'Uit een onderzoek bij 5.000 vrijwilligers bleek dat mannen gemiddeld 76 minuten roddelen met collega’s en vrienden. Vrouwen doen het slechts 52 minuten per dag. Mannen praten het liefst over de dronken uitspattingen van vrienden, oude schoolkameraden en de knapste vrouwelijke collega’s. Vrouwen vertellen eerder gemene dingen over seksegenoten, het seksleven van anderen en de gewichtstoename van vriendinnen. Mannen roddelen het liefst op het werk, vrouwen doen het vaakst thuis aan achterklap.'
Dit internetbericht laat zien dat vrouwenroddel wat gemener is dan mannenroddel.
Er zijn verschillende verklaringen voor dit gegeven. Een van de meest aannemelijke vind ik de verklaring, die ervan uit gaat dat vrouwen anders ‘strijden’ dan mannen. Deze theorie komt uit de biopsychologie, en neemt voortplantingsmogelijkheden als uitgangspunt. Vrouwen zoeken naar de beste partner voor hun nageslacht. Maar ze zijn niet de enigen die dit doen. Ze hebben concurrenten. Die concurrenten moeten in de natuur uitgeschakeld worden om de kans op het beste nageslacht te garanderen.
De manier waarop mannelijke dieren in de natuur concurreren is een open strijd voeren. Soms bloedig. Ze vallen gewoon aan. Vrouwen doen het anders. Aanvallen betekent fysieke schade kunnen oplopen; zowel aan je uiterlijk als aan de voortplantingsorganen. Dat uiterlijk speelt een sterke rol in onze wereld tussen mannen en vrouwen. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken op een warme zomerdag en het is volkomen duidelijk wie meer van zijn uiterlijk toont.
Om zich te beschermen tegen verminkingen kiezen vrouwen voor andere strijdmethoden, zoals negeren, elkaar voor lichtzinnig uitmaken, roddelen en buiten sluiten. Dat begint al jong. Op de basisscholen zien we dit soort strategieen al volop. Op de middelbare school kom je ze nog meer tegen. Ik heb een dochter van die leeftijd dus ik weet waar ik het over heb. Tussen de meiden op die scholen vinden regelmatig competities plaats, waarbij ‘de beste vriendin’ of vriendinnen coalitiepartners zijn tegen andere coalities. Via de sociale media komen soms de meest hatelijke berichten binnen.
Negeren, verbale aanvallen, coalitievorming, roddelen en buiten sluiten zijn typische voorbeelden van gedrag dat je bij mannen veel minder tegenkomt. Vrouwen zeggen vaak dat ze liever met mannen werken, en als je dan doorvraagt dan geven ze vaak deze dingen aan als oorzaak. Wie de vrouwelijke strategieen verklaart vanuit voortplantingsmechanismes doorziet ze beter. Concurrenten uitschakelen is een menselijke zwakte, maar kan in een team verkeerd uitpakken. Vandaar dat het goed is om het goed te begrijpen en er duidelijk over te zijn dat het niet kan.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Als ik de overlevings- of vermenigvuldigingsstrategieën op een rij zet, dan volgt deze bijdrage van jou naadloos op eerdere, mogelijk bekendere 'strategieën' voor het kiezen van een partner.
Daarbij speelt de eerste aanblik een rol die veelzeggend is over de kans dat jouw nageslacht het in deze wereld goed zal doen. Ik doel dan op de blik van vrouwen naar mannen (groot, sterk - boven breder dan onder -, een glimlach met blik op sterke tanden, helder oogwit en glanzend haar als teken van gezondheid). Omgekeerd geldt bij de blik van mannen naar vrouwen iets soortgelijks (een verhouding van middelomvang tot heupomvang van 0,7:1 - waarmee het goed kunnen baren wordt "bepaald", de aanwezigheid van borsten, waaraan het voeden van de kleine opvolg(st)er wordt afgemeten, maar ook: een glimlach met sterke tanden en gezond, want glanzend haar en volle lippen - chirurgisch te beïnvloeden om de (potentiële) partner te foppen).
Voorafgaande strategieën betreffen dus de fysieke kant, Daarna spelen sociologische mechanismen een rol (roddel als beïnvloedingsmiddel), maar de psychologische kant (als afweging voor partnerkeuze) zit in veel meer, want niet iedereen is een prins of prinses en iedereen kent tenslotte het beeld van het potje en de deksel! Een wil ik hier noemen om af te sluiten met een glimlach. Zegt de vriendin 'waarom heb jij nou gekozen voor zo'n onogelijk klein mannetje?' Waarop zij antwoord 'omdat ie Knap Groot is als ie bovenop zijn portefeuille staat' ...
Dank voor je inzet, ik lees 'm altijd met plezier.
Dit vind ik nu een typisch kort-door-de-bocht stukje.
Uit het citaat lees ik als eerste onderzoeksresultaat dat mannen langer roddelen dan vrouwen. Dat is anders dan meestal wordt gedacht, waardoor het mij interessant keek om dit eruit te pakken. Maar nee, je reactie is 'Dit internetbericht laat zien dat vrouwen wat gemener roddelen dan mannen'. Wat een vreemde conclusie uit dit bericht: over de mannenroddel geeft het citaat neutrale informatie, maar bij vrouwenroddel wordt het woordje 'gemeen' geplaatst - voor zover ik hieruit kan lezen is dit geen onderzoeksresultaat maar een waardeoordeel. Ook weer een interessant fenomeen om verder op in te gaan.
Maar wat jij vervolgens doet is het woordje gemener aangrijpen om een heel verhaal te geven met jouw ideeën over vrouwenroddel - iets wat je toch niet aan den lijve meegemaakt kan hebben (behalve van een afstandje gezien..).
Behalve journalistiek een rare kronkel, ook een gemiste kans om nu eens meer te horen over het effect van mannenroddel!
2. Elders op deze blog zie je een artikel van mijn hand waarin naar voren komt dat mannen minder sociaal zijn dan vrouwen.
3. Wat vrouwenroddel betreft: natuurlijk heb ik dat aan den lijve meegemaakt. En in mijn werk heb ik er zelfs veel mee te doen en meermalen een mediationtraject gedaan. Behalve dat ik, net als iedereen, zowel door mannen- als vrouwenroddel ben getroffen, is het ook nog zo dat ik van heel veel vrouwen gehoord heb hoe ze vrouwenroddel beleven.
4. Mijn ideeen over vrouwenroddel? Zoals je ziet, verwijs ik in mijn artikel naar de biopsychologie. Het gaat dus niet om mijn ideeen maar om ideeen uit die wereld. Ik vond het wel een leuke verklaring. Niet de enige en absolute waarheid, maar wel een invalshoek die je niet zo vaak hoort.
Er is wel meer over te zeggen, maar ik wil het hierbij laten. Ik kan je verzekeren dat op jongebazen.nl een balans bestaat tussen artikelen over mannen en vrouwen. Kijk maar eens rond.