Me2: niemand geeft aanleiding tot ongewenst gedrag; dat is een eigen verantwoordelijkheid

Nu de eerste kruitdampen rondom Me2 zijn opgetrokken, is er dan een balans op te maken? Om te beginnen: ja. Er is veel gedrag dat als ongewenst aangemerkt kan worden. Als er opmerkingen en aanrakingen zijn die door een van de betrokkenen als ongewenst worden beleefd, zijn ze over de grens en af te wijzen. Vertalen we dit naar de werkvloer, dan is de conclusie: niet te tolereren.

Heel wat vrouwen (en mannen) hebben aangegeven hier last van te hebben of te hebben gehad, en er niet van gediend van te zijn. Misbruik staat buiten iedere discussie: fout! Tot zover geen onduidelijkheden. Maar dan begint voor velen de discussie pas. De vraag naar de aanleiding speelt op. Geven mensen geen aanleiding tot dat gedrag? Bijvoorbeeld door sexy kleding, of door een onduidelijk nee?

Ik persoonlijk vind van niet. Als iemand grenzen overschrijdt, terwijl de ander het daarmee niet eens is, is hij daar persoonlijk voor verantwoordelijk en niemand anders. Klaar. Nee zeggen is niet altijd gemakkelijk, en als mannen of vrouwen sexy gekleed gaan, wil dat nog niet zeggen dat ze dat voor jou doen, of altijd in zijn voor de dingen die jij erbij bedenkt of in je hoofd hebt.

In mijn werk als coach en vroeger ook als vertrouwenspersoon is het ook voorgekomen, dat iemand ten onrechte werd beschuldigd. Dan is de reactie in de omgeving toch vrij veroordelend.

Je kunt niet duidelijk genoeg zijn. Niet als iemand avances maakt waarvan je niet gediend bent, en ook niet als normsteller, bijvoorbeeld als management van een organisatie. We moeten ons vooral realiseren dat de menselijke biologie zodanig is, dat mensen kennelijk  fout gedrag gaan vertonen. We dienen anderen daartegen te beschermen met ‘cultuur’, met een omgeving die daar tegen op treedt.

Los daarvan vind ik het wel weer jammer dat het onderwerp ‘diversiteit’ alleen maar in het nieuws komt, wanneer er weer iets negatiefs aan de hand is. De focus staat mij te vaak op dingen die de nadelen van diversiteit laten zien. En ik zou nu wel eens de focus gezet willen zien op het mooie ervan. Niet dat ik de ‘me2’-rage (want dat was het) negatief vond, maar ik hoor zo weinig de leuke kant van man-vrouw-samenwerkingen.

In mijn onderzoek voor het boek ‘Mannen en/of vrouwen’ (dat als boodschap heeft om juist positief gebruik te maken van die verschillen) viel mij op dat mannen en vrouwen het heel leuk vinden om met elkaar samen te werken. Meestal gaat het voortreffelijk tussen de seksen, en weten ze met elkaar prachtige dingen te realiseren. Dus: heel goed dat uitwassen aan de orde worden gesteld, en voorkomen worden, maar niet vergeten dat de seksen heel goed in staat zijn tot iets moois samen.

Ik kan het niet nalaten daarop te wijzen, al is het alleen al om verkeerde beelden bij te stellen.

Bert Overbeek is trainer, coach en expert op het gebied van diversiteit. Hij schreef een tweeluik over diversiteit ('Mannen en/of vrouwen' en 'Diversiteit'), die werden uitgegeven door Futuro Uitgevers. De boeken zijn bij de boekhandel te bestellen. Informatie over Bert's workshops en lezingen? pitcher.support@hetnet.nl 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro