Sommige mensen, die mijn praktijk bezoeken, komen maar niet door een crisis heen. Wat ik ook aanreik of probeer, ze lijken niet in staat het leven weer succesvol op te pakken maar blijven zich ongelukkig voelen of verongelijkt hangen in oude vetes en frustraties. Hoe komt dat eigenlijk? Of beter nog, wat is er nodig om je leven in meer of minder mate gelukkig te leiden? Want in elk leven zijn hoogte- en dieptepunten. Dat kenmerkt het leven.
De bioloog Charles Darwin verwoorde het als volgt. ‘Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, het is ook niet de intelligentste die overleeft. Het is die ene die het beste tegen verandering kan.’ Volgens hoogleraar psychiater en psychotherapeut Frank Koerselman leidt de moderne mens aan een gebrek aan zelfrelativering en is hij verleerd om op een gezonde manier om te gaan met frustraties en tegenslagen. Zijn conclusie uit een onderzoek onder een groep schooljongens, die tot ver in hun volwassen leven werden gevolgd, was: ‘Mensen zijn én gezond én arm én worden in de steek gelaten en viceversa. De enige echte voorspeller voor geluk of ongeluk is het vermogen tot omgaan met tegenslag. Degene die het beste kan omgaan met tegenslag, heeft de meeste kans op voorspoed.’
Of je het leven als voorspoedig ervaart zit dus volgens Koerselman vooral in jezelf. Omgaan met tegenslag heeft volgens hem te maken met zelfrelativering maar naar mijn idee ook met zelfvertrouwen, veerkracht en vooral moed. Heb je de moed om elke keer weer een nieuw avontuur aan te gaan? Want dat is het leven, een aanéénschakeling van nieuwe avonturen. Of blijf je hangen in steeds dezelfde groef van jouw langspeelplaat*, dezelfde muziek afdraaien? Ook al is die groef al zo ver uitgesleten dat de muziek je al lang irriteert. Maar deze muziek ken je. En hoe irritant ook, iets wat bekend is, is prettig.
Het zijn die mensen, die in dezelfde langspeelplaat van hun leven blijven hangen, die vooral ongelukkig zijn. Ze missen de moed om een nieuwe muziek op te zetten. Ze hebben niet het zelfvertrouwen en de veerkracht om veranderingen aan te gaan en laten zich regeren door angst of ‘de kop in het zand methode’. Liever blijven zitten in een afschuwelijke relatie of vervelend werk dan een onbekend avontuur aangaan. Want het is nog maar de vraag of het beter zal worden.
Daar hebben zij natuurlijk een punt. Een nieuw avontuur aangaan is geen garantie op voorspoed. Als je een nieuwe berg beklimt weet je immers niet wat er aan de andere kant is, een paradijs of verschroeide aarde, beekjes of een waterval, roofvogels of een kudde geiten. Alles is mogelijk. Het goede nieuws is dat, eenmaal op weg in het nieuwe avontuur, je kunt blijven kiezen. Rechts of links af, een stukje naar onder of een stukje naar boven. Er verschijnen talloze nieuwe perspectieven en keuzemomenten die je eerst niet zag toen je nog beneden stond en niet durfde te bewegen.
Al jong voldoende zelfvertrouwen, moed en veerkracht ontwikkelen is belangrijk. Helaas heb ook ik, net als veel ‘moderne’ ouders, de neiging om mijn eigen kinderen voor zoveel mogelijk tegenslagen en frustraties te behoeden. Maar die over bescherming leidt vaak tot ongezonde onevenwichtige mensen die bij de eerste en beste tegenslag de handdoek in de ring gooien. Van een gezonde portie tegenslag en frustratie groeien kinderen juist. Ze leren vertrouwen op hun eigen kunnen, door te zetten en moed te tonen. Brood nodige ingrediënten om klaar gestoomd te worden voor het latere leven. Een leven met de meeste kans op voorspoed.
*een langspeelplaat is een zwarte ronde schijf waar in de 80-er jaren muziek op werd afgedraaid. :)
Annet Murre heeft een eigen coachingspraktijk. Website: http://www.murre-coaching.nl/index2.php
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO