Interview met Louis Cauffman

Cover stories · Interviews
Louis Cauffman is klinisch psycholoog en bedrijfseconoom en - zijn naam suggereert het al- ondernemer. Hij is directeur van het Korzybski Institute en van zijn eigen adviespraktijk. Louis heeft veel ervaring als spreker, consultant en interim manager. Hij is een van de eersten die de oplossingsgerichte manier van werken is gaan toepassen in de context van bedrijven. Redenen genoeg voor Coert Visser en Gwenda Schlundt Bodien van het Netwerk voor Oplossingsgericht Adviseren en Managen (NOAM) te interviewen.

Je boek ´Oplossingsgericht management: simpel werkt het best´ is het eerste Nederlandstalige boek over oplossingsgericht management. Welke hoofdboodschap brengt je boek?

LC: Je komt nogal eens consultants en managers tegen die zich soms gedragen alsof ze de wijsheid in pacht hebb...
Joke van Galen
Hoi Gwenda en Coert,
Wat een interessante mensen lopen er rond op de wereld!
Toch, het meest interessant vond ik de passage over swarm intelligence. Daarover zou ik bestmeer willen weten en hoe je hiermee iets positiefs kunt doen in organisaties.
Groeten van Joke van Galen
Coert Visser
Beste Joke en anderen,
Iets meer over Swarm intelligence is te vinden in een interview met Eric Bonabeau: <a href="http://www.openp2p.com/pub/a/p2p/2003/02/21/bonabeau.html">Interview over Swarm Intelligence</a>
Coert Visser
<a href="http://www.m-cc.nl">www.m-cc.nl</a>

Kirsten Dierolf
This is such a good site and such an interesting interview (brilliant
interviewer and interviewee, I guess...) !
Can I admit I am a bit envious (in the most positive sense of the word)

Best regards,
Kirsten
dr. Maarten A.J.M. van de Kimm
Ik mis in het artikel :
- wat is het effect of resultaat van oplossinggericht werken
- hoe wordt het toegepast (methodiek)

Als psycholoog houdt ik me bezig met begeleiding van familiebedrijven bij hun problemen ten aanzien van samenwerking en bij bedrijfsoverdracht.
groeten,
dr. Maarten van de Kimmenade
J.G. van Noedt
Het effect van oplossingsgericht werken is, dat men zichzelf overbodig kan maken en dit is onwenselijk, wil men de economie draaiend houden. Verder wordt toch duidelijk in het interview aangegeven hoe het wordt toegepast. De voetballers uit het voorbeeld worden met hun neuzen op de feiten gedrukt: 45 maal 60 seconden = 2700 seconden! Verder wordt de voetballers geleerd niet te kijken naar fouten maar zich te richten op de zaken die juist wel goed gingen in een verloren wedstrijd. Dat is duidelijk oplossingsgericht.

Bij voetballers werkt dit in ieder geval goed. Bij managers misschien niet, omdat het effect van oplossingsgericht werken (sneller tot goede resultaten komen) conflicteert met het belang dat management heeft bij problemen.
Marty Bochane
Het lijkt erop dat er hier een technologisch concept wordt misbruikt voor doeleinden waar het niet voor geschikt is. Swarm intelligence is een concept dat in de natuur voorkomt voor de besturing van processen. Dit concept wordt succesvol in de IT wereld toegepast in zaken als neurale netwerken en fuzzy logic. Centraal staat hier het probleem hoe je een proces kan besturen met een x aantal gelijkwaardige eenheden (hersen cellen, mieren, vogels, etc). Ik zie echter totaal niet hoe deze techniek vertaald zou moeten worden naar management termen. In bedrijven hebben we niet een x aantal gelijkwaardige eenheden. In bedrijven is sprake van verantwoordelijkheid die ligt bij een aantal mensen. Het lijkt erop alsof hier een populaire wetenschappelijke term gebruikt wordt en er wederom een nieuwe management "stijl" gelanceerd wordt waar iedereen in moet investeren. Gelijkwaardig aan "swarm intelligence management" zou je ook kunnen zien "binair management" (zaken zijn goed of fout) of misschien wel "doppler management" (impact van een verandering meten aan de hand van verschillen die zich voordoen bij het passeren van de verandering). Beide termen zijn ook ontleend uit de wetenschap en beiden even waardeloos.
Coert Visser
Beste Marty,
Ja, dat is waar. Mijn kijk hierop is: swarm intelligence en
complexiteitstheorie zien er interessant en beloftevol uit voor management en organisatiekunde maar OF en HOE ze werkelijk praktisch bruikbaar zullen zijn is nog behoorlijk onduidelijk. In mijn ogen is er tot nu toe slechts één boek dat er REDELIJK in slaagt om hier een invulling aan te geven (Facilitating organizational change - Glenda H. Eoyang en Edwin E. Olson)
mvg,
Coert Visser
Dirk-Jan van Zeeland
Beste Coert,
Als ik het goed zie dan convergeren zwermintelligentie en complexiteitstheorie naar een nieuw evenwicht, namelijk naar de chaordische knoop in het chaosdenken. Alleen het oplossingsgerichte management zal een nieuwe strange attractor kunnen ontwikkelen die bij voldoende momentum via een volgend stadium van flow in staat is de chaordische knoop te deconstrueren in een nieuwe theorie over change exploitation. Ook mij is onduidelijk wanneer het omslagpunt zal worden bereikt. Maar zonder risico lukt niets.
Mvg,
Dirk-Jan van Zeeland
Martin Meijer
Hallo Louis Cauffman,

Ik vind het een geweldig artikel/interview, omdat ik er van overtuigd ben dat visualisatietechnieken inderdaad onontbeerlijk zijn binnen de sport. Ik denk hierbij zelf aan 'De Switch' vanuit de NLP. Volgens mij is het een nog te ontginnen terrein om binnen de sport te werken met oplossingsgerichte mentale training. Al merk ik dat veel sportverenigingen ook heel bang lijken te zijn voor inmenging van psychologische fenomenen. Mogelijk omdat de trainersstaf hier weinig controle over heeft en wat niet wetenschappelijk is bewezen laten ze moeilijk binnen.

Ik ben oplossingsgericht therapeut (systeemtherapeut binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie) en ga volgend seizoen mentale training geven binnen de hockeywereld. Misschien is het mogelijk eens wat uitgebreider met je van gedachten te wisselen m.b.t. mentale training binnen de sport.

Met vriendelijke groet,
Martin Meijer

Meer over Oplossingsgericht managen