De kritische factor voor succes en voldoening....

Columns

Krijgt u de mogelijkheid om elke dag te doen waar u het beste in bent? De kans is groot dat het antwoord daarop nee is. Vanaf jongs af aan worden wij getraind in het identificeren en daarna herstellen van onze tekortkomingen. Dat begint al op school,waar de focus ligt op wat een kind nog moet leren of afleren. Hoeveel ouderavonden heeft u meegemaakt waarbij de leerkracht uitgebreid ingaat op de sterke kanten van uw kind, op de gebieden waar zij/hij veel plezier aan beleeft? Hoeveel tijd besteedt u in beoordelingsgesprekken aan het identificeren van sterke kanten en talenten van uzelf of van uw medewerkers? De kans is groot dat u met elkaar 80 tot 90% van de tijd besteedt aan het blootleggen van tekortkomingen en aan het bespreken van een ontwikkelingsplan.

Uw tekortkomingen herkennen is be...

inna
Ik geloof het absoluut in. Wat echter moeilijk is, is precies te weten wat jouw sterktes zijn. Er zijn bijna altijd mensen die iets beter kunnen doen dan jezelf. En vaak ben je jouw hele leven op zoek naar jouw ideale baan, want je komt er achter waar je goed in bent door het verschillende dingen te proberen. Andere methode ken ik niet.
Tako Hofstra
Vera,
Helemaal eens met hetgeen je schrijft. Om antwoorden op de gestelde vragen te kunnen geven is het noodzakelijk dat je je drijfveren kent. Die geven aan waar je sterk in bent en waar je 'op leegloopt'
Het heeft weinig zin om je zwakke kant te gaan trainen maar richt je liever op je sterke kant en ga daarin excelleren.
Een test van drijfveren zorgt voor inzicht en zal bij toepassing ervan leiden tot meer succes en welbevinden.

Groet,
Tako P. Hofstra
Alice van Laar
Vera, resp. Tako, resp. Inna

Grotere focus op sterktes en talenten creëert winst voor iedereen. Hoor, dat klinkt prachtig!
Neem simpelweg de wat-en-waar-vragen, beantwoord die serieus en met veel voorstellingsvermogen. Dan loopt het antwoord als door een trechtertje zo naar je toe... Was het maar waar!
Wat nou als je goed bent in heel verschillende dingen, en elke keus als een amputatie van het andere voelt? Helpt het verkennen en beschouwen van de drijfveren dan? Ha, daar komt het al: wat nou als je zulke verschillende drijfveren hebt?
Bestaan er ècht werkende benaderingen, testen of methoden die precies datgene kunnen helpen destilleren wat vrede in de keuze biedt? Dat intrigeert me, maar in mijn jarenlange levens- en loopbaan ben ik 't nog altijd niet tegengekomen. Tot het zover is dus maar verder volgens de 'methode Inna': blijf proberen en blijf ontdekken. En ook daar kun je dan weer goed in zijn....


Mike van Holsteijn
Beste Vera,

bedankt voor je bijdrage. Mooie quote in jouw column: De meest succesvolle leiders kennen hun eigen sterktes en die van hun medewerkers. Helemaal eens.
Wat ik mis in jouw stuk om te komen tot die ultieme "win-win"-situatie (een dooddoener van jewelste...): is de vertaling die de leider moet maken van strategie van zijn organisatie naar het daarvoor benodigde talent.
Simpel gezegd: als jouw talent ligt bij koekjes bakken en de organisatie waar je werkt wil marktleider worden in business intelligence oplossingen binnen de defensiemarkt is er geen match.
Hoe duidelijker de cruciale talenten/vaardigheden/kennis voor een organisatie, hoe gerichter hierop gestuurd kan worden. Dit laatste kan ouderwets door een lijnmanager gebeuren, maar in moderne organisaties is het talent zelf stuurman/vrouw van het eigen talent...

groet,
Mike
Atty Kramer
Ik herken wel wat je schrijft. Als je medewerkers op hun sterke kanten kunt inzetten zie je hen groeien en plezier krijgen in hun werk.
Mijn ervaring is dat mensen het moeilijk vinden hun eigen sterktes te benoemen omdat zij het vaak niet gewend zijn. Wellicht zijn de vragen daar een goeg hulpmiddel bij.

Meer over Talent ontwikkeling