Iedereen heeft er de mond van vol: leiderschap. Hoeveel boeken zijn er niet geschreven over leiderschap. Over hoe je vanuit je eigen leiderschapprofiel je team het beste aanstuurt. Maar is het wel terecht dat de leider in een arbeidsverhouding de meeste aandacht krijgt? Is het niet veel zinvoller om de symbiose tussen manager en werknemer onder de loep te nemen vanuit het perspectief van de volger?
Iedereen heeft er de mond van vol: leiderschap. Hoeveel boeken zijn er niet geschreven over leiderschap. Over hoe je vanuit je eigen leiderschapprofiel je team het beste aanstuurt. Maar is het wel terecht dat de leider in een arbeidsverhouding de meeste aandacht krijgt? Is het niet veel zinvoller om de symbiose tussen manager en werknemer onder de loep te nemen vanuit het perspectief van de volger?
Op de arbeidsmarkt zijn zeker meer volgers te vinden dan leiders. En veel leiders zijn zelf volgers. Ik denk dat het buitengewoon interessant is om te kijken wat voor een volgers je in je team wilt hebben. Om dan te kijken wie je al aan boord hebt en waar je de anderen vandaan gaat halen. En er zijn heel veel verschillende type volgers, die allemaal hun eigen benadering behoeven. Zo heeft elk bedrijf wel een paar querulanten. Altijd maar klagen en nooit iets bijdragen. En dan heb je ook een paar hielenlikkers. Dat zijn van die mensen die je op vrijdag het mes teruggeeft dat ze ergens in die week onopvallend in je rug hebben gestoken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke type volgers jullie onderscheiden. En zien jullie wat in deze andere benadering van leidinggeven?
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Managers hebben medewerkers, leiders hebben volgers.
Kijk maar eens op: http://echtleiderschap.nl/Leiderschapenmanagement/Overzicht/
Dank voor je reactie. Ik ben het wel met je eens dat leiderschap en leidinggeven niet hetzelfde zijn. Ze gaan natuurlijk wel hand in hand samen. Men bekijkt leidinggeven dan dus ook vaak vanuit het leiderschap van de leidinggevende. Ik pleit hier voor een benadering van leidinggeven vanuit volgerschap. En ik ben heel benieuwd wat de mening van andere managers zijn. Dus Sjoerd, wat is jouw mening?
Mensen die leidinggeven, moeten dit vaak doen aan vele verschillende type 'ondergeschikten'. Daarom zijn er veel verschillende managementstijlen (vaak onterecht aangeduid als leiderschapsstijlen). Die verschillende managementstijlen houden rekening met aan welk type medewerker leidinggegeven wordt. Dat is dus in feite wat jij leidinggeven vanuit het perspectief van de volgers noemt.
Maar de aanduiding 'volger' is beter van toepassing in het kader van leiderschap. Wanneer ben jij bereid iemand vanuit jezelf te volgen? Dus zonder dat iemand de baas over je is? Ik denk dat het te maken heeft met de integriteit en betrouwbaarheid van de 'leider', de visie die hij helder uitdraagt en het gegeven dat de verandering die hij voorstaat in het belang van ons allen is (en niet alleen in zijn belang).
Klinkt dat een beetje logisch?
Een organisatie/onderneming kent leidinggevenden, managers en LEIDERS.
Diezelfde organisatie/onderneming heeft werknemers, werkers, hielenlikkers en MEDEwerkers.
Het zijn mi. die MEDEwerkers die als volgers bestempeld kunnen worden.
De Volgers/MEDEwerkers blijken veelal de personen te zijn die inderdaad met de neus de zelfde kant op wijzen als hun Leiders.
Zij zullen samen de voortgang van de vooruitgang van de organisatie/onderneming tot doel hebben.
Dank voor je reactie. Ben blijdat ik ook medestanders heb in mijn visie. Je zegt dat het een studie waard is. Berenschot heeft zich er een aantal jaren geleden in verdiept en zij hebben een model opgesteld rond deze invalshoek. Zij hebben dit in het boek 'de kunst van volgen' opgetekend.
Leiderschap is m.i. ook slechts een tijdelijke fase die gekenmerkt wordt door een behoorlijke mate van consensus onder medewerkers over de bruikbaarheid van hun manager om die rol te vervullen. De manager is dus primair object van sturing door medewerkers en medewerkers die dat actief doen zijn dus geen volgers. De medewerkers die hun manager niet actief sturen maar hun kont ook niet tegen de krib gooien, zijn volgens mij ook geen volgers van de manager: ze volgen de groep.
Andre J.C. Hagemeijer, management accountant (Vrije Universiteit - Faculteit der Psychologie & Pedagogiek)
Misschien inderdaad eens een training "inspirerend volgerschap " organiseren met als subtitel: Leren een goede volgeling te zijn wat meer is dan gedwee volgzaamheid van de slaafse medewerker".