Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Hier in California zit ik midden in een organisatie verandering en speel een rol daarin. Ik denk dat ik het een en ander vertaal en voorleg aan mijn collega's. Zien wat zij er van vinden. Is het boek ook vertaald( in Engels) verkrijgbaar?
Geen statisch artikel (verandering in vijf kleuren was bij mij al ruim anderhalf jaar bekend) maar een dynamische confrontatie met jezelf als adviseur.
Absoluut een verrijking dus!
Jan Bulsink
Innovatie en organisatie adviseur Onderwijs.
mogelijk ook voor studenten!
Dan enkele kanttekeningen:
- een test met 30 items is waarschijnlijk te beperkt om echt een juist beeld te geven van de geteste;
- met de opmerking dat een goede veranderaar kleur moet bekennen heb ik moeite, omdat ik in een ander artikel las dat het belangrijk is dat de veranderaar over een breed repertoire beschikt; omdat in beide stelingen wel iets waars zit, zou het interessant zijn beide uit te werken
- de veranderar heeft niet alleen te maken met de eigen voorkeuren, maar ook met de voorkeuren van de organisatie waar hij/zij in werkt, dat zal van invloed zijn op de kleur die de veranderaar kiest en waarschijnlijk is een dergelijke afhankelijkheid best zinvol
Zeer bruikbaar binnen onze eigen organisatie 'Edutop, onderwijs, advies & training'.
Anderzijds - net als met situationeel management - hangt het er ook van af of je veel tijd hebt en zal je als een vorm van intervenieren niet werkt - of bij een deel van de organisatie niet werkt - iets anders moeten doen.
De kleurentest is een snelle en overzichtelijke manier om je bewust te worden van je visie en handelen o.g.v. veranderingen.
Een suggestie is om een onderscheid te maken tussen die veranderingen waarbij je initiator bent (pro-actieve rol) en die veranderingen waarbij je mede-drager/reactor (re-actieve rol) bent. Vanuit de gedragswetenschappen kun je postuleren dat veranderingen die je ondergaat, zeker als deze ingrijpend zijn en je persoonlijk treffen, gepaard zullen gaan met het doorlopen van de "rouwcurve" (Kübler-Ross curve). Voor veranderingen die je initieert is dan sprake van een "ontdekkingscurve" (van naief enthousiasme wordt je geconfronteerd met de rouwcurve van anderen, waardoor je in een "ontgoochelings"-fase terecht komt en via twijfel, nieuwe start en vertrouwen uiteindelijk bij de voldoening uitkomt). Deze tweede curve hanteren wij bij Krauthammer International als complementaire curve vanuit de positie van de veranderaar als initiator.
Veranderen is dus a) je bewust zijn van de rouw- en ontdekkingscurven van anderen en jezelf en b) deze succesvol "managen" (bewust beinvloeden) om anderen door deze curven heen te coachen.
Ik ben benieuwd hoe lezers en auteurs van dit artikel de relatie zien met de verschillende kleuren/verandertypen. Mijn idee hierbij is dat een dergelijke koppeling een bredere basis geeft om te komen tot normatieve uitspraken over succesvol gedrag van veranderaars, zowel vanuit de verschillende perspectieven (initiator en mede-actor) als in de verschillende fasen van de curven die de veranderaar en de betrokkenen ondergaan.
Wat levert een dergelijke koppeling op?
Ten eerste meer impact doordat een lezer c.q. manager van veranderingen niet alleen een mogelijke typologie voor zijn gedrag bij veranderingen aangereikt krijgt, maar zich daarnaast ook een idee kan vormen over succesvol gedrag.
Ten tweede geven we hierbij invulling aan een lacune in met de name de westeuropese management-literatuur en -lectuur: we durven dan tot voorschrijvende c.q. normatieve uitspraken te komen. De behoefte aan "how to" moge evident zijn, deze is in westeuropa m.i. ten onrechte suspect of op zijn minst met enig dedain omgeven.
Daarom, aan het einde van deze reactie, graag de volgende oproep: wie durft? wie gaat met mij de uitdaging aan om invulling te geven aan een meer normatieve typologie over veranderen?
Deze test is niet alleen zinvol voor projectleiders, maar ook voor coordinatoren/projectteamleden. Vergelijk de scores en kijk waar de kleurensamenstelling de meeste kracht oplevert.
Carla van Nieuwburg
Projectleider/Consultant ICT-Services Fontys Hogescholen
of toch? misschien wel?
Leuk dat je toch gedurende de test je antwoorden ziet veranderen.
prima testje
Ik had al eerder kennis genomen van het boek met de 5 kleurentypologien.
Ben nu ook zeer geinteresseerd in het nieuwe boek.
Vind dit een bruikbare reflectietest voor de 55 adviseurs binnen mijn eigen organisatie, waarbinnen ik de functie kennismanager? competentiemanager heb.
bedankt en succes.
Toch heb ik een poging gedaan om even afstand te nemen van het door mij gewenste resultaat en bij de antwoorden de concrete situaties, mijn opvattingen en mijn gedrag een zo groot mogelijke rol te laten spelen. Dan blijkt dat het resultaat bij het "doen" toch nog tot enige verrassing leidt.
Vriendelijke groet,
J.Rietman
Delistraat 12
7101 BT Winterswijk
1. vragen lokken sociaal wenselijke antwoorden uit.
2. weet niet goed hoe ik de score nu moet interpreteren.
3. het is waarschijnlijk noodzakelijk dat ik me ga verdiepen in het uitgebreide artikel. Maar dat kost flink wat tijd.
4. de bovenstaande samenvatting is te nietszeggend/summier.
Prachtig!
Ik wacht in spanning op het 'schakelvermogen-testje'
Alvast bedankt
Met vriendelijke groet,
Berber Smids, coördinator patiëntenvoorlichting
Medisch Centrum Rijnmond Zuid
Rotterdam
Vr. gr.
Doen : Groen en in score 8
Wat voor een conclusie mag ik hier uit nu trekken. Het verhaal was mij niet geheel duidelijk. Ik ga er vanuit dat je van iedere test iets kan leren maar hier komt niet een duidelijk verhaal naar voren. Graag ontvang ik verbeter punten in mijn score.
Met dank, Anno GalEMA
ben op zoek naar iemand die de gedachetn van de caluwe een relatieve leken uiteen kan zetten?
m. vr.
Tips en trucs zijn van harte welkom.
Gerrit
Ik ga uw methodiek zeker toepassen in de praktijk. Eindelijk een methodiek die ook veel over mijzelf zegt als veranderaar.
Elke situatie vraagt blijkbaar een eigen veranderkleur. (De test leverde waarschijnlijk daarom alle kleuren op.) Met bij elke kleur volgens dit artikel een bijpassende omschrijving. De ontwikkelde test lijkt mij daarom een voorbeeld van een empirisch vastgesteld model.
Mijn idee is om bij het invullen van de kleurentest je te concentreren op één verandervoorbeeld. Daarmee levert de test meer onderscheidend vermogen op. Elke verandering een eigen kleur.
En elke kleur haar voor- en nadelen.
Overigens een prima artikel.
Met vriendelijke groet,
Theo van Wijk
oprichter van CIEN producties
www.get.to/CIEN
Ieder type verandering heeft zijn specifieke problemen en benaderingswijzen. Het zou mooi zijn dit in het artikel mee te nemen.
Overigens blijft dit onderhoudend.
misschien moet ik dit toch nog eens bekijken
Kan het gebruik van de kleuren nog eens worden toegelicht. Zit hier een 'natuurlijke' verbinding met het klleurgebruik van chakra's?
Zie verder: www.fractal.org
p.s. de uitleg bij de test van de "witte kleur" (het witte icoontje) functineert niet.
verassende uitkomsten en handig voor zelfinzicht
met de ervaringen als verandermanager tot nu toe en de uitkomsten van de test ben ik content
Ik kende de test al, wat goed dat deze nu zo beschikbaar is
succes
(Eigenlijk wist ik dit al). Hierdoor ontstaat herkenning, erkenning en stof tot nadenken om te reflecteren op de wijze waarop ik nu een verandering begeleidt.
Voor mij blijft onduidelijk in welke situatie welke kleuren het best inzetbaar zijn.
Ik ga mijn managers is aan deze test onderwerpen.....
Bedankt
Joey.
Ik moet er wel bij aantekenen dat het beantwoorden wel erg zwart-wit is.
Bovendien hangt het er ook maar net vanaf welke funktie je bekleedt en dus welke wijzigingen je zelf kunt bewerkstelligen.
Dit is voor mij verhelderend maar ik kan mij voorstellen, dat deze niet uitsluitsel geeft of juist in tegenstelling in me het zelfbeeld.
Wat dan en waar naartoe hierna.
Leuk maar wel voor sommige een teleurstelling en een confrontatie.
Ik zie dat ik een zeer gelijkmatige verdeling heb over de kleuren, zowel qua denken als qua doen. Datherken ik wel.
Leuke test!
Dit is eenvoudig te controleren dmv alle vragen met "A" te beantwoorden en de score tabel(uit het boek) ernaast te leggen.
Vriendelijke groet,
Sjoerd van Eekelen
Bedankt,
Herman
Een aanrader voor adviseurs, managers en veranderaars. Doen!
Bedankt, Hannie
Ik denk meer groen dan ik doe. Leerpunt.
Wat ik nastreef is niet altijd haalbaar in een bepaalde omgeving. Door in eerste instantie anders te doen, kom ik wel steeds dichter bij (lange termijn doelen). De vraag is wat s het waard en wat verlies je van jezelf op de duur?
Erg Leuk! Ik ga andere deze site aanraden!
Eerlijk gezegd geeft de score wel een aardig beeld van hoe ik in het algemeen handel. Weer een stukje feedback ontvangen.
Is de scan valide?
en zie beter op welke planeet bijvoorbeeld mijn baas woont
het helpt om (mijn) afwijkende kleur te blijven respecteren
en om woorden te vinden voor contact met andere planeten
bedankt, ben
Zou dit gegeven nog van invloed kunnen zijn op de uitkomst van de test?
verrassend is het verschil tussen denken en doen.. Ik had het idee dat mijn denken en doen op een lijn zouden staan nu blijkt dat er toch wel verschillen zijn.
met vriendelijke groet,
Liset meerhof
met andere woorden een prima test voor het zelfbeeld.
M.n. voor de training leidingeven en service/klantbehandeling.
Tevens is de test uitstekend te gebruiken bij workshops, bijvoorbeeld de samenwerking vtussen veld en hoofdkantoor.
Immers: een uitzendorganisatie moet veelvuldig, vanwege marktschommelingen en wetgeving veranderingen invoeren.
Paul
Hierdoor ontstaat een structuur van harde kaders, waarin afspraken en beoordeling een belangrijke rol spelen. Echter kan daardoor veel ruimte aan personeel worden geboden om werkinhoudelijk zich zelf te ontplooien. Management vervult voor het personeel in die betekenis een coachende rol. Dus ook een beetje groen en wit, naar mijn overtuiging.
Bedank voor de test.
Maar een mooie test.
Ik heb de keluren test gedaan. Ja hoor, ik had namelijk twee dominante kleuren, namelijk blauw (26,7%) en rood (30%). Alleen ik weet het niet of een beginner ben of een ervaren veranderaar. Persoonlijk dank ik, dat ik een beginner ben.
groetjes bahman
grootste kolom wit.
groen en rood als 2e en 3e.
maar dan mis ik nog een conclusie uit deze mix.
prachtige test maar wat nu te denken?
Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn als ik de test door mijn team laat uitvoeren maar ook als ik de test gebruik tbv 360 graden feedback.
Een test blijft in zekere mate een zwart-wit vergelijking, maar het laat weldegelijk zien waar bijvoorbeeld een voorkeurstijl ligt. Deze test heeft voor mij bijgedragen aan mijn beeldvorming en ik heb inmiddels geleerd dat als je echt wilt groeien, je constant naar jezelf moet blijven kijken. Deze test is daarbij een prima handvat.
Jammer dan.....
"Een test blijft in zekere mate een zwart-wit vergelijking, maar het laat zien waar bijvoorbeeld een voorkeurstijl ligt. Deze test heeft voor mij bijgedragen aan mijn beeldvorming en ik heb inmiddels geleerd dat als je optimaal wilt groeien, je regelmatig naar jezelf moet blijven kijken".
Dit is niet zozeer een reactie op de test, maar meer een vraag aan iedereen die goed op de hoogte is van veranderstrategieën! Ik ben op dit moment bezig met een wetenschappelijk onderzoek op het gebied van veranderstrategieën binnen de facilitaire organisatie. Mijn literaire kader is op dit moment een beetje mijn knelpunt. Ik wil graag in eerste instantie breed uitweiden over veranderstrategieën. Er is echter zo veel geschreven dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Nu hoop ik dat iemand mij eventueel enkele tips kan geven over waar te zoeken en hoe het theoretisch kader in te delen. Zelf zat ik te denken om aan de hand van het 5-kleuren model bij elke kleur een theorie te plaatsen. Het probleem hiervan is dat ik er nog niet zoveel verstand van heb en dat ik theorieën dus nog niet zo goed een plaats durf te geven. Misschien dat iemand mij ook hier hulp bij kan bieden?
Ook lijkt het mij een optie om de verschillende typen strategieën, die er vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn (zo'n 4 a 5), te behandelen en daar opnieuw theorieën bij te plaatsen. Maar ook in dit geval zou ik graag de kennis van iemand die er veel dieper inzit gebruiken.
Bij voorbaat dank,
groeten Floor Heinink
Isjtar Broeijer
LUMC
Ik ben beleidsmedewerker bij het ministerie. Test is ook moeilijk, want ik weet soms niet precies wat ik voor antwoord moet kiezen.
Is namelijk moeilijk.
Wat is de functie van de kleuren? Ik weet niet precies hoe ik de uitslag moet duiden. Ik val onder de categorie 'blauw'.
Heb de test met interesse gedaan en zal zeker meer lezen van deze auteur
De eerste keer, bekende ik nog geen kleur. Ik was net begonnen aan een veranderingsproces in een nieuwe baan. Met een duidelijk rood team.
Nu een paar maanden later, is duidelijk te zien dat ik kleur heb bekend en zijn er duidelijk twee dominante kleuren. Die ook nog overeen komen in denken en doen.
een aardige test zo.
groeten van Herma Ooms
Het is belangrijk om met deze gegevens iets te gaan doen waarmee het eigen optreden kan worden verbeterd en daar schuilt het gevaar want hoe groot is de bereidheid tot veranderen.
Blijft het niet bij zelfkastijding?
Wel ben ik al jaren actief in veranderingstrajecten waarbij ik waarschijnlijk bewust en onbewust een eigen stijl heb ontwikkeld.
Met name crisis- en interimspecialismen verklaren de afwezigheid van wit.
De uitleg zou iets ruimer mogen, anderszins ga ik nu wel eindelijk Leon's boek lezen.
Leuke test, goeie structuur en technisch mooi opgebouwd.
Met dank voor het kunnen deelnemen.
m.vr.gr. Lidia
Direct duidelijk dat de antwoorden van 1e deel overeen zouden moeten komen met 2e deel. Om dit aan te tonen is het voor mij de vraag of ik deze test nodig heb.
Ik scoorde hoog op blauw en rood (maak een goed plan en probeer dan de aansluiting te zoeken met de wensen van mensen)
Maar nu vraag me nu wel af: wat kan ik met deze kennis?
1. Vragen bepaalde situaties of problemen om bepaalde kleuren?
Start met blauw en rood, lukt het niet en je hebt macht, denk dan aan geel...
2. Is het handig om repertoir in elke kleur te hebben?
3. Leiden kleuren tot andere uitkomsten?
Bush dacht dat Irak wel met geel op te lossen zou zijn...
4. Zijn bepaalde kleuren minder effectief? Ik heb wat moeite met witte veranderaars...
Zeer waardevol in mijn werk en kan nu naar anderen kijken met een" andere bril".
Want veranderen blijkt ook veranderen voor jezelf te zijn.
ondanks de literatuur die wijst op vele overeenkomsten, zijn er in de dagelijkse leiding wel degelijk verschillen.
Alhoewel ik mijzelf geen ervaren veranderaar wil noemen, heb ik toch kleur bekent. De Caluwé zegt dan: ja, dat kan onervarenheid zijn. Ik heb echter wel zeer beust kleur bekent.
Wat ik echter jammer vind, is dat men hier begint bij stap 3. Volgens mij is het noodzakelijk op altijd bij stap 1 te beginnen. Daarmee bedoel ik dat het in mijn optiek van groot belang is dat we het eerst eens zijn over de communicatie. Is die wel helder en afgestemt?
Bedoelen we allemaal wel hetzelfde?
Hiervoor heb ik aan de basis van mijn te managen gebied NLP en een stuk Human Dynamics™ gelegd. Al mijn mensen hebben nu hetzelfde taalgebruik, althans, de vaardigheden om in dezelfde taal te spreken. Van welke planeet ze ook komen had ik bijne gezegd.
Het spijt me dat dit niet altijd het vertrekpunt is opdat zo veel frictie en onnodige hobbels weg zijn. Efficient dus. Wat het echter niet wegneemt zijn de notoire nietmeewerkers. Daar is meer voor nodige.
Verder is dit maar een model, maar wel een waardevolle houvast!
Door te leren met de andere planeten om te gaan, word je beter begrepen en hebben je acties effectievere gevolgen.
Bij mij echter een kloof tussen denken en dien. Rood (voornamelijk) denken, en blauw doen. De verklaring voor mijzelf is dat ik graag mensen een kans geef zelf input te leveren, ze te prikkelen, maar tegelijk onderken ik dat dit niet altijd efficient of doelgericht is. Ik zal dan ook altijd goed het doel EN de menselijke kant in de gaten blijven houden.
Wel confronterend voor mensen die zichzef niet zo goed jkennen.
Wat wel opvalt is, dat geeldrukdenken in het 'doen' een punt van al mijn andere kleuren afsnoept en het daarmee overneemt van ‘rood’ als derde kleur in mijn ‘denken’. Ook dat is niet verassend, want in praktijk ben ik steeds geconfronteerd met belangen die tot coalitievorming hebben geleid. In dat ‘machtenspel’ was ik de bemiddelaar, die ervoor gezorgd heeft dat gemeenschappelijke belangen de boventoon voerde en men zich zo weer één groep voelde.
de meerwaarde zie ik vooral als de uitslag wordt uitgewisseld met collega's in vergelijkbare functies.
Iets anders is, dat de leer der kleurentypen waar iedereen zo vol van is eerder zorgt voor inperking van het obeservatievermogen (dat doen stereotypen immers per definitie) dan verbredeing van het observatievermogen. De inperking maakt het gemakkelijk doseerbaar en digestibel, maar daarmee niet 'waar', zomin als alle voorgaande stereotypen ooit waar of zinvol zijn gebleken. Het is langzamerhand interessanter om te bestuderen waar de overdonderende populariteit van een flinterdun theorietje vandaan komt en wat dat zegt over het werkelijke innovatievermogen van onze bedrijven. Dan nog meer facetten aan een handvol kleuren toe te voegen.
Paul Valens
Hierbij geeft het dus aan dat ik van een dominante tante eigenlijk meer naar de menselijke kant ben gegaan (mensen / communicatie, leren en zelf-reguleren).
Verder vind ik het heel prettig dat geen kleur goed of fout is, het is gewoon zoals het is. Wel heb ik gemerkt dat je niet te lang over de dingen na moet denken maar eigenlijk meer intuitief moet antwoorden.