Rechtsextremist ontslaan?

In een callcenter werken 20 medewerkers. Theo is een harde werker en het bedrijf is tevreden over zijn inzet en zijn productie. Hij is wel wat in zichzelf gekeerd, maar staat de klanten tevreden te woord. Maar zijn teamleider ontdekt iets. Hij merkt dat Theo bepaalde dossiers ruilt met een collega. Bij een nader onderzoek blijkt het te gaan om dossiers van mensen met een allochtone achtergrond.

In een callcenter werken 20 medewerkers. Theo is een harde werker en het bedrijf is tevreden over zijn inzet en zijn productie. Hij is wel wat in zichzelf gekeerd, maar staat de klanten tevreden te woord. Maar zijn teamleider ontdekt iets.

Hij merkt dat Theo bepaalde dossiers ruilt met een collega. Bij een nader onderzoek blijkt het te gaan om dossiers van mensen met een allochtone achtergrond. De teamleider besluit dit met Theo te bespreken. Hij stelt duidelijk dat er geen dossiers meer geruild gaan worden.

Theo protesteert. Hij geeft aan een ‘hekel te hebben aan die vreemdelingen’. Hij kan ze niet optimaal te woord staan. ‘Ik zal mijn best doen, maar ik kan je niet beloven dat de kwaliteit optimaal is’.

Hij maakt zijn standpunt over ‘de vreemdelingen’ duidelijk in woorden die rustig het etiket ‘extreem rechts’ mogen dragen. Wat zouden jullie doen met Theo?

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Nicholas C Nass
Lid sinds 2019
Management is vooral rationeel. Dus emotionele boosheid leidt tot niets. Echter, een call center kan het zich qua business niet permitteren toe te staan dat zijn medewerkers voorkeuren hebben gebaseerd op religie, huidskleur, sexuele geaardheid en wat dies meer zij. Een medewerker die nadrukkelijk kenbaar maakt geen klantcontacten te willen onderhouden met allochtone klanten is dus per definitie niet inzetbaar. Ontslag is dus de enige mogelijkheid.

N.B. Procedure mmoet gericht zijn op hulp bij herplaatsting teneinde dure en onvoorpelbare procedure bij kantonrechter te vermijden.
elios
Het lastige van deze situatie vind ik dat hij tot op heden zijn eigen ongemak opgelost heeft door het ruilen met collegae; dat lijkt me op zich een prima oplossing. Anderzijds ben ik het eens met de vorige reactie, dat dit natuurlijk eigenlijk niet de bedoeling is. Ik weet echter niet of het een grond is voor ontslag zolang iemand niet iets verkeerd doet.
Nu de teamleider echter een strikte regel heeft neergelegd, zal er in de toekomst wel een situatie kunnen ontstaan waarin ontslag een optie wordt.....
Chantal
Niet moeilijker maken dan het is: het bedrijf maakt geen verschil en dus de medewerkers ook niet. En dus, praten en concrete afspraken maken. Bespreek vooral het feit dat hij er vrijwillig voor gekozen heeft bij een bedrijf (en in een functie) te werken met klantcontact. En dit bedrijf maakt geen onderscheid en dus doen de medewerkers dat ook niet. Simpel. Als hij daar problemen mee heeft, dan zit er eerlijk gezegd voor hem maar een ding op... weggaan.
Als hij zijn werk bij deze werkgever wil blijven doen, prima, maar dan kan hij geen onderscheid maken in behandeling van de ene groep klanten versus de andere. Dat zal hij wat mij betreft moeten uitspreken en 'ik zal mijn best doen' is eerlijk gezegd niet genoeg.
Alhoewel het op dit moment voor Theo opgelost lijkt (of de andere partij er écht gelukkig mee is, wordt overigens niet duidelijk) kan het altijd zijn dat er een moment komt dat de ruil niet kan doorgaan en dan zal hij onherroepelijk zelf met de betreffende klant aan de slag moeten, en goed ook. Als dat niet gebeurt, lijkt me dat reden om zeer serieus in gesprek te gaan over het functioneren.