De gemeente Amsterdam koopt dit jaar nog 45 elektrische vuilniswagens, die in 2026 worden geleverd. Die vervangen 45 biodieselvuilniswagens, die nog tot 2026 blijven rijden. Daarnaast huurt de gemeente nog 14 'CO2-uitstotende' vuilniswagens in. Dat blijkt uit een brief van wethouder Afval en Reiniging Hester van Buren.
Volgens de wethouder is er nog wel ruimte nodig om de nieuwe vuilniswagens te stallen en op te laden, iets dat nu 'extra lastig' zou zijn. Ook moet netbeheerder Liander verschillende onderstations verzwaren, verzwaarde kabels aanleggen en laadpalen aanleggen. In het eerste kwartaal van 2026 zou dit ook allemaal geregeld zijn.
De vuilniswagens die gehuurd worden, worden gebruikt als andere wagens uitvallen. Dit zijn zogeheten smalspoorvoertuigen voor smalle straten. Deze vuilniswagens zijn volgens de wethouder pas vanaf 2027 als elektrische voertuigen beschikbaar.
In juli vorig jaar ontstond er ophef, toen de wethouder aankondigde 37 nieuwe dieselwagens aan te schaffen. Er was toen geen capaciteit op het elektriciteitsnet om de vuilniswagens op te laden.
Overigens voldoet de gemeente Amsterdam hiermee keurig aan de regels van de zero-emissie zone waarover het college afgelopen maandag heeft besloten, anders dan verschillende media melden. Alle nieuwe vrachtauto's die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen. Oudere Euro 6 voertuigen mogen nog tot 1 januari 2030 de zero-emissie zone in.
Update 26 maart 2025
Mooi nieuws over aanbesteding zero-emissie vuilniswagens Amsterdam. Wel stevige investering: 620.000 euro per voertuig.
De belangrijkste resultaten van de aanbesteding zijn:
- De 45 uitstootvrije (elektrische) voertuigen zullen vanaf medio 2026 worden geleverd. Deze leveringen passen binnen de planning van het realiseren van de laadinfrastructuur en -voorzieningen.
- De voertuigen worden geleverd door drie hoofdleveranciers.
- De totale investering bedraagt €27,9 miljoen en blijft ruim binnen het door de raad beschikbaar gestelde krediet van €34,4 miljoen.
- Alle voertuigen krijgen kobaltvrije batterijen. Dit is een belangrijke duurzaamheidswinst. Kobalt wordt beschouwd als een niet-duurzaam materiaal vanwege de milieu- en ethische bezwaren rondom de winning ervan.
- Veiligheid heeft veel aandacht gekregen. Dit komt bijvoorbeeld terug in de camera’s op de wagens en een raampje in de bijrijdersdeur van de wagen. Zo kan de chauffeur door de deur naar iemand in de dode hoek kijken.
Bron: AT5
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>