Persoonlijk gedoe vertraagt besluitvorming

Je vraagt je wel eens af waarom besluitvorming in bepaalde organisaties zo traag en stroperig is. Ik ben er eens op gaan letten wat belemmerend werkt. Een van de belangrijkste dingen die besluitvorming vertraagt is politieke gevoeligheid. Maar wat is dat dan? Politieke gevoeligheid is vooral: rekening houden met het feit dat overleg- en samenwerkingspartners geïrriteerd kunnen raken als jij als enige het besluit neemt.

-Het zou mooi zijn als we het zo doen, maar dan moeten we wel Ed, Marielle en Peter informeren.

Pas als iedereen akkoord is, kan het besluit worden genomen. Maar natuurlijk is niet iedereen zomaar akkoord. Omdat men graag wil kunnen zeggen: dit is mijn bijdrage geweest aan het uiteindelijk plan. En liever nog: dit idee is van mij. Het gaat dus om persoonlijk gewin. Soms ook om de reputatie van een organisatie. Een besluit genomen? Terwijl jullie er niet in zijn 'meegenomen' (er wordt wat meegenomen op bepaalde plekken in de organisatie)? Dan gaat het niet door. Dit is echt een belangrijke reden waarom dingen zo lang duren soms. En echt nodeloos lang. Zo lang soms dat het besluit niet meer hoeft te worden genomen, omdat de situatie volkomen veranderd is.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO