Samenwerken is al eeuwen een thema in organisaties. Het vraagt iets van medewerkers maar ook van hun leiders en managers. Onderweg naar een soepele samenwerking komen we allerlei hobbels tegen. Dat is niet zo gek, wanneer je naar onze biologie kijkt. Van oudsher leefde de mens in groepen, die genetisch verwant waren. Zodra we in contact kwamen met andere groepen mensen, gingen er allerlei onbewuste 'scans' in ons aan het werk.
-Zijn die mensen wel veilig?
-Wat voor gewoonten hebben ze?
-Hebben we nog wel genoeg te eten als we met deze groep samenwerken?
Die 'scans', die ooit zijn ontstaan in de jungle, zijn we niet zomaar kwijt. Die hebben er honderdduizenden jaren voor nodig gehad om zich te ontwikkelen. En in de 21e eeuw, met al zijn nieuwe technologie, komen we in samenwerkingsverbanden terecht met mensen die we niet kennen. Hoe ga je dan als medewerker om met je biologische bedenkingen tegen die 'vreemde' mensen? En hoe begeleid je als manager dat proces?
Dit alles wordt nog complexer in een wereld waarin de diversiteit eerder toeneemt dan afneemt. En laten we er niet omheen draaien: de afzonderlijke individuen en groepen hebben soms erg harde oordelen over elkaar. Wie denkt dat dat op de werkvloer niet voorkomt, bedot zichzelf. In mijn nieuwe top 10-boek 'Diversiteit' (zie managementboek.nl) behandel ik de cultuurverschillen en de wijze waarop je als manager daarmee om kunt gaan. Ik bespreek daar het zogenaamde switching management. Daar is nogal wat voor nodig en het is dan ook een prachtige manier om je als manager verder en dieper te ontwikkelen, vooral ook omdat we niet blijven hangen in de droge theorie.
Diversiteit is niets meer of minder dan een manier om je als mens en professional te verdiepen en te versterken in je vak. Dat is het uitgangspunt van mijn boek. Daarbij vind ik het van groot belang dat mensen ook de fun van diversiteit gaan inzien. Nu is dat onderwerp nog veel te beladen en te vaak politiek correct. Maar daar is echt wat aan te doen. In workshops en trainingen moet het accent komen te liggen op de nuttige en leuke kanten van diversiteit. Dan komen we verder. Zeker als we kunnen switchen tussen verschillende leiderschapstijlen.
Over de onderhoudende trainingen of lezingen van Bert Overbeek kun je via pitcher.support@hetnet.nl informatie inwinnen. Vrijblijvend natuurlijk.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO