Herken je dit? Je staat ’s morgens op, eet even snel een boterham met hagelslag en rijdt de file in op weg naar je werk. Daar aangekomen heb je alweer trek maar gelukkig heb je zo’n grote reep ontbijtkoek bij je. Om 12 uur ben je blij dat je mag lunchen waar je na afloop bedenkt dat je net teveel gegeten hebt. Vervolgens ga je eind van de middag op zoek naar een verlaten droppot, koektrommel of overgebleven traktatie ergens op de afdeling om je energie weer aan te vullen. Heb jij last van dipjes in je energieniveau? Dan ben je niet de enige. Veel jonge mensen die ik in mijn praktijk spreek en bij mij komen vanwege gebrek aan energie leiden een druk leven maar doen zichzelf vaak tekort als het om gezonde voeding gaat.
Vet versus suiker
Waar doen we nu goed aan als het gaat om gezond en verstandig eten? Allereerst is het belangrijk te weten dat wat goed voor iemand is heel erg afhankelijk is van individuele verschillen, leeftijd, mate van beweging etc. Daarnaast is er de afgelopen jaren veel verschuiving geweest in hoe er over voeding en gezondheid wordt gedacht. Was vet in de jaren 80 uit den boze, nu mag het weer. Maar door de opkomst van suiker in diezelfde jaren 80 zijn wel veel trends gezet waar de voedingsindustrie nog steeds op inspeelt. Een paar voorbeelden; ontbijtkoek, eierkoek en andere koeken voor tussendoor worden nog veelvuldig gegeten. Tegenwoordig wordt daar dan heel hip haver en spelt aan toegevoegd maar laat je niet misleiden, het blijft suikerrijk. En wat dacht je van light producten waar ze vet vervangen door suiker? Bijvoorbeeld pindakaas light, eeuwig zonde want pindakaas bevat zoveel goede vetten. Allemaal op de markt gekomen uit angst voor vet en calorieën.
Geen angst voor vet en calorieën
Als je gedurende de dag zorgt voor voldoende calorieën (energie), goede vetten en eiwitten zul je minder last hebben van energiedipjes. Bespaar liever niet op je maaltijden, maar wel op suikerrijke tussendoortjes. Geen zin in een vroeg ontbijt? Dan stel je die toch uit naar iets later? Voorbeelden van goede maaltijden tijdens je werkdag met voldoende goede vetten, eiwitten en weinig suikers;
* Volle yoghurt met 3 of 4 walnoten en een lepeltje honing als ontbijt
* Twee of meer volkoren boterhammen met ei, pindakaas, kaas als ontbijt of lunch
* Een omelet van 2 eieren als ontbijt of lunch
* Een salade aangevuld met ei, vis, noten, avocado of kaas als lunch
* Een goed gevulde soep als aanvulling op je lunch
* Yoghurt met fruit, een handje noten, een dubbele cracker met beleg of boterham met beleg als tussendoortje
Wist je dat:
* Suikers moe maken en eiwitten je scherp houden?
* Als je lichaam om suiker “vraagt” je dit juist niet moet doen omdat de dip daarna waarschijnlijk alleen maar groter is?
* Je door meer goede vetten te eten langer verzadigd bent, minder schommelingen hebt in je bloedsuiker en je daardoor beter kan presteren?
* Je beter een portie volle yoghurt kunt eten dan magere vruchtenyoghurt omdat de volle yoghurt beter vult maar toch minder calorieën bevat?
* De meeste “gezonde” tussendoortjes voornamelijk suiker bevatten?
* Yoghurt, noten, soep, brood, een cracker of stuk fruit een goed alternatief is als je toch zin hebt in een tussendoortje?
* Een goed advies altijd een advies op maat is en je daarvoor terecht kunt bij een diëtist?
Meer kennis opdoen over wat nu goed voor jou is? Volg mij dan op facebook; www.facebook.com/mariekeweet of lees meer over mij op www.voedingsadviesgroep.nl
Mocht je nog een vraag willen stellen, op voedingsadviesgroep.nl vind je ook mijn contactgegevens.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro