Bedrijfsfeestjes: Wilde muziek of weer dat akelige netwerken

Gisteren las ik in de krant dat de medewerkers van bedrijven in deze periode vaak onthaald worden op feesten, partijen, recepties etc. Dat vindt men allemaal OK zolang dit maar niet ten koste gaat van het kerstpakket. "Eerst het kerstpakket! Dan zien we wel weer." Lekker inhalig en instrumenteel!

De reacties op al die festiviteiten en recepties zijn overigens niet echt enthousiast. Het valt mij op dat velen het zien als een verplicht nummer. Het eeuwige netwerken hangt de meesten ook danig de keel uit. En dat dan ook nog onder het toeziend oog van de bazen!

Sommigen ontwikkelen een hele nuchtere, bijna laconieke houding: "Het heet feest, receptie, kerst- of nieuwjaarsborrel maar het is gewoon "werk"; niets meer en niets minder. Lijkt mij prima! Dit is de houding om je er blijmoedig doorheen te slaan. Dan kan het alleen nog maar meevallen.

Wat zijn de ervaringen van jonge bazen? Misschien is het wel het leukst als de boel uit de hand loopt: Wilde muziek, drank, sex en rock 'n roll. Het zal niet vaak gebeuren maar hoop doet leven.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Bert Overbeek
Dit artikel is van Willem Mastenbroek. Het is een gastcolumn. Ook u kunt een gastcolumn schrijven. Zie de balk boven 'Schrijf uw eigen column'.
Willem Mastenbroek
Pro-lid
Kerstpakketten publiekelijk aan de schandpaal! Wat is er toch met die kerstpakketten. Het gaat weer prima met de economie; er wordt meer besteed in de winkels dan vorige jaren. Maar de trammelant met de kerstpakketten is nog nooit zo groot geweest. Lees: "Een boze werknemer van Atos Origin plaatste gisteravond een foto van zijn kerstpakket op het Telegraaf nieuwsfoto-verzamelpunt Nieuwsbeeld.nl. Met ongezouten kritiek: "Prullaria van 6 euro." En scoorde meteen 62 reacties. Van een andere ontevreden werknemer, die zegt niet meer naar de receptie te komen. Van ex-werknemers die blij zijn dat ze er weg zijn. Van anderen die zich schamen en de directie aan de paal nagelen. Het gevolg: meer kerstpakket-foto's en een lawine aan klachten." op http://blog.adforesult.nl/site/entries/kerstpakketten-publiekelijk-aan-de-schandpaal/
Hans Damen
Mijn inmiddels gepensioneerde vader zat vanaf de jaren 50 in het personeelswerk. Ook vanaf de jaren 50 ijverde hij voor de afschaffing van het kerstpakket. Volgens hem was er niets feodaler dan een werkgever die "den armen werkmensch" met Kerst ook een toastje zalmpaté gunde. Vanaf medio jaren 60 had hij het voor elkaar en kreeg de werknemer met kerts gewoon het bedrag dat maximaal belastingvrij gegeven kon worden. Konden ze zelf de toastjes kopen .....