Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
De 25-jarige vrouwelijke manager van mijn (inmiddels ex-)vriend flirtte zodanig met hem, dat hij er heilig van overtuigd was dat zij een relatie met hem wilde. Achter mijn rug stuurden ze elkaar allerlei SMS-jes, waarvan de inhoud er niet om loog. Toen ik er achter kwam wat er gaande was, heb ik mijn toenmalige vriend accuut gedumpt. Later bleek dat zijn manager helemaal niet geïnteresseerd is in een relatie met hem: voor haar was het maar een spelletje. Hij heeft letterlijk tegen mij gezegd: "ze heeft me gek gemaakt en nu wil ze niets meer van me weten." Het einde van het liedje is dat hij haar niet kan krijgen en mij voorgoed kwijt is. Toch zonde als je op deze manier een stabiele relatie op het spel zet. Ik ben overigens blij dat ik van hem af ben: ik kan niet leven met iemand die ik niet kan vertrouwen.
Een medewerker die een zwak voor haar heeft, en nu ook weet dat het wederzijds is.
In dit geval lijkt me liegen veruit de beste optie. Een afwijzing betekent weliswaar een deuk in zijn ego, maar ook de wetenschap dat hij het niet verder hoeft te proberen. En een goede manager weet ook een slechte boodschap aardig te brengen.
Een flauwe tweede is de optie "géén oordeel geven". Immers, Jolanda laat dan in het midden of ze Leo aantrekkelijk vind of niet. In een neutrale sitautie (Leo heeft nog niets bekend) is dit m.i. de beste optie; een soort waarschuwing vooraf. Maar in deze casus moet ze zich realiseren, dat ze niet alleen spreekt als baas, maar ook als persoon. De affectie van Leo heeft immers geen betrekking op Jolanda als bazin, maar als vrouw, als mens. En Leo zal een antwoord verwachten van de vrouw en niet van de baas.
Ik geef toe: een beetje vent heeft er begrip voor dat zijn bazin de relatie platonisch wil houden, maar soms werkt een handvol ijsklontjes nou eenmaal beter dan een paar wijze woorden.
Dus niet doen hoe leuk het ook lijkt en kan zijn, zeker als een van de twee of beide al een relatie hebben, laat je verstand spreken inplaats ven je gevoelens in deze situatie.
Vraagje: Wie bepaalt wanneer de grens? Dis soort dingen zijn altijd moeilijk. Soms weet je ook pas wat je grens is als iemand er overheen gaat, zoals de manager die door haar haren strijkt. En wie bepaalt overigens wat wel en wat niet kan? Daar zijn zij beiden verantwoordelijk voor. Flirten doe je als mens. Iedere medewerker en iedere baas is dat. Toch?
Als hierarchisch meerdere moet je volgens mij in deze de slimste zijn. Tuurlijk zijn ze beiden volwassen maar in een hierarchische verhouding moet je altijd extra kritisch zijn is mijn mening.