Het meest gelezen artikel in 2016 op Jongebazen.nl ging over de haringtest van het AD. Liefst 24000 lezers bezochten onze blog. Reden om het als beste artikel van 2016 te presenteren. Hier is het.
Iets over onbetrouwbaarheid van media en hoe dat de detailhandel kan raken. De nationale haringtest van het Algemeen Dagblad. Een keer per jaar gaan, zo zegt het AD, de onafhankelijke onderzoekers Aad Taal en John Oosterhuis, afkomstig uit de visserij, Nederland rond om cijfers te geven aan de haring die de Nederlandse visboeren en supermarkten hun klanten voorzetten. Een en ander wordt opgeschreven door de AD journalist Hovius, die verzekert dat de test eerlijk is en onpartijdig.
Dat dit een test is waar visverkopers zich nerveus over maken, behoeft geen nadere toelichting. Media hebben altijd een behoorlijke invloed, en zo’n test kan behoorlijk wat invloed hebben op de business van de meestal hard zwoegende mensen uit de viswereld.
Nu reis ik veel door Nederland en overal eet ik als lunch tenminste een haring. Vanwege de omega 3. Van de visboer in mijn woonplaats Doorn ben ik echter simpelweg een fan. Zijn haring is, en dat is de mening van de meeste klanten, fantastisch. Voor de duidelijkheid: ik heb geen zakelijk belang in zijn winkel; ik ben een klant. Een vaste. Vanwege de kwaliteit.
Nu ben ik geen deskundige, maar toen ik de AD Haringtest zag, zag ik dat mijn viswinkel, die volgens mij tot de toppers behoort, een onvoldoende scoorde. Dat wekte mijn argwaan. Ik ging eens googlen op internet en las een stuk van Paul Waaijers die de AD test een wassen neus vindt, las interviews met visboeren die zich onrechtvaardig behandeld voelden en hoorde een interview op de Haagse FM zender.
Het is mij te gemakkelijk om kritische opmerkingen van visboeren die een onvoldoende hebben gekregen, af te doen met ‘ze kunnen niet tegen hun verlies’. Of ‘ze hebben de pest in dat ze geen hoge scores hebben’. Vooral als je in visland rondvraagt hoor je nogal wat bedenkelijke verhalen.
Ik vind dat andere kranten die verhalen eens moet onderzoeken. Want er lijkt nogal wat belangenverstrengeling schuil te gaan achter die testen. Volgens de verhalen althans. En die zijn talrijk. Ik noem er een. Aad Taal is een Scheveninger, die goed bekend is met de winnaars van 2016, de familie Simonis die ook uit Scheveningen komen. De nummer 2, Atlantic uit Leiden, verzorgt cursussen die gegeven worden door… Aad Taal. (http://vishandelatlantic.nl/opleidingen/)
En je moet in Zuidwest Nederland wonen om in de top 10 te kunnen komen. Wie naar de landkaart kijkt ziet hier een bevestiging voor. En hoe dichter bij Scheveningen hoe beter. De nummers 1, 2 en 3 zijn gevestigd in Scheveningen, Rijswijk en Leiden. Het NRC ging een dagje mee met Taal, Oosterhout en Hovius en vermeldde tussen de regels door:
‘De belangrijkste kritiek die je kunt leveren op de haringtest: keurmeester Aad Taal beoordeelt ook haringverkopers die hem eerder in het jaar hebben ingehuurd voor een cursus. Groothandel Atlantic, die vorig jaar haring leverde aan zes van de zaken uit de top-10, organiseert cursussen haringsnijden voor detaillisten en detacheert Taal als docent. Dat heeft de schijn van belangenverstrengeling.’
Ik vind dat het NRC hier bijzonder netjes blijft. Taal heeft een business relatie met Atlantic, die op nr. 2 staan in de top 10, en Atlantic levert aan zes zaken uit de top 10. Voor mij is hiermee de haringtest volkomen ongeloofwaardig geworden. Dit is geen objectieve test; dit is commercie. Lees nog maar eens mee met het NRC:
Een ander schimmig gebied: de advertentieafdeling van de krant benadert vishandels die zijn getest of ze een advertentie in de special willen plaatsen.
Weg met die haringtest. In de prullenbak ermee. Ondanks de deskundigheid en mooie praatjes. En mijn favoriete viswinkel in Doorn een onvoldoende? Ik heb zojuist twee haringen gehaald daar en ze waren weer fantastisch. Zoals alle klanten beamen. Want uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het oordeel van een paar subjectieve heren van de krant, maar om het oordeel van de klant. En die komen dolgraag bij ‘De Zilte Zee’, zoals de zaak heet.
En nogmaals: ik geef daar geen cursussen, ik ken ze niet persoonlijk, ik ben er slechts klant.
Iets dergelijks lijkt aan de hand met de oliebollentest. Ook daar zien we weer twee Zuidhollandse bedrijven in de top 3. Het Algemeen Dagblad handelt ook hier onethisch vind ik. In zijn commerciele benadering van journalistiek (het grensvlak is soms grijzer dan grijs) maakt het de ondernemers het leven zuur.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Prima analyse. Eindelijk iemand die zwart op wit zegt wat veel anderen denken (en nog meer anderen allang weten). Inderdaad is de eigenaar van de viswinkel in Doorn een serieuze ondernemer, ik onderschrijf dat van harte. Ik ken hem al jaren als een gedreven visdetaillist.
Ik nodig u van harte uit ook onze winkel te bezoeken en de haring te beoordelen, mocht u eens in de gelegenheid zijn. Ook onze haring is als onvoldoende beoordeeld door de heren van het AD. Ik ben al langer voor een wedstrijd rond de haring in plaats van voor een "zogenaamde test" waar je klaarblijkelijk ongevraagd zomaar deel van kunt uitmaken.
Frappant tenslotte dat sommige ondernemers nog nooit bezocht zijn in hun jarenlange loopbaan (soms meer dan 15 jaar). Dan kun je natuurlijk nooit winnen. Over manipulatie gesproken...
maar deze man vergeet nog een aspect.
als een gemiddelde winkel de test wint zal die plus minus 10000 haringen extra verkopen. als simones de test wint is dat een 10 x zoveel. omdat ze meerdere verkooppunten hebben en deze wordt aangeleverd door haringhandel atlantic. mag jij raden wie er wint.
hier geen rancune want wij zijn nooit lager getest dan een 8. maar weiger mee te doen om alleen als opvulling te mogen dienen. want wees eerlijk een 10???? en dat ieder jaar weer??? laat me niet lachten. pure willekeur.
In deze regio wordt een serieuze blinde smaaktest gehouden waar elke viswinkel aan mee kan en mag doen.
Ook atlantic heeft dit jaar deelgenomen aan deze blinde smaaktest en heeft geen hoge klasering gescoord, altans, niet in de top-3.
Meerdere viswinkels die dit en vorig jaar hoog scoorden in dese test zijn door het AD de laatste jaren stoicijns voorbij gegaan.
Organisator: Leidsch dagblad
Iedere visspecialist leverd 15 vers schoongemaakte haringen, deze worden allen onder dezelfde omstandigheden(temp. Etc.) Geserveerd aan 15 juryleden.
Deze haring is genummert en alleen de nataris weet welke haring bij welk nummer hoort.
Een test gebaseerd op smaak en schoonmaak.
Ik wens vele minder goed beoordeelden een fantastische toekomst en de foute goed beoordeelden wens ik een faillissement toe.
Aadtaal had ook niet in de oorlog geboren moeten worden slechte naam voor scheveningen en wie verpesten het weer je raad het al
Al die mensen die uit heel Nederland komen voor de nr 1 haring te eten worden allemaal opgelicht schande!!!!!!
ik denk dat het hoogtijd wordt dat de ,,keurmeesters'' eens een keer uit het oosten van het land moeten komen en niet onder de rook van Den Haag.
Ik herken uw verhaal . In ons dorp Lochem is een hardwerkende visverkoper " De Graafschap" ook beoordeeld, met gelukkig nog een 5. Als klant ben ik zeer tevreden over zijn haring. Altijd vers en heerlijk mals . Zou ik zo beoordelen met een 8 .
Stuurt u deze analyse ook naar het AD en NRC.??
oww kan wel ff doorgaan maar denk dat dit wel duidelijk is zo. alles heeft te maken met geld behalve het gek maken dan natuurlijk.
De beste meneer van AD gaat zelfs vaak met nr 1 Richard visser op vakantie.
En collega heeft een keer op nr 1 gestaan en kreeg jaar erop een onvoldoende omdat hij een woordenwisseling had gehad met de beste man van AD. Dus ook hier zit een luchtje aan
Ik kom altijd bij captain jack in Den Haag en ik kan wel vertellen dat als de nieuwe haring er is dan staan de mensen in de rij dus men moet eens andere keurmeesters nemen ik denk dat het dan eerlijker toe gaat ook heeft captain jack een onvoldoende gescoord zijn haring en de andere vissoorten zijn prima
De test van het AD kan sowieso niet, omdat in de diverse delen van het land de mensen van een ander soort haring houden. Een voorbeeld: In Scheveningen houd men van een grote stevige haring terwijl we in Nieuw-Weerdinge houden van zachte kleine haring die om te zuigen is.
Ik ga geen namen noemen, maar het zou beter zijn als het AD op houd met deze manier van testen.
Ook de fritestest en de oliebollen ondergaan dezelfde manier, niet altijd eerlijk.
Wil je testen ? OK maar dan meerdere testen uitvoeren op seizoen basis en daar een open test rapportage bij uitvoeren!
En vooral eerlijkheid daar is iedereen mee gediend!
Zijn klanten rijden graag 20 km om voor zijn heerlijke vis.
hoe zit het met het feit dat de toeleveranciers jaren geleden 'ineens' niet meer gepubliceerd werden?
juist, een paar van deze grote bedrijven hebben gedreigd juridische maatregelen te nemen.
en let op, geem broodje aap verhaal, ik was toen werkzaam in de branche!
Als je maar geld stiekt kom je ver in de ranking of een goede kennis die beslist .
Hoe is het mogelijk dat de Hr Taal ,je zou zeggen vis liefhebber zo extreem negatief over zijn "passie" schrijft. Als je het in je hoofd haalt om je mede vakmensen ,als rotte vis te omschrijven , zijn er wel meer belangen als alleen die keuring.Die Taal moet zich al jaren schamen , die met zijn te dure cursus klanten op deze wijze aan zich bind.
Ik ben het met meerdere mensen eens zowel de haring als oliebollentest moeten of objectief,lees eerlijk ,of niet gedaan worden.
Objectief kan niet door 2 personen gedaan worden die belangen verstrengeling hebben.
Ik ben helemaal geen haring eter, maar ik leef wel met die hardwerkende mensen mee.
Ik wens de vis handel veel wijsheid, en de Hr Taal een eerlijke visie, waar je ook doordeweeks mee in de hemel komt.
Dan moet je toch echt niet bij de eerste en de tweede plaats van "de haringtest" zijn.
- Een Scheveningse haring liefhebber.
Ook mike werd een paar jaar geleden slecht beoordeeld omdat zijn haring niet onder de wettelijke 7 graden zou zijn.
Nou wil ik helemaal geen haring van 7 graden want dat is te koud en gaat ten koste van de smaak,klant is immers koning toch.
En een emmertje haring is bij mike nooit zolang buiten de koeling want hij heeft genoeg klandizie.
(lees ook dit artikel: https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-de-persgroep-zijn-journalistieke-ziel-verkoopt)
Dat vriendjes gedoe, ik snap niet dat het A.D.zich daar voor leent en niet door heeft dat het doorgestoken kaart is.
Opvallend is verder dat zaken in mijn woonplaats die een goed cijfer halen, ook goede kwaliteit bieden. Zaken die een onvoldoende halen, hebben ook geen goede kwaliteit.
Wat betreft het feit dat er mensen zijn die zich niet herkennen in het cijfer die hun visboer krijgt, dit kan ook een kwestie van smaak zijn.
Ik ken ook verhalen van visboeren die lekkerbekken verkochten van pangasius en toen overschakelden op (diepvries) kabeljauw. Een enorme verbetering van kwaliteit. Het regende klachten. Waarom? Mensen waren het niet gewend en dachten dat ze slechte vis kregen.
Ik sluit me wel aan bij het idee om door een andere krant eens nauwkeurig onderzoek te doen. Dat komt de kwaliteit van de test allicht ten goede :-).
reageer dan gewoon niet joh.
viswinkel V.F.P.
van hoytemastraat 64
2596 E.S.
den haag.
53 jaar haring.
Ik heb veel door nederland gereisd voor mijn werk ( geen vis) .Ik denk te weten welke haring lekker is maar of mij dat op de plaats van de jurie mag zetten dat mag u uitmaken.
In veel van de uitspraken van de jurie was ik het eens over de kwaliteit en schoonmaak en hygiene bij vele adressen.dat heb ik uit ondervinding omdat ik ook daar haring heb gegeten.
Bij simonis vraag ik altijd de haring direct schoon van het mes van mw.Bayan Turk.
Altijd even lekker.Ik eet alleen van het mes.
Haring die al ligt eet ik niet.
Ik kan persoonlijk 2 hele goede adressen aanbevelen
1. Haringkar Harteveld op vrij.en zaterdag.
Reinckenstraat den Haag.
Dat is nog eens ouderwets smullen.
Die hebben er dus echt verstand van.
En ook,
2. Haringtent Kras aan de Wittenburgergracht te Amsterdam
Daar rij ik voor om als ik in de buurt ben.
Deze Volendammer weet hoe echte haring moet smaken.
Wat Dirk Eveleens is in de paling behoren volgens mij bovengenoemde twee in de top 10.
Mensen geloof mij deze adressen zijn super moet je echt proberen.
Een echte haring liefhebber.
Moet een reactie geven van hun abonees op de vele boze brieven die binnen zijn gekomen of publiceren
Hun hoofdredacteur vind de haringtest nog steeds eerlijk en transparant
En ze hebben 2 keurmeesters waarvan de THT allang is overschreden
In hun eigen termen te spreken
Bruin verkleurd,ranzig en braakneigingen
Volgend jaar weer op pad
Lees hier hoe een goede test in elkaar steekt.
Lees hier hoe het WEL moet.
Dank voor je reactie.
Het is maar de vraag of het publiek zit te wachten op een krantenoorlog op dit gebied. Niemand is daarbij gebaat.
We zijn wel gebaat bij een goede test. Want dat er in de haring-wereld veel wordt geklungeld, is bekend. Zelf heb ik een tijdje in de supermarkt gewerkt. Per dag kwam er maximaal 1 à 2 haringen langs bij de kassa. Voor de reden hoef je alleen maar een blik in het pakje te werpen....
Dit lijkt me toch een goede kans voor Telegraaf om AD eens flink te onderzoeken.
Geen 2e test ernaast, maar wel scherp meekijken of er geen belangenverstrengeling is.
En wat mij betreft krijgen alle supermarkten een verbod op haringverkoop.
Oliebollen, haring, ach typisch Nederlands. Lekker, of beste is toch een subjectief begrip? Wie bepaalt dat nou eigenlijk? Juist: vriendjes van vriendjes.
Beste mensen ik heb een harinkje gehapt, ik noem niet bij wie, bij een winkel die een onvoldoende scoorde. Ik heb nog nooit zo'n lekkere haring gegeten. Een Amerikaan uit Memphis met wie ik was, wist niet wat hem overkwam. Hij wilde er gelijk 10 meenemen naar Memphis!! Leuk hè? Ik heb het hem afgeraden, want hij zou over 4 dagen vertrekken naar zijn geboortestad.
Het gaat erom, altans, bij mij, wat ik lekker vind en niet wat een of andere quasi sreieuse kenner vindt!
Bas Schenk
Dit is de 66e reactie, leuk....enz. enz.
Bert, wat genoot dat wijffie van een paar echte verse haringen......Meer nog dan wij van een pilsje (kunnen) genieten. Welke kwalificatie die "haringboer" had zal me worst wezen. Moraal:
Beste lieve hardwerkende haring ondernemers, laat de krant kletsen, blijf leveren en let daarbij op kwaliteit. Ga af op je vakmanschap en blijf mensen het plezier beleven van een goede eerlijke haring. Eerlijkheid en klasse blijven altijd bestaan, ook in minder goede tijden- beoordelingen. Succes!
Bas Schenk
Ik concludeer hieruit dat als je geen ja-knikker bent ook gelijk door deze twee heren wordt afgestraft.
Ik raad mensen aan die twijfelen aan dit goedgeschreven stuk hierboven, zelf naar deze viszaak in Doorn te gaan om zich zelf te overtuigen.
Groeten en veel eetplezier,
Geschreven door een marinier, die nu al baalt dat de kazerne in 2022 verplaatst gaat worden naar Vlissingen.
Het gaat hier dat jullie de mensen misleiden met een broodje aap , voor jullie eigen belangen €€€€
En dat weten jullie donders goed viswinkel v.F.P