benadering van medewerkers zullen moeten gaan veranderen. Van directief naar samenwerkend, van hierarchisch naar gelijkwaardig...Interessante onderwerpen en leuk om over te discussiëren. in mijn eigen weblog schrijf ik ook regelmatig over dit onderwerp (zie: www.coachcenter.nl)
Naast dat een coachende manier van elkaar benaderen inderdaad tot veel betere prestaties leidt, accepteren de jongere generaties medewerkers simpelweg geen directieve leiderschapsstijlen meer.
Dank voor het delen van dit artikel.