Wat managers aan hippies te danken hebben

Zoals ik tijdens mijn studies voor het boek 'Goden en goeroes' ontdekte, is veel erfgoed van de hippies in onze samenleving binnengedrongen. Via hen kwamen onder andere de oosterse goeroes binnen in de westerse samenleving, en dat kreeg een geseculariseerde vorm in managementmodellen en -trainingen. Je wilt niet weten hoeveel managementideeën te maken hebben met dat door hippies binnengebrachte oosterse denken.

Ook creativiteit was bij de hippies razend populair, om nog maar te zwijgen van de aanmoediging om gebruik te maken van 'je kracht' en van 'onderscheidend zijn'. Zelfs disruption komt uit oosters gedachtengoed: Maharashi Yogi en Osho moedigden hun leerlingen aan om bestaande patronen plat te slaan; dan pas kon er vernieuwing ontstaan.

De eigenzinnige anti-autoritaire houding van de hippies, een reactie op het autocratische tweede wereldoorlog-leiderschap, kwam later terug via Semmler, onder andere in zelfsturende teams. Ook schoonheidsidealen weken af van de nog erg fatsoenlijke modes, toen de hippies hun glorietijden hadden. Dat zoiets heel relaxed was, heel mindful zouden we nu zeggen, zien we terug in deze geweldige clip. 

Trainer, teambuilder en personal coach Bert Overbeek schreef 'Goden en goeroes'. Een managementboek dat je leert meer leiderschapstijlen tot je te nemen, en bovendien om gebruik te maken van de positieve kanten van de levensbeschouwingen van je medewerkers in teamverband. 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Ton van Dongen
Beste Bert,

Heb je enig voorbeeld van de bewering dat Maharishi Yogi bestaande patronen wilde "plat slaan"?
Ik zelf (als leerling) weet niet anders dan dat hij patronen niet belangrijk vond. Dat zijn alleen maar uitingen van het bewust-zijn van mensen. Als dat bewustzijn bij mensen zich verdiept evolueren hun patronen zich vanzelf (evolutie ipv revolutie).

Vriendelijke groet